COPD: maradjunk mozgásban a járvány idején is!

Szerző: Tüdőközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász

A krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők esetében fokozott óvatosság indokolt, hiszen alapbetegségük miatt a koronavírus járvány rizikócsoportjaiba tartoznak.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a napi rendszeres mozgásról a jelenlegi helyzetben se mondjanak le, mert állapotuk az inaktív életmód mellett rosszabbodhat!

Sétával megelőzhető a tünetek súlyosbodása

Ahogyan azt már korábban, a Respiratology folyóiratban közölt kutatás is megerősítette, a mérséklet fizikai aktivitás javíthat a COPD-s betegek állapotán. A légzési izmok és a vázizmok izomfunkciójának javítása a COPD-s betegek terhelhetőségét, aktivitását fokozza, ezáltal a beteg életminősége is javul mind fizikailag, mind pszichésen. A kedvező eredmények eléréséhez napi rendszerességgel, 3-8km séta megtételére volt szüksége a résztvevőknek.

Jól beállított kezelés nélkül ne kezdje el!

Dr. Hidvégi Edit hangsúlyozza, hogy a betegek terhelhetősége mindig egyéni, a fizikai aktivitást személyre szabottan kell meghatározni. A legfontosabb azonban, hogy csak jól beállított kezeléssel fogjanak hozzá a mozgáshoz, az első lépés tehát a tüdőgyógyásszal történő konzultáció legyen. Erre a mostani helyzetben a telemedicina kínál lehetőséget: van rá mód, hogy a kezelőorvossal személyes találkozó nélkül, online konzultáció formájában egyeztessen a beteg. A kapcsolattartás egyébként is fontos a járvány időszakában, hiszen sok kérdés felmerülhet, és persze fontos, hogy elegendő mennyiségű gyógyszer és szükség esetén oxigén álljon a beteg rendelkezésére.

Hogyan mozogjunk?

  • Ne akarjunk azonnal sokat gyalogolni, vagy egyéb légzőgyakorlatot végezni, a fokozatosság, a terhelés emelése nagyon fontos!
  • Kerüljük a tömeget és a zárt helyeket. Az edzőterem vagy a zsúfolt városi park a jó időben sem megfelelő választás. Ha van lehetőségünk otthon mozogni – például elliptikus tréner, futópad vagy szobakerékpár segítségével – akkor érdemes ezt választani. Jó időben lehetünk a friss levegőn, ha meg tudjuk oldani, hogy elkerüljük a tömeget, és erdőben teszünk egy sétát.
  • Gyógytornásszal konzultálva is kérhetünk személyre szabott tornagyakorlatokat, amelyek nem túl megterhelőek, de átmozgatják az egész testet és légzőgyakorlatokat is tartalmaznak.
  • Otthoni torna – az internet is számos lehetőséget kínál a mozgásra. Több videós anyagot találhatunk, akár olyan gyakorlatokat is, amiket egy székben ülve tudunk elvégezni.
  • Ha visszajön a hideg, vagy rossz idő esetén a szobában, nyitott ablak (ha jó levegőjű utcára néz) mellett végzett légzőtorna, szobakerékpár is jó megoldás.

Ha a mozgás elkezdése kapcsán a tüneteink erősödnek, intenzív köhögés, nehézlégzés lép fel, akkor szüneteltessük az edzéseket és kérjük ki orvos tanácsát a továbbiakkal kapcsolatban!

A mozgás segíthet átvészelni a bezártságot

Az előttünk álló időszak végét még nem látjuk, akár hetekre vagy hónapokra is fel kell készülnünk az izolációra. A hosszan tartó bezártság kapcsán fellépő depresszió és szorongás is csökkenthető rendszeres, napirendbe iktatott mozgás segítségével. Keressük meg a módját, hogyan maradhatunk aktívak, kérjük szakember segítségét a biztonságos edzéshez!

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

(Forrás: Tüdőközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fültisztítás Fültisztítás

10 hasznos tanács, melyeket nem nehéz betartani.

Cukorbetegség Cukorbetegség

Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik.

Élet a COPD-vel - Hogyan tegyük le a...

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak...

A COPD és tünetei

A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A...

A COPD kezelési lehetőségei

A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is...

A dohányos köhögést komolyan kell...

A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség...

Élet krónikus obstruktív légúti...

Együtt élni a COPD-vel nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba kell...

A zöldségek enyhítik a COPD...

A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat....

COPD: maradjunk mozgásban a járvány...

A krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők esetében fokozott óvatosság indokolt, hiszen alapbetegségük miatt a koronavírus járvány...

Az éneklés a légúti, a COPD-s...

Az asztma és a belégzést durván nehezítő egy másik betegség - a magyarul csak nehézkes fordításban emlegetett kór: a krónikus obstruktív...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.