Mitől fáj a nyakunk?

szerző: Dr. Pál Mónika, reumatológus - Oxygen Fájdalomcentrum
frissítve:

Alig van felnőtt, aki ne tapasztalta volna a nyakfájdalmat, amely okai valójában szerteágazóak lehetnek. Dr. Pál Mónika, reumatológus az eredőkről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Nem csak a fájdalom lehet tünet

A fájdalom jellemzően a nyak középső szakaszán, vagy az egyik oldalon jelentkezik és előfordul, hogy lesugárzik a vállba, a lapockákba, a mellkas felső területére. Az ún. tenziós fejfájás során is jelentkezhet fájdalom a fej hátsó részén, a szemek mögött vagy a fülben. Ha idegbecsípődés áll a háttérben, jelentkezhet zsibbadás vagy fülcsengés, csökkenhet a karok és ujjak érzékelése.

Gyakori tünet még a merevség, amely általában romlik hosszú fekvés vagy egy testhelyzetben való ülés után. Járhat izomgörccsel, vagy nyaki spondylosissal, amikor a beteg elveszítheti a mozgásképességét. Bár sokan a fej mozgatása közben jelentkező recsegést, nyikorgást is betegségnek tudják be, de ez többnyire általános tünet, amelyet azonban nem árt kivizsgáltatni.

Honnan ered a fájdalom?

Gyakran előfordul, hogy a nyaki fájdalom konkrét ok nélkül jelentkezik, és ilyenkor a kellemetlenség pár nap alatt magától megszűnik. Nyakcsigolya-ferdülés esetén azonban a fájdalom tartós, ugyanis az elvékonyodott porcok miatt a csigolyák közötti tér lecsökken, közelebb érnek egymáshoz. Így kialakulhat az arthritis nyakcsigolya ferdülésnek nevezett formája, ami látszik a röntgenképen is. Mivel a problémás területen duzzanat nyomja az idegpályákat, ez zsibbadást vagy fájdalmat vált ki a karban is, az akadozó vérellátás miatt.

Gyakori még a feszülés is, mint tünet. Ennek oka, hogy a hát és a nyak izmai állandóan dolgoznak, máskülönben a fejünk előreesne ülés vagy egy helyben állás közben. Amikor ezek az izmok túlságosan erősen megfeszülnek (ez a stressz következménye is lehet), nyakfájdalom és görcsös fejfájás léphet fel. Természetesen meg is sérülhet a nyakcsigolya, amit feltétlenül kezelhetni kell, még akkor, ha csak kisebb fájdalmat vagy gyengeséget tapasztalunk.

Hogyan csillapíthatjuk?

Ha a fájdalom nem múlik el magától pár nap alatt, esetleg fokozódik vagy kisugárzik a karba, feltétlenül fel kell keresni az orvost.

A nyakproblémák diagnosztizálásához nem szükséges speciális berendezés vagy teszt. Fizikai vizsgálatok, esetleg röntgenfelvételek készítése után általában pontosan behatárolható mi okozza a panaszokat, esetleg egyoldalú izomfeszülés vagy porckorong-bántalom, vagy akár kisízületi arthritis áll-e a háttérben.

Speciális esetekben szóba jöhet az MRI is, mint képalkotó eljárás – ismerteti Dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa.

A kezelés épülhet fájdalomcsillapítókra, masszázsra, gyógytornára, a helyes testtartás megtanulására és alternatív gyógymódokra, mint például a Guna Bioterápia. Ez a kezelés javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani.

Ugyanakkor a meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, és csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget.

Tovább A nyaki problémák okai

(Oxygen Fájdalomcentrum - Dr. Pál Mónika, reumatológus)

Cikkajánló

A nyaki fájdalom okai

Bak Marianna, biológus szakfordító
Nyakfájás
A nyaki fájdalom lehet akut és krónikus. Számos ok állhat hátterében, például izommerevség vagy porckopás, de akár súlyos betegségek is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.