Fruktóz téma

Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.

Fruktózfelszívódási zavar (malabszorpció)

WEBBeteg összeállítás

A gyümölcsfogyasztásnak minden évszakban megvan a létjogosultsága: a vitaminok pótlásával a betegségek megelőzésében, a magas rosttartalommal pedig az egészséges emésztés fenntartásában támogatják szervezetünket. Azonban akkor, ha fogyasztásukat követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat.

A hozzáadott fruktóz veszélyei!

Több mint TestŐr

2006-ban az amerikai rákszövetség rákkeltőnek minősítette a fruktózt. A szervezetünkbe kerülő fruktóz zsigeri zsírokká alakul, a zsigeri zsírok jelenléte gyulladást keltő anyagokat termel. Természetesen a gyümölcsökben található fruktóz nem ártalmas, mert itt több ezer más összetevővel van jelen, és így az emberi szervezet hasznosítani tudja.

Tudta ezt a kamillateáról?

Több mint TestŐr

A kamilla apigenin hatóanyag-tartalma miatt a rákmegelőzésben is hatásos lehet. De a mértékkel való borfogyasztásnak is van jótékony hatása. Az étkezés utáni kiugró vércukorszintet csökkenti, így megelőzi az érelmeszesedést és a stroke kialakulását. A fruktózzal ízesített, édesített italok viszont szinte mérgek a szervezetünk számára. Kísérletek bizonyították, hogy a mesterségesen elkülönített fruktóznak rákkeltő hatása van.

Ehet-e lekvárt a cukorbeteg?

Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

A cukorbetegnek nem tanácsos a kristályos cukrot tartalmazó ételek fogyasztása. A szokásosan készített lekvárok az egyszerű szénhidrátok (cukrok) kétféle formáját tartalmazzák, a gyümölcsben található gyümölcscukrot (fruktózt), és az édesítés céljából hozzáadott kristályos cukrot (glukózt).

A cukor káros hatásai

WEBBeteg, otvenentul.hu

Történelme hajnalán az ember gyümölcscukrot és mézet fogyasztott – mindkettőt még eredeti csomagolásában, azaz magukban a gyümölcsökben, illetve ahogy a méhek elkészítették.

Magas vérnyomást okozhat egy élelmiszeripari adalék

Medipress

A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszer ipari adalékból.

Daganatok - Magas fruktóztartalmú élelmiszerek veszélyei

Medipress

Amerikai kutatók szerint a hasnyálmirigytumor sejtjei fruktózt használnak fel az osztódáshoz és szaporodáshoz, ami megkérdőjelezheti azt az elképzelést, mely szerint minden cukor hasonlóképpen működik.

Mennyi ideig normális, hogy tüneteim vannak, ha fruktózérzékenységem van?

Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde

Kedves Doktornő! Fruktóz malabszorpcióm van 3 éve, 51 ppm-es értékkel. Már kis mennyiségtől (1-2 gramm) is súlyos tüneteim vannak. Korábban meg bírtam enni picit nagyobb mennyiséget, most már szinte semennyit és a tüneteim is egyre súlyosabbak. 2 na