Ehet-e lekvárt a cukorbeteg?
A cukorbetegnek nem tanácsos a kristályos cukrot tartalmazó ételek fogyasztása. A szokásosan készített lekvárok az egyszerű szénhidrátok (cukrok) kétféle formáját tartalmazzák, a gyümölcsben található gyümölcscukrot (fruktózt), és az édesítés céljából hozzáadott kristályos cukrot (glukózt).
Ez utóbbi az, ami elfogyasztva a vércukrot közvetlenül és jelentősen emeli. A fruktóz a szervezetben (a májban) glukózzá alakul, így időben elhúzódóan és kisebb mértékben okoz vércukorszint- emelkedést. Minél nagyobb az adott lekvár gyümölcshányada (szárazanyag-tartalma), annál nagyobb mennyiségű fruktózt tartalmaz.
Az elmondottak alapján tehát hozzáadott cukrot tartalmazó lekvár fogyasztását a cukorbeteg inkább kerülje, de mesterséges édesítőszerrel ízesített lekvárt, a szénhidráttartalom beszámításával időnként fogyaszthat.
Több, cukorbetegeknek kínált édesség tartalmaz gyümölcscukrot vagy szorbitot. Okoznak-e ezek vércukorszint- emelkedést?
Korábban részletesen foglalkoztunk a cukor keltette édes íz kiváltására alkalmas készítményekkel.
Mit kell tudni az édesítőszerekről? |
Milyen típusú édesítőszerek vannak, és veszélyes-e a használatuk? |
Kitértünk a fruktóz (gyümölcscukor) és a szorbit (cukoralkohol, D-glucit) édesítő hatására, valamint az ajánlott napi mennyiségére is. Minthogy ezek a szervezetben végső soron cukorrá (glukózzá) alakulnak, a vércukorszintet is emelik.
Hatásuk elhúzódóan érvényesül. Az ajánlott mennyiségben, megfelelő étkezési időpontban fogyasztva, jól beállított cukorbetegségben jelentősebb vércukorszint-emelkedés veszélye nélkül alkalmazhatók.
Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség |
![]() Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára Tipográfia és borítóterv: Németh János SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal Látogasson el a kiadó honlapjára és böngésszen a könyvek között www.springmed.hu |