A pediáter csökkentheti az amputálás kockázatát cukorbetegeknél

Medipress
megjelent:

Egy pediátriai szakember segítségével a cukorbetegek lecsökkenthetik a láb érszűkületének, és így az amputációnak a kockázatát. A pediátria a lábfej, a boka és a lábszár állapotát tanulmányozó tudományág.

„Az Egyesült Államokban az amputációk felére cukorbetegség miatt kerül sor. A mi munkánk az, hogy feltárjuk azokat a faktorokat, amik az amputációhoz vezetnek” – magyarázta Dr. James Wrobel, az észak-chicago-i Rosalind Franklin Orvosi- és Tudományegyetem docense az egyetem sajtótájékoztatóján.

A tanulmányba közel 29 ezer, 18 és 64 év közötti cukorbeteget vontak be. Arra a felfedezésre jutottak, hogy aki legalább egyszer felkeresett egy podiátriai szakrendelést, mielőtt diagnosztizálták volna az érszűkületet a lábában, annál kisebb eséllyel került sor kórházi ápolásra vagy amputációra. Az eredményeket júliusban, az Amerikai Podiátriai Szövetség Seattle-ben megrendezett konferenciáján hozták nyilvánosság elé.

Az Egyesült Államokban a nem balesetből származó lábszár-amputációk fő oka a cukorbetegség.

Az Amputációs Egyesület (Amputee Coalition of America) adatai szerint ennek költsége évente mintegy 3 milliárd dollár. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) pedig arról számolt be, hogy a közel 24 millió diabéteszes amerikai közül évente 86 ezer betegnek amputálják a lábát.

A diabéteszes láb ápolása
A diabeteses láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a peripheriás neuropathia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.
A diabéteszes láb ápolása

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.