• Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Elégtelen súlygyarapodás csecsemőkorban - A téma cikkei

    2/1 Milyen vizsgálatokra van szükség?
    2/2 A leggyakoribb okok

    Születés előtti időszak

    Lehetséges oka lehet az elégtelen súlyfejlődésnek a méhen belüli fejlődésbeli elmaradás, koraszülöttség, méhen belüli fertőzések, veleszületett szindrómák vagy teratogén hatások, úgymint alkoholhatás, dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Mik azok a teratogén szerek?

    Születés és az azt követő 6 hónap

    Ebben az életszakaszban gyakran fordul elő a csecsemőnél szopási nehézség, anyai szoptatási problémák (pl. etetések száma nem megfelelő, anyatej mennyisége nem elegendő, stb.), de állhat a háttérben tejfehérje-intolerancia, veleszületett szívprobléma, reflux, cisztás fibrózis, a gyermek elhanyagolása, szülői mentális problémák, valamint rejtett fertőzések is.

    Hirdetés

    7-12 hónap közötti időszak

    Ebben az életkorban gondolni kell a háttérben fennálló etetési problémákra (például anatómiai rendellenesség, nem megfelelő hozzátáplálás, a szilárd ételek bevezetésének késlekedése, új ételek elutasítása, a bevezetett étel nem megfelelő tápanyagtartalma), gyomor-bélrendszeri és egyéb szervrendszert érintő fertőzések, ételallergiák, de csecsemőkorban gyakran állnak a háttérben pszichoszociális okok is.

    1 éves kor utáni időszak

    Ebben az életkorban a legszélesebb a szóba jövő okok tárháza, gondolhatunk gluténérzékenységre, rágási, nyelési problémákra, a gyermek válogatósságára, pszichés tényezőkre, szerzett megbetegedésekre, és még hosszasan folytathatnánk a sort, ám jelenleg a csecsemőkor sajátosságait foglaljuk össze.

    Csecsemőkorban az optimális súlygyarapodás a fontos. Normális súlygyarapodásra utal, ha a csecsemő fél éves korra a születési súlyát megduplázza, egy éves korára pedig megháromszorozza. Amennyiben nem áll fenn a csecsemőnél éhezés, sem elégtelen kalóriabevitel, akkor kell a háttérben betegséget keresni.

    A leginkább szóba jövő kórképek:

    1. Ételallergia: Az esetek legnagyobb részében (90%) tejfehérje az allergén, ezt követi a tojásfehérje (5%) és az egyéb allergének (5%) jelenléte. Szoptatott csecsemők esetében az anyatejjel a csecsemőbe átjutott allergén okoz panaszt. Gondolni kell ételallergia fennállására, ha a következő panasz valamelyike vagy egyszerre több fennáll: ekcéma, véres széklet, hasmenés, hasi fájdalom. Ha az adott ételt megvonjuk az étrendből, és a panasz megszűnik, az valószínűsíti a diagnózist, majd ha annak visszaterhelése során újra megjelenik a panasz, az ételallergia bizonyítást nyer.

    2. Gastrooesophagealis reflux (refluxbetegség): ezalatt azt az elváltozást értjük, amikor a gyomortartalom az alsó nyelőcső-záróizom elégtelen vagy éretlen működése következtében a gyomorból a nyelőcsőbe visszajut. Ez a csecsemők kb. 15-35%-ánál fordul elő, de maga a refluxbetegség csak pár százalékban felelős az elégtelen súlygyarapodásért. Ezekben az esetekben az lehet az ok, hogy a csecsemő fizikailag nem kap elegendő táplálékot, vagy a gyomortartalom visszajutása következtében kialakuló nyelőcsőgyulladás miatt étvágytalan a gyermek.

    3. Lisztérzékenység (cöliákia): nagy jelentőségű, ám csecsemőkorban igen ritkán előforduló, az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. Kiváltója a gabonafélékben (búza, rozs, zab és árpa) lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja. Létrejöttének feltétele a több hónapos gluténexpozíció. A lisztérzékenység megjelenése szempontjából az örökletes tényezőkön túl kulcskérdés, hogy mikor kap először gluténtartalmú ételt a csecsemő. Ha 4 hónapos kor előtt, akkor komolyabb tünetekkel kell számolni: krónikus hasmenés, hasfájás, puffadás, sőt, akár életet veszélyezhető állapot is kialakulhat. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a jelenlegi kutatások szerint a lisztérzékenység nem előzhető meg, a glutén bevezetésétől függetlenül kialakul a betegség azoknál, akiknél megvan az erre a betegségre való hajlam.

    4. Fertőzések: rejtett fertőzést mindig keresni kell az elégtelen súlyfejlődés hátterében. Lehet szó felső légúti hurutról, a mindennapi gyakorlatban legfontosabb húgyúti fertőzésről, fül-orr-gégégszeti vagy bélrendszeri fertőzésekről (utóbbi közül a leggyakoribb a Giardia lamblia fertőzés).

    5. Krónikus betegségek: lehet szó szív-tüdő-máj-vesebetegségről, de fennállhat endokrin probléma (pl. pajzsmirigy-alulműködés), immunhiányos állapot és daganatos kórkép is, ritkán anyagcsere-betegség vagy genetikai rendellenesség.

    6. Fontos újra megemlíteni, hogy az evészavarok, és így az elégtelen súlyfejlődés hátterében sokszor pszichoszociális ok áll a háttérben, mely elkülönítése a szervi okoktól nem egyszerű, ám annál fontosabb feladat.

    Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
     


    Források:

    Módosítva: 2019.10.03 09:36, Megjelenés: 2019.10.03 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

    Ebben a cikkben a leggyakoribb gyermekkori sérvekkel kapcsolatos tudnivalókat szeretném összefoglalni, megmagyarázni kialakulásuk hátterét és felvázolni kezelési lehetőségeiket. Nem minden sérvet kell operálni, van, ami sürgős, és van, ami bizony ráér.

    Amikor a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik - Milyen vizsgálatokra van szükség?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak.

    Miért fájhat a baba hasa etetések után?

    A születés utáni időszakban a fejletlen bélrendszer nem minden esetben képes megbirkózni az anyatej vagy a tápszer megemésztésével. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a témában.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban - Mi a teendő?

    Az újszülöttek és a gyerekek körében a leggyakoribb betegség a nátha. Az esetek többségében vírusok okozzák, amelyek a hideg idő érkeztével és zárt közösségekben gyorsan terjednek. A nátha csecsemőkre és kisgyermekekre nézve komoly betegség, ami orvosi kezelést igényel!

    Gyermeksebészet Debrecenben

    1997-ben a debreceni gyemekklinika és az egyetem vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gyermeksebészeti ellátást megerősíti a személyi és a tárgyi feltételek javításával, bővítésével és korszerűsítésével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Alábbi tesztünkből kiderül.
    Tiszta orrok, nyugodt napok
    A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások