• Gerincferdülés - Megelőzés és kezelés

        A gerincferdülés (scoliosis)figyelmeztető jele lehet, ha a derék, csípő és kar által határolt ív (törzs-kar háromszög) kifejezettebb, nagyobb az egyik oldalon. 

        A mozgásszegény életmód már gyermekkorban érezteti hatását. A túlsúly és a testmozgás hiánya nem csak a szív-és érrendszeri és anyagcsere betegségek kockázatát növeli, de nagy veszélyt jelent a csontrendszert érintő rendellenességek, a gerincferdülés kialakulása szempontjából is.

        Hirdetések

        Ahhoz, hogy az elváltozásokat eredményesen kezelhessük, szükséges a mielőbbi felismerés, ezért szülőként fontos, hogy a megelőzés lehetőségei mellett a tünetekkel is tisztában legyünk.

        Öröklött, vagy szerzett gerincferdülés?

        Gerincferdülés, vagy másnéven scoliosis jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként, ilyen esetekben strukturális gerincferdülésről beszélünk - magyarázza dr. Bányai Tamás ortopédus, az Oxygen Medical sportorvosa.

         Hat tévhit a gerincfájdalomról


        "Fáj a derekam!" minden magyar elmondja ezt a mondatot életében legalább egyszer, de inkább többször. Egy kisebb szúró vagy húzódó fájdalom azonban teljesen normális és hamar elmúlik. Hat tévhit a gerincfájdalomról>>

        Másik típusa a funkcionális gerincferdülés, mely általában mozgásszegény életmód, egész napos tanulás következményeként jelentkezik, de okozhatják pszichés problémák, fájdalom miatti kímélő tartás, végtaghossz különbség kompenzációja is.

        A gerincferdülés ezen típusa általában lányokon jelentkezik, a pubertás megjelenésével. Harmadik megjelenési formája, az ún. idiopathiás scoliosis: ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek.

        A gerincferdülés ezen formája szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet 3 éves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején.

          A gerincferdülés (scoliosis)


        A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen.
        A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Lányoknál kétszer gyakoribb, gyakorisága eléri a 15 százalékot. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. Ez a fajta gerincferdülés feltehetően tartási rendellenesség miatt jön létre, melynek oka a gyenge hátizomzat. Akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével.
        A gerincferdülés (scoliosis)>>

        Gerincferdülés - Árulkodó jelek, kezdeti tünetek

        Családi halmozódás esetén, a gyermek születésétől fogva szoros ortopédiai nyomonkövetés szükséges. Kiemelten fontos a gyermekorvos, védőnő, az óvodai és iskolai gondozók szerepe is az elváltozások korai felismerésében. Szülőként is érdemes otthon, havonta ellenőrizni a gyermek tartását, járását. Lépésről-lépésre vizsgáljuk át a gyermek hátát, így könnyen észrevehetjük a kisebb eltéréseket is:

          Kamaszkori gerincproblémák


        A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyag tartás. Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de e mellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást. Kamaszkori gerincproblémák>>
        • Első lépésként a gyerek előrehajol és a szülő végighúzza a kezét a gyermek gerincén: észlel, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást?
        • Figyeljünk arra is, hogy előrehajláskor vagy álló helyzetben kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka, mint a másik?
        • Vizsgáljuk meg, hogy álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e.
        • Figyelmeztető jel lehet, ha a derék, csípő és kar által határolt ív (törzs-kar háromszög) kifejezettebb, nagyobb az egyik oldalon.  Sok esetben a tartós hátfájdalom, a hanyag tartás és a csökkent fizikai teljesítőképesség is utalhat gerincferdülésre.

         

        Az egészséges gerincoszlop és a gerincferdülés (drosmon.com)

        Gerincferdülés megelőzése sporttal

         Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés


        Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés >>

        A strukturális scoliosis rendszeres ortopédiai kezelést tesz szükségessé.

        Ez lehet fizioterápia, fűző, súlyosabb esetben műtét. Megelőzésről tehát funkcionális gerincferdülés esetében beszélhetünk.

        A funkcionális scoliosis kialakulására különösen hajlamosít a mozgásszegény életmód. Ha a hosszú, iskolapadban töltött idő otthon is a számítógép, vagy a televízió előtti ücsörgéssel folytatódik, akkor hosszú távon felbomlik az egyensúly a gerinc passzív (csont, ízület) és aktív (izmok) elemei között. A megelőzésben tehát fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak, a hátizomzat erősítésének.

        Általános iskolában, a 4.-5. osztály környékén érdemes elkezdeni a rendszeres sportolást.

        Válasszunk olyan sportágat, amelyet a gyermek szívesen végez.

         Teniszkönyök, golfkönyök - Hogy kerülje el?


        Testünk izmai inak segítségével vannak összeköttetésben csontjainkkal. Leggyakrabban sportolás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoport (a hajlítást vagy a feszítést végző) túlerőltetődik. Teniszkönyök, golfkönyök - Hogy kerülje el? >

        A hátizomzat erősítése szempontjából a legjobb választás az úszás.

        Ha aszimmetrikus sportot választunk, mint például a tenisz, mely jellemzően az egyik oldalon jobban erősíti az izmokat, akkor is érdemes kiegészítenünk a sportolást úszással, melynek segítségével az izomzat erősödése egyensúlyba hozható.

        A kornak megfelelő edzettségi állapot és testsúly fenntartása csökkentheti a funkcionális gerincferdülés előfordulását.

        (www.oxygenmedical.hu)

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Vezető meddőségi ok: PCOS

        A PCOS és az inzulinrezisztencia egy olyan tünetegyüttes, mely egyre gyakoribb a fiatal felnőtt nők körében. Hogyan kezelhető?

        Magas vérnyomás

        A magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Mi lehet az összefüggés hátterében?

        Óvja gyermekét a napégéstől!

        Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól? Hasznos tanácsok szülőknek.

        A Cushing-szindróma

        A Cushing-kóros beteg elhízik. A zsír főleg a hason, arcon, nyakon szaporodik fel. Milyen tünetek jelentkeznek még a betegeknél?

      •  

        Hozzászólások (0)