COPD: maradjunk mozgásban a járvány idején is!

szerző: Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - Tüdőközpont
megjelent: 2020.03.18.

A krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők esetében fokozott óvatosság indokolt, hiszen alapbetegségük miatt a koronavírus járvány rizikócsoportjaiba tartoznak.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a napi rendszeres mozgásról a jelenlegi helyzetben se mondjanak le, mert állapotuk az inaktív életmód mellett rosszabbodhat!

Sétával megelőzhető a tünetek súlyosbodása

Ahogyan azt már korábban, a Respiratology folyóiratban közölt kutatás is megerősítette, a mérséklet fizikai aktivitás javíthat a COPD-s betegek állapotán. A légzési izmok és a vázizmok izomfunkciójának javítása a COPD-s betegek terhelhetőségét, aktivitását fokozza, ezáltal a beteg életminősége is javul mind fizikailag, mind pszichésen. A kedvező eredmények eléréséhez napi rendszerességgel, 3-8km séta megtételére volt szüksége a résztvevőknek.

Jól beállított kezelés nélkül ne kezdje el!

Dr. Hidvégi Edit hangsúlyozza, hogy a betegek terhelhetősége mindig egyéni, a fizikai aktivitást személyre szabottan kell meghatározni. A legfontosabb azonban, hogy csak jól beállított kezeléssel fogjanak hozzá a mozgáshoz, az első lépés tehát a tüdőgyógyásszal történő konzultáció legyen. Erre a mostani helyzetben a telemedicina kínál lehetőséget: van rá mód, hogy a kezelőorvossal személyes találkozó nélkül, online konzultáció formájában egyeztessen a beteg. A kapcsolattartás egyébként is fontos a járvány időszakában, hiszen sok kérdés felmerülhet, és persze fontos, hogy elegendő mennyiségű gyógyszer és szükség esetén oxigén álljon a beteg rendelkezésére.

Hogyan mozogjunk?

  • Ne akarjunk azonnal sokat gyalogolni, vagy egyéb légzőgyakorlatot végezni, a fokozatosság, a terhelés emelése nagyon fontos!
  • Kerüljük a tömeget és a zárt helyeket. Az edzőterem vagy a zsúfolt városi park a jó időben sem megfelelő választás. Ha van lehetőségünk otthon mozogni – például elliptikus tréner, futópad vagy szobakerékpár segítségével – akkor érdemes ezt választani. Jó időben lehetünk a friss levegőn, ha meg tudjuk oldani, hogy elkerüljük a tömeget, és erdőben teszünk egy sétát.
  • Gyógytornásszal konzultálva is kérhetünk személyre szabott tornagyakorlatokat, amelyek nem túl megterhelőek, de átmozgatják az egész testet és légzőgyakorlatokat is tartalmaznak.
  • Otthoni torna – az internet is számos lehetőséget kínál a mozgásra. Több videós anyagot találhatunk, akár olyan gyakorlatokat is, amiket egy székben ülve tudunk elvégezni.
  • Ha visszajön a hideg, vagy rossz idő esetén a szobában, nyitott ablak (ha jó levegőjű utcára néz) mellett végzett légzőtorna, szobakerékpár is jó megoldás.

Ha a mozgás elkezdése kapcsán a tüneteink erősödnek, intenzív köhögés, nehézlégzés lép fel, akkor szüneteltessük az edzéseket és kérjük ki orvos tanácsát a továbbiakkal kapcsolatban!

A mozgás segíthet átvészelni a bezártságot

Az előttünk álló időszak végét még nem látjuk, akár hetekre vagy hónapokra is fel kell készülnünk az izolációra. A hosszan tartó bezártság kapcsán fellépő depresszió és szorongás is csökkenthető rendszeres, napirendbe iktatott mozgás segítségével. Keressük meg a módját, hogyan maradhatunk aktívak, kérjük szakember segítségét a biztonságos edzéshez!

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

(Forrás: Tüdőközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A női húgyhólyag mikrobiomja A női húgyhólyag mikrobiomja

Mi történik, amikor felborul az egyensúlya?

Megfázás? Megfázás?

Így juthat túl jóval hamarabb a panaszokon.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.