Anyatej: háromfogásos menü

Debreceni Egyetem
megjelent: 2015.08.01.

Az anyatej az újszülött legoptimálisabb tápláléka, akár éhes, szomjas vagy megnyugvásra vágyik. Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja.

anyatejDancsi Lászlóné osztályvezető újszülött ápolónő 1978 óta dolgozik a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, ahol éppen az anyatej világnapján, augusztus 1-jén állt munkába. Még emlékszik arra, amikor szoptatóskocsival vitték az összes újszülöttet a kórtermekbe az édesanyjukhoz három óránként, és az anyatej mellett teát is kaptak a babák. Amikor Európában elsőként a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 1992-ben megkapta a bababarát címet, és bevezették a rooming-in rendszert, onnantól az újszülöttek a nap minden percében édesanyjuk mellett maradhattak, és lehetővé vált az igény szerinti szoptatás bevezetése.

Az utóbbi időben egyre inkább teret kapott az az ajánlás, miszerint fél éves korig kizárólag az anyatejjel való táplálást tanácsolják a szakemberek, és a gyermek 1,5-2 éves koráig is javasolják a szoptatás folytatását a hozzátáplálás mellett.

A debreceni intézményben tavaly 2816 szülést vezettek le. Az édesanyák 30-40 százaléka táplálja hat hónapos koráig csak anyatejjel kisbabáját, ami a korábbi trendekhez képest javulást mutat, ám még mindig sok anyuka panaszkodik arra, hogy nincs elég teje.

- Az anyatej elmaradásának legtöbbször pszichés oka van. Ha az anyukák túlaggódják a szoptatás kérdését, akkor a stressz megakadályozza a tejtermelést. Gyakori az úgynevezett „mérleg-szindróma”, amikor a szoptatás előtt és után is mérik a baba súlyát, és ha nem a megfelelő mennyiséget fogyasztotta, akkor megijednek. Én több évtizedes tapasztalattal a hátam mögött azt javaslom a kezdő szülőknek, hogy felejtsék el a mérleget és az órát, és figyeljék a baba jelzéseit – mondja a szakember.

A szoptatásról

Egészséges tápanyag és egyszersmind fontos lelki kapocs: a szoptatás az újszülött és a csecsemő táplálásának a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja. Az anyatej minden, a baba fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges tápanyagot tartalmaz, hőmérséklete mindig megfelelő, mindig csíramentes és - ami szintén nagy előnye - mindig "kéznél van". Mindezeken túl pedig messze többet jelent a csecsemő táplálásánál, fontos lelki kapocs az anya és gyermeke között. A szoptatásról>>

A csecsemőápoló szerint az anya és baba egymásra hangolódását leginkább az úgynevezett „aranyóra” segíti elő, amikor a babát világrajövetele után édesanyja mellére teszik, és ekkor lehetőségük nyílik csak egymásra figyelni. A babánál beindulhat a keresőreflex és a bújási ösztön, hiszen a szülés után a pici annyira éber, hogy rögtön képes szopni, ami az anya szervezetében oxitocint termel – elősegítve a méhösszehúzódást és a tejbelövellést is. Az előtej pedig alkalmazkodva a baba pici gyomrához, éppen olyan összetételű, ami nem terheli meg az emésztését.

Az igény szerinti szoptatás azért is fontos, mert akkor alakul ki a megfelelő kereslet-kínálati arány, ha az édesanya mindannyiszor mellre teszi kisbabáját, amikor a csecsemő jelez. Erről az összeszokásról szól az első hat hét, a gyermekágyas időszak.

- Az anyatej előnye az is, hogy nem igényel körülményes előkészületet: csendes, nyugodt helyen bárhol meg lehet szoptatni a kicsit, és nem lehet túletetni a babát. Az anyatej a szoptatás megkezdésekor ugyanis többnyire vizet, a szoptatás közepén cukrot, a végén zsírt tartalmaz. Ha a baba annyit szopik, amennyire szüksége van, akkor lényegében megeszik egy háromfogásos menüt, a levestől a desszertig – érzékelteti a csecsemőápoló.

Ha túl rövid ideig marad a mellen, akkor csak a szomját oltja, és sokkal hamarabb megéhezik újra. Nem tanácsos a babát éjszaka legmélyebb álmából felkelteni, csak azért mert esedékes lenne a szoptatás, hiszen a baba később sírással úgyis jelzi majd, ha elérkezett az etetés ideje.

Noha az anyatejes táplálás az anya csontozatának fokozott ásványianyag-vesztésével jár, ez megfelelő táplálkozással és életmóddal könnyen kompenzálható. Kutatások szerint az anyatej jótékony hatása nem csak újszülöttkorban, hanem később is megmutatkozik.

A szoptatott gyerek ellenállóbb a betegségekkel szemben, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, magasabb intelligencia-hányadossal rendelkezik, hiszen az anyatej minden szerv, így az agy érési folyamatait is segíti. Emellett a szoptatás természetes fogszabályozó és az édesanyát is védi az emlő- és petefészekráktól, csontritkulástól, és a fogamzásgátlás szempontjából is előnyös. Augusztus elején, a szoptatás világhetén erre az életre szóló befektetésre is felhívják a figyelmet.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Chiari-Frommel-szindróma - Ha nem múlik a tejtermelődés a szoptatás abbahagyása után

Chiari-Frommel-szindrómáról akkor beszélnünk, ha magas prolaktinszint mérhető, a kismama tejtermelődése a szoptatás fokozatos ritkításával sem...

Az anyatejes táplálás jelentősége

A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi...

A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és...

A csecsemőtáplálásról

Cikkünkben az anyatej szerepéről, a hozzátáplálásról és a tápszerekről olvashat, összegyűjtöttük a témában a legfontosabb információkat.

Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

Azt, hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások...

Szoptatási nehézségek: az anyatej hiányától a mellgyulladásig

Tudvalevő, hogy a babák számára legideálisabb táplálék életük első szakaszában az anyatej. Mi minden akadályozhatja meg az anyatejes táplálás...

Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

Az alvás a test és az elme természetes pihenési fázisa. Ellazít és energiával tölt fel. Az agyunk álmunkban dolgozza fel a különböző napi...

Stressz a szoptatás időszakában

A stresszt érdemes elkerülni a szoptatás alatt, mert az hosszú távon az anyatej csökkenéséhez vagy elapadásához vezethet. Sokat segíthet, ha a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.