Dermatoszkóp - Dermatoszkópos vizsgálat

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A dermatoszkópia egy elterjedt orvosi technika, amely a bőr vizsgálatára szolgál, és a dermatológusoknak segít a bőrbetegségek pontosabb diagnózisában. Ez a modern eljárás a dermatoszkóp segítségével mélyebb betekintést nyújt a bőr felületén lévő struktúrákba és a szabad szemmel nem látható elváltozásokba.

Mi a dermatoszkópia, és mi a dermatoszkóp?

A dermatoszkópia a bőrgyógyászatban használt speciális diagnosztikai módszer, amely lehetővé teszi a bőr mélyebb rétegeinek vizsgálatát, 10x, 20x, esetenként ennél is nagyobb nagyítással.

A technika alapja a dermatoszkóp, egy kézi eszköz, amelyet a bőrgyógyászok használnak. A dermatoszkóp általában egy kézbe illő, nyéllel, nagyító lencsével és fényforrásal rendelkező műszer, amely a bőr felületén lévő struktúrák alaposabb megtekintését, azonnali diagnózist és a rendszeres ellenőrzéshez szükséges adatok tárolását teszi lehetővé.

Mire használják a dermatoszkópiát?

A dermatoszkópia két fő célja a bőrsejtek és az elváltozások részletesebb vizsgálata, valamint a bőrbetegségek korai felismerése és differenciál diagnózisa. A bőrgyógyászok a dermatoszkópiát széles körű bőrbetegségek esetén alkalmazzák, például:

A dermatoszkópia kiválóan alkalmazható pigmentált elváltozások, anyajegyek, szeplők és bőrrák korai felismerésére. Az eljárás különösen hatékony a melanoma és más malignus elváltozások korai szakaszainak azonosításában. Azonban nem minden bőrbetegség diagnosztizálására alkalmas, például a hajhullás, pikkelysömör vagy gyulladásos bőrbetegségek esetén kevésbé hatékony.

Hogyan zajlik egy dermatoszkópos vizsgálat?

A dermatoszkópos vizsgálat során a bőrgyógyász először megtisztítja a bőrt és a vizsgálatra kerülő területet. Ezután az érintett területet megvilágítja a dermatoszkóp fényforrásával és alaposan megvizsgálja a bőr felületén lévő struktúrákat. A dermatoszkóp 10x, 20x vagy nagyobb nagyítást és polarizált fényt is alkalmaz, hogy jobban láthatóvá tegye a bőr mélyebb rétegeit.

Dermatoszkópos vizsgálat

Létezik kontakt dermatoszkópia és nem kontakt dermatoszkópia. A különbség a kettő között, hogy a dermatoszkópot közvetlenül a bőrre helyezik, vagy pár miliméterrel a bőr fölé. A szakember fotókat is készíthet az elváltozásról a későbbi összehasonlításhoz és nyomon követéshez.

A dermatoszkópos vizsgálat általában fájdalommentes és nem igényel helyi érzéstelenítést. Az eljárás rövid idő alatt befejeződik, általában 15-30 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyi elváltozást kell megvizsgálni. A dermatoszkópia minimális kockázatokkal jár, ám fontos, hogy egy tapasztalt bőrgyógyász végezze el, mivel a helytelen értelmezés hibás diagnózishoz vezethet.

Milyen típusú dermatoszkópok vannak használatban?

A dermatoszkópia területén számos különböző típusú dermatoszkóp létezik, amelyek különböző jellemzőkkel és funkciókkal rendelkeznek. Ezek között számos kézi dermatoszkóp, asztali dermatoszkóp és hordozható dermatoszkóp található, amelyek közül mindegyiknek saját előnyei vannak.

Néhány példa a dermatoszkóp típusokra:

  • Kézi dermatoszkópok: ezek a hordozható dermatoszkópok általában könnyűek és egyszerűen használhatók a bőrgyógyászok számára.
  • Asztali dermatoszkópok: ezek az eszközök asztalon helyezkednek el, és gyakran kiegészítő funkciókkal rendelkeznek, például nagyobb nagyítással és jobb világítással.
  • Digitális dermatoszkópok: ezek a dermatoszkópok digitális képalkotó rendszerrel rendelkeznek, így képeket vagy videofelvételeket készíthetnek a bőrelváltozásokról (videodermatoszkóp) a későbbi elemzéshez vagy dokumentációhoz.

Milyen gyakran érdemes elvégeztetni egy dermatoszkópos vizsgálatot?

Általában évente javasolt bőrgyógyászhoz menni anyajegyszűrésre, mivel az eljárás egyszerű és biztonságos, de hatalmas információt hordoz. Amennyiben a bőrön friss anyajegy, vagy változó anyajegy van, azonnal érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Összefoglalva, a dermatoszkópia egy hatékony diagnosztikai eszköz a bőrbetegségek korai felismeréséhez és a bőrsejtek mélyebb vizsgálatához. Bár nem alkalmas minden bőrbetegségre, a megfelelő esetekben segít a pontosabb diagnózis és kezelés kijelölésében, miközben minimális kellemetlenséggel és kockázattal jár a páciensek számára. A dermatoszkópia a bőrgyógyászat fejlett területe, amely hozzájárul a betegek egészségének védelméhez és a bőrrák korai felismeréséhez.

Hasznos cikkek a bőrelváltozások vizsgálatáról

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter rezidens

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Anyajegyszűrő Központ - Dr. Borbola Kinga, bőrgyógyász-kozmetológus
Dr. Rose Magánkórház - Dr. Ph.D. Hatvani Zsófia, bőrgyógyász
Oxygen Medical - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.