• Az apa, mint kockázati tényező

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők esetében annak a bizonyos biológiai órának a ketyegését (amelyet egyesek hallani is vélnek) nem lehet kétségbe vonni. Egy aktuális tanulmány szerint azonban az apa életkora is döntően befolyásolja a teherbeesés esélyeit, mivel a férfiak termékenysége is csökken, amint elfújják a harmincöt gyertyát szülinapi tortájukon.

    A harmincöt év feletti, ám gyermekvállalást tervező nőknek számolniuk kell azzal, hogy az ő esetükben már nehezebb lehet a teherbeesés.

    Hirdetések

    A szakértők az ő esetükben hangoztatják, hogy a terhességek között nagyobb arányúak a vetélések, és bizonyos örökletes betegségek is gyakrabban bukkannak fel.

     

     A férfiak nemzőképessége
    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?>>

    Emellett az apaszerepre vállalkozó férfi életkora is döntően befolyásolhatja a teherbeesés valószínűségét – állapította meg egy francia tanulmány, amely 12 ezer olyan párt vont be vizsgálataiba, akik mesterséges megtermékenyítés útján terveztek gyermekvállalást.

    Az Eylau Centre for Assisted Reproduction elnevezésű tudományos kutatóintézet munkatársai – élükön Stéphanie Belloc-val – így összesen 21 239 olyan tudományosan megszervezett megtermékenyítés adatait elemezhették, amelyek a peteérés szempontjából a legideálisabb időpontban történtek.

    Az apák életkora sem mindegy a teherbeesésnél

     

    A férfi meddőség okai
    Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!

    A kutatók külön elemezték a spermiumok számát, mozgékonyságát és formáját is, s nyilvántartásba vették a teherbeesések sikerességének arányát, valamint a vetélések számát is.

    Az adatok elemzése után megállapították, hogy a fiatalabb párok női tagjai az esetek 14,5 százalékában estek teherbe, míg a harmincöt felettiek esetében ez az arány csupán 8,9 százalékot tett ki. A harmincöt feletti párok esetében külön elemezték azokat az eseteket, melyekben a férfi is 35 feletti volt.

    „Az eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az apák életkora is jelentősen befolyásolta a teherbeesés valószínűségét és a vetélések számát is. A harmincöt felettiek esetében egyértelmű negatív hatást figyelhettünk meg” – mondja Belloc.

    Negyven éven túl egyértelmű negatív hatások...

    A negyven éven túli apáknál még ennél is drámaibb negatív effektus mutatkozott meg: a teherbeesések csupán tíz százaléka volt sikeres, s minden harmadik vetéléssel végződött.

     

     Vasectomia - az ondóvezeték elkötése
    Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.
    A vasectomia menete>>

    „Eredményeink döntő jelentőségűek minden olyan pár számára, amely tagjai a karrierépítés miatt 35 éves korukon túl tervezik a gyermekvállalást” – mondja Stéphanie Belloc.

    Az ő esetükben sokszor csak a lombikbébi-program jelenthet megoldást, ám e módszer esetében sincs száz százalékos garancia a sikeresen végigvitt terhességre, ugyanakkor a vetélések száma ezzel a metódussal csökkenthető – ahogy arról a kutatók az European Society of Human Reproduction and Embriology elnevezésű tudományos társaság soros éves kongresszusán beszámoltak.

    (WEBBeteg - K.J., lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    A gyermek fejlődése 1 éves korig általában a szokottnak megfelelő, ekkor azonban megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Alacsony trombocitaszám terhesség alatt - Mit jelent?

    Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami általában kezelésre szorul. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA