A hosszú élet tizenkét parancsolata

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

„A rövidesen előadottakból kitűnik, hogy a hosszú életnek legfőbb titka a mértékletesség, friss levegő, napfény, tisztaság és a közismert egészségi ártalmak kerülése!
Dr. A. Loránd, karlsbadi fürdőorvos, aki érdekes könyvet irt ,,A vénülés elhárítása és az élet meghosszabbítása" címen, fejtegetéseit a hosszu-életüség tizenkét parancsolatával fejezi be a következőképpen:
„Aki azzal a kéréssel fordulna hozzám, hogy miképen lehetne legkönnyebben 100 éves, annak minden vonakodás nélkül igy felelnék: Menj barátnak egy kapucinus kolostorba, vagy vétesd fel magad egy angol szegényházba, vagy pedig légy „paraszt". Ezek az emberek kevésbé ismerik a gondot. Szegényes, egyszerű, de rendszeres életmódjukat nem teszik ki mértéktelen élvezeteknek és nem hűlnek meg a színházból, hangversenyről, vagy kávéházból való késői hazamenetel által."
Hogy az embernek kétségkívül módjában áll jóval 100 éven felül elélni, azt Parr Tamás példája mutatja, valamint azok, melyeket Pflüger, Pel, Mecsnikoff és Hufeland ismertettek. Akadt közöttük egynéhány, aki, mint Jenkins, 169 évig élt, amit okirat is bizonyít. Az ő okos életmódjuk nekünk is példaképpen szolgálhatna. Az egészséges vérmirigyek öröklése mindenesetre kedvező tényező, de helyes életmód mellett gyengeszervezetü emberek is magas kort érhetnek el és utódaik is jobb alkotású vérmirigyeket fognak örökölni.
Az egyes fejezetekben előadottakat összegezve, a következő tanácsokat adom a lehetőleg magas kor elérésére:
1.Tartózkodjál lehetőleg sokat friss, egészséges levegőn, főleg, hacsak nincs túlságos meleg, napfényben. Gondoskodjál ilyenkor elegendő mozgásról és tégy naponta nagyobb sétát.

2.Hust csak mérsékelt mennyiségben egyél napjában egyszer. Étrended főleg egészséges tehenek, vagy kecskék forralatlan teje legyen, továbbá tojás, földtermékek, zöld főzelék, vaj, sajt és gyümölcs. Minden harmadik hónapban egyáltalán kerüld a husevést. Az ételeket gondosan rágd meg.

3.Fürödjél meg naponta; ha vérkeringésed egészséges, végy hetenként egyszer izzasztó fürdőt.

4. Gondoskodj naponkénti székelésről, tisztitsd meg azonkívül beleidet hetenként egyszer enyhe hashajtóval.

5. Hordj likacsos ruhát, leginkább pamutos, legfeljebb télen gyapotos
alsóruhát. Gallérod bő legyen. Nyáron világos, télen pedig sötét szinü kalapot és ruhát viselj. Járj állandóan félcipőben.

6.Korán kelj és korán feküdj.

7.Aludj nyitott ablaknál sötét, csendes szobában. Alvásod ne legyen 6 1/2 óránál kevesebb és férfinál 7 1/2, nőnél pedig 8-8 1/2 óránál hosszabb.

8. Egyszer hetenként teljesen pihend ki magad. Tartózkodj, ha lehetséges, szombat estétől hétfőig vidéken, hegyek között.

9.Kerüld a lelki rázkódtatásokat és izgalmakat. Ne törődj sem azzal, amin ugy sem lehet változtani, sem pedig azzal, ami esetleg megtörténhet. Ne beszélj kellemetlen dolgokról. Légy erősakaratu.

10. Légy mértékletes a nemi élvezetekben. Ne nyomd el azonban teljesen nemi ösztönödet. Házasodj meg és ha özvegységre jutottál, házasodj újra!   

11. Kerüld a túlfűtött helyiségeket, főleg amelyek gőzfűtésre vannak berendezve, vagy rosszul szellőztethetők.

12. Légy mértékletes az alkohol és dohány, kávé és tea élvezésében.”

(Az Egészség Enciklopédiája - Dr. Bucsányi Gyula)