"Lábujjtörés után amputáció - Orvosi mulasztás?"

WEBBeteg
megjelent:

"Cukorbeteg édesapám eltörte a lábát, és szerintem nem kapott megfelelő kezelést. Ennek eredménye az lett, hogy sajnos amputálni kell az egyik lábát. Mit gondol erről az esetről?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

Lábujjtörés után amputáció

Édesapám cukorbeteg (injekciózza magát), érszűkületes. Tavaly egy balesetből kifolyólag eltört a nagylábujja, a körme félig leszakadt, és csúnya sebek keletkeztek az ujján. Elment a helyi kórházba a sebészeti szakrendelésre, ahol ellátták a sebét, bekötözték. Ez 1,5 hónapon keresztül tartott, minden másnap mennie kellett kötözésre, amit betegszállító autóval tudott csak megtenni. Ez idő elteltével Édesapámmal közölték szóban a szakrendelésen, hogy nem jár már betetszállító autó mert terhelhető a láb, így a következő héten nem tudott már menni. A balesettől kezdve Édesapám lábujja egyre jobban fájt, váladékozott, fájdalmai enyhítésére egyre sűrűbben kellett fájdalomcsillapítót szednie. A sebészeten nem írtak fel neki fájdalomcsillapítót, jobb híján algoflexet szedett. 2-3 hónap elteltével Édesapám felkereste azt az érsebészt aki korábban is már műtötte. Kiderült, el van záródva a hasi ütőere. Elvégezték a ballonkatéteres érműtétet de sajnos nem használt. Az eset vége: lábszárközép magaságban lábamputáció. A kérdésem, mit gondol a fenti véleményről, a baleset után valóban érsebésznek kellett volna látnia Édesapámat?

Tisztelt Kérdező!

A diabeteses láb az egyik legidőigényesebb probléma a sebészetben. Az érszűkület és vércukor szint ingadozása mind hátráltatja a sebgyógyulást. Akár hónapokig is történhet kötéscsere. Kétnaponta történő kötéscserék a kezelésnek csak egy része. A folyamatos vércukorkontroll, naponta otthonában sebtoilette és fokozott lábhigénia is szükséges a gyógyuláshoz.

Egy korábban érsebészeti műtéten átesett betegnél a rendszeres érsebészeti kontroll is szükséges. A diabeteses láb kezelése nem csak érsebészeti feladat, hanem az ország számos területén általános sebészek végzik. Édesapjának esete sajnos nem ritka, a legtöbb esetben egy banálisnak tűnő sérülés indítja be azt a folyamatot, aminek a vége az amputáció.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.