Gyermekünk születik - Az utolsó pár hét és az első pár hónap

Dr. Rose Magánkórház
megjelent:

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni.

Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás. A Születés Hete alkalmából a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa, dr. Pintér Zsolt összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! Ha tisztában van a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülheti el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni. A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája.

Gyógyszerek és higiénia

Az újszülött ápolásához elsősorban illatanyagmentes, gyógyszertári készítmények ajánlhatóak. Ezek nem allergizálnak, könnyen beszerezhetőek, megbízhatóak. A legfontosabb kellékek: fürdető (Unguentum hydrophil nonoionicum), hintőpor és alkohol (a köldökápoláshoz), babaolaj, popsikenőcs, lázkúp, Vigantol (D- vitamin, amiből napi 1 cseppet kell adnia 14 napos kortól), Konakion (K- vitamin, a véralvadási zavarok elkerüléséhez, ha a gyermek anyatejet kap).

Tanácsos beszerezni egy orrszívó eszközt is. Ennek a kicsi 3- 4 éves koráig nagy hasznát vesszük majd, míg meg nem tanulja magától kifújni az orrát. Fontos: az újszülött kizárólag az orrán keresztül vesz levegőt, ezért ha a váladék nehezíti a légzését, mindenképp alkalmaznunk kell az orrszívást – erre egyaránt jó a porszívóhoz csatlakoztatható toldalék, illetve a speciális elektromos készülék.

Szükségünk lehet még az ún. apnoé alarm, azaz légzésfigyelő készülékre, leginkább ikerterhesség, koraszülés esetén, illetve ha a családban volt már hirtelen csecsemőhalál. Megelőzendő, hogy az esetlegesen a mellben maradó tej gyulladást okozzon, jó szolgálatot tesz egy mellszívó eszköz és egy cumisüveg, amiben a lefejtett tejet kínálhatjuk a kicsinek.

Mi történik az első pár hónapban?

Az újszülöttosztályon töltött 3- 4 nap alatt az anya megtanulja, hogyan kell a kisbabát mellre tenni, és tanácsokat kap a baba ápolásával kapcsolatban. A kicsi megkapja első védőoltását, a BCG- t. A következő oltásra csak a 2. hónapban kerül majd sor, de a gyermekorvos 2 hetesen és 1 hónaposan is megvizsgálja a babát, hogy nyomon kövesse fejlődését. 6- 8 hetesen a kicsi hasi és koponyaultrahang- vizsgálaton, illetve csípőszűrésen esik át.

Az első- napok- hetek során az édesanya lassanként kezdi kiismerni gyermeke szükségleteit, jelzéseit. Hamarosan meg tudja majd különböztetni az éhség és a fájdalomérzés kapcsán jelentkező sírást. Anya és gyermeke között másféle testi kapcsolat alakul ki, mint korábban, a terhesség során átélt harmóniát csak fokozza a látás, a tapintás, a szaglás – az érzékelés minden formája.

Milyen gyakran és mennyit kell ennie a babának?

Alvás csecsemőkorban

A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha külön a saját szobájában? Az egyik módszerrel a baba elkényeztetéséhez, a másik módszerrel pedig lelki problémák kialakulásához vezethet az út. Alvás csecsemőkorban.

Az igény szerinti etetés gyakran hasi panaszokhoz, az anyatej elapadásához és rendszertelen napi ritmushoz vezethet. Utóbbi az édesanya számára tervezhetetlenné teszi a napot, ezért dr. Pintér Zsolt a 3 óránkénti etetést javasolja. Az 1 hetes újszülött testsúly-kilogrammonként átlagosan 150 ml anyatejet – vagy tápszert – igényel naponta. Ha az újszülött súlygyarapodása megfelelő – ez azt jelenti, hogy 2 hetes korára, a kezdeti súlyesését követően elérte a születési súlyát, vagy átlagosan havi 600 grammot hízik -, nincs szükség az elfogyasztott anyatej mennyiségének mérésére.

Honnan tudom, hogy fáj valamilye, vagy csak éhes?

Az édesanyák már a sírás hangja alapján meg tudják különböztetni, miért sír a kicsi. Ehhez elegendő pár hét tapasztalata. Amikor egy jól fejlett, jó étvágyú, 1- 2 órával korábban megetetett apróság keservesen sír, lábait felhúzza, hasa feszes, valószínűleg nem az éhség, hanem a hasfájás kínozza. A problémát enyhíthetjük a has simogatásával, cumival, lábtornával, illetve sok- sok türelemmel.

Aggódnom kell- e a bukás miatt?

A csecsemőknél gyakori a kisebb bukás: ilyenkor az elfogyasztott tejből kis mennyiség visszakerül a gyomorból a szájüregbe, onnan pedig általában valakinek a ruháján landol… Előfordulhat ez akkor is, ha a baba többet evett, mint amennyit a súlya alapján várnánk. Ha a kicsi nem nyűgös, nincs panasza, hasi fájdalma, megfelelően gyarapodik a súlya, akkor a jelenség nem igényel kivizsgálást – utóbbi csak sugárhányás, hasi fájdalom, súlyfejlődés elmaradáskor lehet indokolt.

Csecsemőtáplálás és ételallergia

A baba kizárólagos anyatejes táplálása védelmet nyújt számára az allergiás betegségekkel szemben. A kizárólagos szoptatás alatt minimális az idegen allergén fehérjék bejutása a szervezetbe, az anyatej számos, az immunrendszer érését befolyásoló anyagot tartalmaz, és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását. Csecsemőtáplálás és ételallergia.

Mi van a pelenkában?

Az anyatejes széklet mustársárga, de a színt az anyatejtermelés fokozására elfogyasztott teák, homeopátiás készítmények módosíthatják. A mennyisége egyénenként eltérő lehet, van olyan gyermek, aki csak kétnaponta tölti meg a pelenkát, de az sem rendellenes, ha valaki minden egyes pelenkacserére produkál valamit.

A tápszeres gyermekek széklete az anyatejjel táplált apróságokénál sűrűbb, színe sötétebb, esetleg zöldes. Ezek a babák általában naponta 1- 2 alkalommal kakilnak. Ha a széklet állaga, szaga, színe megváltozik, kérjük ki orvosunk véleményét!

Anyatej kontra tápszer

Az anyatejben minden megvan, amire a gyermekeknek a növekedéshez, az egészséges fejlődéshez szüksége van – csak K- vitamin- tartalma alacsonyabb, mint a tápszeré, de ez egyszerűen pótolható. Fél éves korig - a nyári kánikulát leszámítva – nem kell mellé semmiféle pótlás.

Persze adódhatnak helyzetek, amikor jó, ha van otthon egy adag tápszer – például anyai gyógyszerszedés, mellgyulladás esetén -, ezért óvatosságból tarthatunk otthon egy dobozzal. A mai modern tápszerek kiválóan helyettesítik az anyatejet, és megfelelő fejlődést biztosítanak, de közel sem tudnak annyit, mint a természetes táplálék.

Az élet első 15 perce

9 hónapnyi várakozás után végre kezünkbe vehetjük a kicsit, akit annyira vártunk. Illetve mielőtt még kezünkbe vennénk…

A gyermek kiemelése után az első lépés a köldökzsinór ellátása. Ekkor indul el az Apgar- féle időszámítás, mely az újszülött állapotát e perces és 5 perces korában értékeli a szívfrekvencia, a légzés, a bőrszín, az izomtónus és az orrszívásra adott reakciók alapján. A maximális érték 10 pont.

Egy- egy fémeszközzel elszorítják a köldökzsinór anyai és újszülött oldalát, és a közöttük lévő részt átvágják. A gyermeket ezt követően a szülésznő veszi gondjaiba, aki megkezdi az újszülött ellátását.

A gyermekorvos illetve a szülésznő az előbb említett Apgar- számítás alapján értékeli a gyermek életfunkcióit.

Ha az adaptáció – a külvilághoz történő alkalmazkodás – megfelelő volt, a köldök végleges ellátását követően megmérik a gyermek hosszát, súlyát, fej- és mellkörfogatát. Egy puha szonda segítségével ellenőrzik a testnyílások átjárhatóságát.

A kicsit sugárzó hőforrás alá helyezik és szárazra törlik, hogy a hőveszteséget mihamarabb minimálisra csökkentsék.

Mindez olyan speciális asztalon történik, amelyen megtalálhatóak a légutak leszívásához szükséges eszközök, ambuballonok és maszkok, tubusok, gyógyszerek és még számos egyéb műszer, amikre egy esetleges életmentés során szükség lehet. A letörlést követően a légutak megtisztítására, a szívritmus ellenőrzésére kerül sor.

(Dr. Pintér Zsolt a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa. www.drrose.hu)

Cikkajánló

A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.