Az ekcéma az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az ekcéma az egyik leggyakoribb és legkínzóbb bőrbetegség, ami nemcsak hazánkban, hanem a világon vezető kórság. A világ népességének legalább a tizede szenved valamelyik fajtájában, s az orvoshoz nem fordulók adatai nem is ismertek.

Nincs életkorhoz kapcsolódó előfordulása, hiszen a pár hetes újszülött, a néhány hónapos csecsemő éppúgy szenvedhet a betegségtől, mint az óvodás, az iskolás gyermek, az ifjak, a középkorúak és az idősebbek. Az ekcéma a végtagokon jelenik meg leggyakrabban, így a kéz és a láb bőrének gyulladásával és irritációjával járhat. A visszatérő irritáció idültté teheti az ekcémás betegséget.

A felnőttek számára is végtelenül kellemetlen, kínzó, viszkető érzéssel járhat ez a betegség, de ők a szükséges kezelést el tudják végezni, képesek enyhíteni a panaszaikon. A kisgyermekek, a kisbabák erre nem képesek, érzékeny bőrük egyre csak viszket, sebesedik, így nélkülözhetetlen, hogy a szülők a legprecízebb módon és rendszeresen kezeljék a baba bőrét a szakorvos előírása szerint, amit csak az ő jóváhagyásával szabad módosítani.

A nyaralás során, ha a családok strandolást, fürdőzést választanak, akkor a lubickolás után a kisded, a kisgyermek egész testét előbb tiszta vízzel meg kell mosni, majd szárazra törölni, nagy tekintettel a nyak, a kar, a fül, a lábszár, a hónalj, a combok, a láb- és a kézujjak és a popsi környékének hajlataira, továbbá a fejbőrre. S ha szükséges, az orvos által felírt kenőcsöt használni kell az előírás szerint.

Ez is érdekelheti Ekcéma csecsemőkorban

Egyre gyakoribb gyermekeknél az ekcéma

Az elmúlt években egyre több gyermekorvostól érkeznek páciensek a bőrgyógyászatokra gyerekkori ekcéma gyanújával. A gyermekkori ekcéma gyakran jár együtt légúti és ételallergiával. Az atópiás dermatitisz (atópiás bőrgyulladás, atópiás ekcéma), amelynek a kisdedeknél a fő tünete a bőrszárazság, az alig csillapítható viszketés érzése, és ha nem elég gyorsan viszi orvoshoz a szülő a gyermeket, a piciny körmök vakarásának a nyoma, a bőr sebes állapota is látható lesz.

Az egy- és hathónapos kor között kezdődő ekcémás tünetek között élen jár a fejbőrön megjelenő hámlásszerű képlet, illetve az arcon és a homlokon előforduló kiütés, ami sok esetben a lábak, karok hajlatában is észrevehető. Ezt a babák 2-3 éves korukra kinőhetik, ha a szülők, akkor is nagy gonddal ápolják a bőrüket, ha épp nem látszanak a kiütések. Ügyelni kell arra, hogy ne száradjon a kicsi bőre, de fürdés után vizesen se maradjanak a hajlatok. Nem szabad sem szappannal, sem habfürdővel mosdatni a babát, helyette az orvos által felírt kenőccsel vagy olajos készítménnyel fürdessük.

A kezdeti apró hólyagocskák megjelenésének kezelését az észlelés idejében jelezni kell a gyermekorvosnak, illetve bőrgyógyászhoz kell vinni a babát. A megfelelő kezelési módot a szakorvosok tudják megadni. A kuruzslásnak hatalmas veszélyei lehetnek.

A kicsiknél, majd az iskoláskorú gyermekeknél a hólyagos kiütést felválthatja a bőr olyan fokú szárazsága, berepedezése, ami meg is keményíti az adott testrész bőrrétegét, látható, kisebesedett bőrvastagodást idézhet elő. Nagyon fontos, hogy megtanítsuk együtt élni gyermekünket az ekcémás betegséggel, ha azt nem növi ki. Mindig gondosan ápolja a szülő a kis- és a nagyobb gyerek bőrét, különösképpen télen, amikor a páratartalom megváltozik. Fő cél a felülfertőződés és a vakarózás megakadályozása, a száraz bőr kezelése a zsírréteg helyreállításával, amiben nem csak fizikai segítséget, de lelki támaszt, nyugalmat igényel a csecsemő is és a nagyobb gyermek is.

Dr. Juhász István bőrgyógyász szakorvost elsőként arról kérdeztük, hogy melyek azok az allergén szerek, anyagok, amelyek az arra érzékeny emberek bőrén ekcémás elváltozást idéznek elő.

- Sokan nem is gondolják, hogy a kedvenc bizsu- vagy aranyékszerükben olyan összetevők vannak, melyeket nem minden ember bőre képes tolerálni. Az óra- és nadrágszíjakban lévő nikkel és króm ugyancsak kiválthatja az allergiás ekcémát. A műszálas, nejlon ruhaneműk sem bőrbarát anyagból készültek, de az erre allergiások hamar felfedezik magukon a külső, szemmel látható tüneteket, vagy kezdetben a bőr erős viszketését. Ez a helyzet a nyári melegben csak fokozódik, és az izzadt testtel összetapadt műszálas holmi bizonyosan tűrhetetlen viszketést idéz elő. A hölgyek számára érthetően fontos a kellemes kinézetű, ízléses fehérnemű. Képzeljük csak el, hogy ezek a holmik javarészt műszálas, nejlon anyagokból készülnek. A nedvességet nem szívják fel, és irritálhatják a bőrt. Az alsóneműk, hálóruhák vásárlásakor feltétlenül nézzük meg a címkén látható anyagösszetételt. Ami pamutból vagy egyéb természetes alapanyagból készült, azt vegyük meg.

- A ruhaneműkön túl milyen allergénektől kellene tartózkodnunk ahhoz, hogy a bőrünk ne irritálódjon, és az arra hajlamos emberekben ne alakuljon ki ekcémás betegség?

- Egyes gyógyszerekben is számos allergén összetevő található, mint az antibiotikumokban vagy a helyi érzéstelenítőkben. Nem véletlenül kérdezik meg az orvosok szinte minden vizsgálat, gyógyszerfelírás előtt, hogy a páciensnek van-e gyógyszerallergiája. Vannak, akik bizonyos vitaminokat nem tudnak szedni a vastartalmuk miatt, mások a szalicilátokra érzékenyek. Ezekről érdemes tudni, mert nemcsak az ekcéma előidézői lehetnek, hanem egy-egy műtéti beavatkozásnál nem mellékes, hogy milyen szereket kap a beteg.

A kozmetikumokról sem feledkezhetünk meg, mivel a divatkövetés mellett csak váratlanul derül ki a körömlakkokkal, a rúzsokkal, a hajfestékekkel, az arckrémekkel, a púderekkel, a testápolókkal, a samponokkal, a parfümökkel, a borotválkozáshoz használt illatszerekkel szemben fellépő allergiás bőrreakció. Ezek mind okozhatnak ekcémás elváltozást, mint ahogyan a kisbabák esetében a rosszul megválasztott napvédő készítmények. Inkább óvjuk őket az erős napsütéstől úgy, hogy ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek, speciálisan nekik készült fényvédő készítményeket alkalmazhatunk, de inkább kerüljük a felesleges krémeket, olajokat, csak maradjon egészséges a bőrük, mivel az ekcéma nem egy nátha, ami egy hét alatt elmúlik. A közösségekben hatalmas önuralmat kíván minden érintettől a viszketés, a vakarózás elnyomása, amit szinte képtelenség megtenni.

Ezek is érdekelhetik!

- Vegyük sorra az ekcéma előfordulási helyeit és azok megóvásának, kezelésének módjait.

- A kéz és a láb krónikus ekcémás betegsége ezekenek a bőrfeületeknek a gyulladásával és irritációjával jár. A kézekcéma a folyamatos igénybevétel miatt, a vegyi anyagokkal való érintkezés miatt gyógyul nagyon lassan (kontakt ekcéma). Lehet ez az otthoni mosogatás, a fodrászok esetében a napi festék- és vegyi anyagokkal való kontaktus. Láttam számtalan olyan fodrászt, akinek a tűzpiros, égő keze, karja nemcsak kétszeresére be volt dagadva, de a bőr felső rétege is szakadozott le. Sajnálatos, hogy közülük csak kevesen viselnek kesztyűt és szájmaszkot.

A festőkről, a rovarirtókról, az autófényezőkről, a takarítókról, a manikűrösökről és pedikűrösökről ugyanezt tudom elmondani, és persze nagyon hosszú a sor. A munkaadóknak gondoskodniuk kellene a megfelelő védőfelszerelésről, -eszközökről.

Ez is érdekelheti Vegyszerekkel szembeni allergia

A lábakon jelentkező ekcémás elváltozást a műszálas holmik viselete, a zárt cipők okozzák, melyek gombás fertőzéssel is társulhatnak. Nehéz elképzelni és megérteni, hogy – ha csak valaki épp nem dolgozik és nem ügyfelekkel tárgyal , akkor – miért nem érzékeli, hogy 25-30 fokos melegben nem kell sem zoknit, sem harisnyát viselni. Szellőznie kell a lábnak is.

A diszhidrózis krónikus betegség, amely a tenyereken és az ujjak oldalsó részén jelenik meg, illetve a talpakon égő, viszkető hólyagok kíséretében. Utóbbiak gyakorta elviselhetetlenül égnek, viszketnek és váladékoznak. Mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a legkisebb és legelső tünet megjelenésekor! – szögezte le dr. Juhász István bőrgyógyász szakorvos, s hozzátette: - A gombás fertőzés gyakorta idéz elő bőrkiütést, melyről már szóltam. Ezeket vörös színükről lehet felismerni, a viszketésről és a kellemetlen szagról. Kevesen tudják, hogy a lábon kialakult gombás fertőzésben szenvedők olykor a gomba miatt kiváltott allergiás reakció miatt a kézen fedezhetik fel az ekcémás kiütést. Nagyon fontos, hogy a higiénés szabályokat minden körülmények között tartsák be a betegek, legyen náluk kézfertőtlenítő és a számukra felírt orvosi készítmény, így ügyelhetnek a tovaterjedésnek és mások megfertőzésének az elkerülésére is.

Fontos bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni!

A tünetek észlelése esetén mielőbb bőrgygyász szakorvoshoz kell fordulni és követni utasításait, ha az óvintézkedések betartásával nem mutatkozik javulás, ugyancsak a bőrgyógyász ismerteti a további kezelés lehetőségét, ami gyakorta fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő ecsetelő vagy krém készítmény, illetve modern, második generációs, nem álmosító hatású antihisztamin gyógyszer, a megszokott napi figyelmes bőrápolás mellett. A szervezet ugyanis a már kialakult allergiát, ami az ekcémát kiváltja, évekig, sok esetben soha „nem felejti el”.

Azoknál a kisdedeknél, akiknek szülei részt vettek egy orvosi kérdőív kitöltésében a csecsemő babaápolási szokásairól – a baba 3 és 6 hónapos korában –, meglepő eredmény született. Így azoknál a 3 hónapos kicsiknél, akiket hetente egyszer-kétszer fürdettek maximum 15 percen át, csupán 14,3 százalékos arányban alakult ki az ekcéma. Akiket kétszer-háromszor fürdettek hetente, azok közel 27 százalékánál. Heti 4-5 fürdetés esetén pedig 31 százalékuknál. Akiket mindennap mosdattak, fürdettek, azoknál 45 százalékos arányban fordult elő az ekcémahajlam megjelenése.

Ennek pontos okára még nincs tudományos magyarázat, csupán sejthető, hogy a városi kemény víz jobban szárít, s ez nem tesz jót a babák érzékeny bőrének sem.

Az bizonyos, hogy a bőr védőrétege minden fürdetésnél sérül az arra hajlamos gyermekeknél, csecsemőknél.

Számos bőrgyógyász azt vallja, hogy az ekcémás csecsemőket nem szabad mindennap fürdetni, egy-egy fürdetés időtartama sosem lehet több 15 percnél, a víz legyen kellemesen meleg, de ne forró. A legfontosabb a kiváltó allergén anyag felkutatása az orvos által előírt vérvizsgálattal, allergiateszttel, annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhető legyen a gyermek kontaktusa ezzel az anyaggal.

S hogy mi lehet a megelőzés módja? Az eddigi kutatások azt igazolják, hogy a túlságosan steril körülmények a gyermek körül, továbbá a korai antibiotikumadás hajlamosít az allergiás tünetek megjelenésére. A speciálisan válogatott probiotikumok adásának ekcémamegelőző szerepe igazolt. Ezt azonban csakis orvossal való konzultálást követően alkalmazhatják a szülők.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy fiúgyermekeknél nagyobb, magasabb az ekcémás betegség előfordulása, mint a lányoknál. A betegség megjelenését itt is az azonos nemű szülő-gyermek esetében fedezték fel gyakrabban, amit analitikusabb kutatások, a nagyszülőkre is visszavezettek már.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Juhász István, bőrgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Ekcéma
Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.