Ingyenes lett a HPV elleni védőoltás

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

2014 őszétől ingyenesen kaphatják meg a 7. osztályos – 12. évüket betöltött – lányok a méhnyakrák elleni védőoltást. A vakcina azonban nemcsak a számukra javasolt: kortól függetlenül minden nő számára ajánlják a megelőzés ezen formáját – hangsúlyozták a témában rendezett keddi sajtótájékoztató előadói.

A világon minden második percben meghal egy nő a méhnyakrák miatt. Európában pedig 18 percenként veszítünk el egy nőt annak ellenére, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés megelőzhető védőoltással, a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség pedig gyógyítható – mondta Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi főorvosa. A méhnyakrák a második leggyakoribb halálok – a mellrák után – a nők körében, pedig a megelőzésére adott védőoltás 93 százalékban képes megelőzni a méhnyakrák kialakulását – hangsúlyozta az előadó.

A méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV-vírusnak több mint száz törzse ismert, közülük a 16-os és a 18-as a leggyakoribb rákkeltő típus – ezek együttesen a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért felelősek – részletezte a főorvosasszony. A nők 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik HPV-fertőzésen. Az esetek 80 százalékában a fertőzést legyőzi az immunrendszer, ám 20 százalékuk rákos megbetegedéseket, ezek egy százaléka pedig áttéteket okoz, ez azonban védőoltással megelőzhető – hangsúlyozta Dr. Béres Zsuzsanna.

Az oltásra a legoptimálisabb időpont a nemi élet megkezdése előtt, serdülő korban van, de minden nőnek ajánlott, hiszen a HPV-fertőzést az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, amely ráadásul bőr-bőr kontaktussal (például nem higiénikus uszoda, fürdő, konditerem használatával) is terjedhet. Fontos azonban, hogy az is felkeresse rendszeresen a nőgyógyászát, aki oltva van. A két megelőzési módszer ugyanis nem kiváltja, hanem kiegészíti egymást – emelte ki Dr. Béres Zsuzsanna.

Fontos, hogy a tinik is értsék az oltás célját

Hiszek a primer prevencióban, úgy gondolom, hogy egyetlen betegséget sem érdemes kipróbálni, ha van lehetőség a megelőzésre – kezdte előadását Dr Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa. A programtól a rákmegelőző állapot számának csökkenését várjuk. Fontos, hogy a tinik is tudják és értsék a védőoltás beadásának célját. A vakcináció során nem élő vírusokat juttatunk a szervezetbe, nincs benne élő kórokozó, éppen ezért a védőoltás nem okozhat méhnyakrákot. Ha valaki bármikor az élete során megkapta a védőoltást, feltételezhető, hogy egész életére védett lesz a fertőzés ellen – hangsúlyozta a szakember. A hetedik évfolyamos lányok az oltás első adagját októberben kapják meg, a másodikat pedig 2015 tavaszán – tette hozzá Dr Mészner Zsófia.

HPV elleni védőoltást fiúknak és fiatal férfiaknak is

Nemtől függetlenül 12 éves kortól egészen 65 éves korig javasoljuk a HPV-oltást. Magyarországon már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes vakcina. A HPV elleni védőoltás fiúknak és fiatal férfiaknak is ajánlott

„Már túl késő volt beoltatnom magam”

2011 végén, második lányom születése után diagnosztizálták nálam a méhnyakrákot. Szerettem volna beoltatni magamat, de sajnos már túl késő volt! Ezzel elkerülhettem volna a családommal mindazt a megpróbáltatást, amely a méhnyakrákkal jött. – mesélte személyes élményét Tóth Icó, a méhnyakrák megelőzését és terápiáját felkaroló Mályvavirág Alapítvány vezetője. A méhnyakrákot nemcsak érezhetjük, hanem meg is előzhetjük – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Tóth Icó.

Egy édesanya nem lehet beteg

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi nem lehetünk betegek – mondta az énekesnő Szandi, aki a Méhnyakrák Elleni Védőoltás nagyköveteként az anyák felelősségét hangsúlyozta beszédében. Ha gyerekünk van, nagy a felelősségünk, hogy egészségesek legyünk, és vigyázzunk magunkra – tette hozzá az énekesnő. Ha pedig beoltatjuk lányainkat, lehetőséget adunk nekik arra, hogy ők is átéljék az anyaság érzését – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

A HPV elleni védőoltás

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
HPV oltás
A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV elleni oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, sőt férfiaknak is.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.