• Fruktóz téma

        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.
        WEBBeteg összeállítás
        A gyümölcsfogyasztásnak minden évszakban megvan a létjogosultsága: a vitaminok pótlásával a betegségek megelőzésében, a magas rosttartalommal pedig az egészséges emésztés fenntartásában támogatják szervezetünket. Azonban akkor, ha fogyasztásukat követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat.
        Több mint TestŐr
        2006-ban az amerikai rákszövetség rákkeltőnek minősítette a fruktózt. A szervezetünkbe kerülő fruktóz zsigeri zsírokká alakul, a zsigeri zsírok jelenléte gyulladást keltő anyagokat termel. Természetesen a gyümölcsökben található fruktóz nem ártalmas, mert itt több ezer más összetevővel van jelen, és így az emberi szervezet hasznosítani tudja.
        Több mint TestŐr
        A kamilla apigenin hatóanyag-tartalma miatt a rákmegelőzésben is hatásos lehet. De a mértékkel való borfogyasztásnak is van jótékony hatása. Az étkezés utáni kiugró vércukorszintet csökkenti, így megelőzi az érelmeszesedést és a stroke kialakulását. A fruktózzal ízesített, édesített italok viszont szinte mérgek a szervezetünk számára. Kísérletek bizonyították, hogy a mesterségesen elkülönített fruktóznak rákkeltő hatása van.
        Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
        A cukorbetegnek nem tanácsos a kristályos cukrot tartalmazó ételek fogyasztása. A szokásosan készített lekvárok az egyszerű szénhidrátok (cukrok) kétféle formáját tartalmazzák, a gyümölcsben található gyümölcscukrot (fruktózt), és az édesítés céljából hozzáadott kristályos cukrot (glukózt).
        WEBBeteg, otvenentul.hu
        Történelme hajnalán az ember gyümölcscukrot és mézet fogyasztott – mindkettőt még eredeti csomagolásában, azaz magukban a gyümölcsökben, illetve ahogy a méhek elkészítették.
        Medipress
        A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszer ipari adalékból.
        Medipress
        Amerikai kutatók szerint a hasnyálmirigytumor sejtjei fruktózt használnak fel az osztódáshoz és szaporodáshoz, ami megkérdőjelezheti azt az elképzelést, mely szerint minden cukor hasonlóképpen működik.
        Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde
        Kedves Doktornő! Fruktóz malabszorpcióm van 3 éve, 51 ppm-es értékkel. Már kis mennyiségtől (1-2 gramm) is súlyos tüneteim vannak. Korábban meg bírtam enni picit nagyobb mennyiséget, most már szinte semennyit és a tüneteim is egyre...