Hasznos-e a reflux ellen a probiotikum?

WEBBeteg
frissítve:

Számos kutatás alapján valószínűsíthető, hogy a probiotikumok szedése segíthet a refluxos panaszok enyhítésében is, ugyanakkor még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ennek alátámasztására. A jelenlegi ismeretek szerint enyhébb panaszok esetén kiegészítő kezelésként kedvezőek a tapasztalatok, azonban bizonyos állapotokban akár ellenjavallt is lehet a probiotikumfogyasztás.

A probiotikumok előnyös hatásai reflux esetén

A probiotikumok élő baktériumok vagy élesztőgombák, amelyek jótékony hatással lehetnek az emésztőszervek egészségére. Az eddigi kutatások metaanalízise szerint alkalmazásukkal valószínűleg enyhíthetőek a refluxbetegség tünetei közül a légszomj, böfögés, hasi fájdalom, bélgörcs, ugyanakkor a tanulmányok többsége nem tudta megerősíteni a probiotikumok előnyös hatását a vezető tünet, a gyomorégés tekintetében.

Az előnyös hatások közé tartozik, hogy a probiotikumok enyhíthetik a reflux kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszercsoport, a protonpumpagátlók (PPI-k) egyes mellékhatásait. A legtöbb tanulmánya a Lactobacillus baktériumtörzseket vizsgálta, így megállapításaik is ezen törzsek hatására érvényesek.

Kockázatok a probiotikumok alkalmazásával

A probiotikumok kúraszerű alkalmazását elsősorban egyes bélrendszeri panaszok esetén javasolják. A savas környezet miatt a gyomorban természetes módon is kevesebb baktérium található meg, ezért is valószínűsítheti a kisebb mértékű előnyös hatás.

Fontos tudni, hogy a probiotikus készítmények rendkívül heterogén termékcsoportot alkotnak, amelyek eltérő probiotikus törzseket tartalmaznak, egyesek élelmiszerek (pl. joghurtok), mások kevésbé kontrollált módon gyártott étrend-kiegészítők, illetve léteznek szigorúan ellenőrzött, gyógyszer minőségű termékek is. Nem lehet ezért általános, minden készítményre érvényes megállapítást tenni a probiotikumok esetén.

A probiotikumok fogyasztása általában nem jár mellékhatással vagy kockázattal, ám ha valamilyen súlyos alapbetegsége van, használatuk előtt konzultáljon orvosával. Egyes állapotok esetén a probiotikumok helytelen szedése kedvezőtlenül befolyásolhatja az egészségi állapotot. Ide tartoznak az immunhiányos állapotok (mivel a súlyosan legyengült immunrendszer akár a jótékony baktériumok túlzott elszaporodása ellen sem képes megvédeni a szervezetet), az emésztőszervi műtétek, bizonyos gyomor- és bélbetegségek (pl. perforáció esetén), vagy az összetevőkkel szembeni allergia.

Ez is érdekelheti Mikor szedjünk probiotikumot?

A reflux kezelési módszereinek hatékonysága
Gyógyszeres kezeléssel a panaszok enyhíthetőek, de maga a reflux és a rekeszsérv nem gyógyítható meg. Szükség esetén refluxgátló műtétet hajtanak végre, illetve ezzel egy időben a rekeszsérv laparoszkópos helyreállítását. Mivel a reflux betegség összetett probléma, panaszok esetén indokolt felkeresni a megfelelő szakrendeléseket, ahol a diagnosztikai vizsgálatok eredménye alapján célzott kezelésben részesül a beteg.

(WEBBeteg - Források: Dr. Bor László; Medical News Today)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.