Évszázados tanácsok

Szerző: WEBBeteg

A BLOG LEÍRÁSA

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

Látogatás: 870967 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 9. rész

2012.08.08.

   "A tüdőbaj gyógyithatatlanságának hiedelme onnan származik, hogy a nagyközönség régebben úgyszólván csak a tüdővészt ismerte, a betegség enyhébb koraibb alakjait azonban nem, mert ezekkel a tudomány is csak ujabban kezdett behatóbban foglalkozni.

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 8. rész

2012.08.06.

   "A köhögés - ha tartós, ébreszti még fel leginkább a beteg gyanúját, hogy tüdőbaja lehet. 190 betegnaplóm közül, amit hamarjában átnézhettem, 83-ban a köhögést mint ilyet jelölte meg a beteg bajának kezdeti tünetéül; de ha a számos más bántalom-elnevezést és panaszt, amit a betegektől hal­lunk, de ami lényegében köhögéssel jár vagy járhat, hozzávesszük, akkor 121 esetben fordult hozzánk köhögése miatt az egyén: 13-nak „influenzával" kezdődött a baja, egynek tüdőgyulladással, egynek tüdő- és mellhártya­gyulladással, nyolcnak mellhártyagyulladással, háromnak bronchitisszel, ket­tőnek huruttal, kettőnek légcsőhuruttal, egynek gégehuruttal, kettőnek garat-huruttal, ötnek gyakori „hülésekkel".

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 7. rész

2012.07.31.

   "Valóságos szerencse, ha egészen korán jelentkezik a legjobban alarmirozó jel, a vérköpés. Ezt még legkevésbé magyarázzák féle. Igaz, hogy más oka is lehet, mint a tuberkulózis, de ennek elbírálása már a szakorvos dolga. Feltétlenül orvoshoz kell tehát vele fordulni s nem szabad belenyu­godni abba, hogy „csak egy kis ér repedt meg, a dolog jelentéktelen, majd elmúlik". Igen, a vérköpés elmúlik, de nem az alapját tevő bántalom, ha ölhetett kézzel maradunk vele szemben.

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 6. rész

2012.07.27.

   "Tisztában kell itt azzal lennünk, hogy a mai kultúrember úgyszólván valamennyi, érintkezésbe jut a gümőbacillussal. Gondoskodik erről a sok köpködő és kezeit is befertőző, egészségtanilag műveletlen egyén s már a gyermekkorban a szülői lakás és az iskolaszoba fogyatékos higiénéje. Egy kevés infekció, melynek megtörténtét az u. n. diagnosztikus bőrojtások pozitív volta hosszú idő után is igazolja, nem is árt, sőt bizonyos fokú védelmet nyújt az illetőt az életben utóbb esetleg fenyegető súlyosabb fertőzéssel szemben. Ezt bizonyítja már magában az a körülmény, hogy a tuberkulózis leggyakoribb alakja, a tüdőgümőkór is, közöttünk többnyire krónikus, lassú lefolyású betegségként jelentkezik. A test az ő örökölt és szerzett relatív védettségével, immunitásával a legtöbbször hosszú ideig s olykor sikeresen is birkózik azt őt támadó bajjal, mig ellenben olyan nép soraiban, amely előzetesen gümőkórtól mentes volt, ha a tuberkulózis ragályát a kultúrember oda becipeli, mint rövidesen halállal végződő akut fertőző betegség, hasonlóan a súlyos, igazi influenzához, pusztít.

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 5. rész

2012.07.22.

       "Mik az egyéni védekezés fő teendői?

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 3. rész

2012.07.13.

   "..Ennek a legfőbb tudnivalója, hogy a fertőzés hordozója és terjesztője a köpet, a beteg tüdőváladéka. Ebben van a baj csirája, a bacillus, kisebb-nagyobb tömegben.

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 2. rész

2012.07.09.

   "A gümőkór okozója egy parányi gomba, a Koch Róbert által 1882-ben felfedezett gümőbacillus. Kis növényi élősdi, melyet, ha a tüdőbajos „gennyes" köpésének egy gombostűfejnyi részecskéjét üveglemezre felkenve, megfestünk is, ezerszeresen nagyitó üvegen át kell néznünk, hogy mint rövid, vékony pálcika szembetűnjék. Enélkül gümőkór nincs.

A gümőkór (tuberkulózis) és az ellene való védekezés - 1. rész

2012.07.02.

   "Külön fejezetet kell hogy szenteljen könyvünk egy rendszerint lassu menetü (krónikus) fertőző betegségnek: a gümőkórnak, latin nevén tuber­kulózisnak. De külön nagy könyvtárra menő irodalma van ennek az egy bántalomnak a tudományban is, saját szaklapja minden müvelt nyelven, németben több is. Sőt Németországon, melynek orvosai és hatóságai a gümő­kór elleni védekezést legelőbb szervezték, 20 év óta jelenik meg a „Zen-tralblatt für die gesamte Tuberkulose-Forschung", mely az egész világ orvo­sainak idevágó munkáit rövid kivonatokban állandóan ösmerteti (hazánk­ból 700-nál többet referált el eddig benne e sorok irója), hogy a szakférfiak vállvetve dolgozhassanak a gümőkór leküzdésén.

   Nem ok nélkül való mindez. A tuberkulózis az emberiség legnagyobb csapása. A nagyközönség főleg tüdői alakját ismeri, azt is már elhanyagolt, előrehaladott szakában s tüdővésznek hivja. Annyira gyakori ma még a tüdőnek ez a betegsége, hogy - bár számos más kórság is meglepheti lé­legzőszervünket - „tüdőbaj" alatt is a tüdő tuberkulózisát szokás érteni. Mert lassúbb menetű halálos esetekben a beteget szinte csont-bőrré aszalja, népünk sorvadásnak, „szárazbetegségnek" is nevezi, „heptika" alatt pedig a nagy (hektikus) lázakkal járó gyorsabb formáját érti, hogy végül a hetek alatt ölni képes tüdővész-alakot a német után „galoppierende"-nek (vágtató tüdővész) mondja.

A tüdő betegségei - 6. rész

2012.06.28.

   "A tüdőgyulladás név alatt tulajdonképpen kétféle betegséget szoktak összefoglalni. Az egyik rendszerint a legfinomabb légcsövecskék hurutjá­hoz csatlakozik, a gyulladás átterjed ezekről a tüdő szövetére is. Ilyen módon gyulladásos gócok keletkeznek, amelyek növekednek, sőt több ilyen góc össze is folyhat. Különösen gyermekeknél és öregeknél fordul elő, hogy a bronchiális hurutból tüdőgyulladás lesz, gyakori ez az eset influenza után is és az influenzánál bekövetkezett haláleseteknek legtöbbnyire éppen az ilyen tüdőgyulladás az oka.