Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása. Ezeket érdemes megfogadnia akkor is, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, illetve ne hagyja abba gyógyszerei szedését akkor sem, ha életmódváltásba kezd, de mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

  • Fogyjon le normál testsúlyra! – Tartsa a testtömeg indexét 18.5-24.9 között, és ezzel tehermentesíti a szívét, csökkenti vérnyomását. Gondoljon bele, a többletsúly olyan, mintha téglákat cipelne egy hátizsákban, ezzel nyomást gyakorolva minden egyes testrészére!

  • Fogyasszon sokat a teljes kiőrlésű gabonatermékekből! – Fogyasszon naponta hét-nyolc adagot gabonából, illetve teljes kiőrlésű gabonakészítményből. Ebbe beletartoznak a reggeli gabonafélék, teljes kiőrlésű kenyér és péksütemény, rizs, tészta, stb.

  • Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt! – Napi 8-10 adag a különféle színű zöldségekből és gyümölcsökből biztosítják az Ön számára szükséges antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és rostokat.

  • Limitálja a húsfogyasztást napi két alkalomra! – Csökkentse a napi húsfogyasztást, és helyettesítse azt gabonafélékkel. Amennyiben mégis a húst választja, fogyasszon sovány fajtát, mint a halak vagy baromfik.

  • Fogyasszon dióféléket! – Heti 4-5 alkalommal iktasson be dióféléket, magvakat, hüvelyeseket az étrendjébe, melyek sok proteinnel és egészséges zsírsavakkal látják el a szervezetet.

  • Szisztolés és diasztolés érték
    Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás).

    Bővebben a vérnyomás értékekről

    Csökkentse az olaj- és zsírfogyasztást napi 2-3 alkalomra! – A zsírok a legkoncentráltabb forrásai a kalóriának. Ezek bevitelének korlátozása segíti a súlycsökkentést.

  • Sózzon kevesebbet! – Figyeljen arra, hogy a napi nátriumbevitel ne legyen több mint 2400mg. Ez az jelenti, hogy kevesebb konzerv és feldolgozott élelmiszert kell fogyasztania, valamint növelje a friss termékekek bevitelét.

  • Álljon fel a kanapéról! – Napi 30 perc testmozgással már jelentősen csökkentheti a vérnyomását. Bármely fizikai aktivitás megfelel erre a célra.

  • Csökkentse az alkoholfogyasztást! – Amennyiben rendszeresen fogyaszt alkoholos terméket, limitálja annak bevitelét napi két italra.

Tovább Ön tudta, hogy akár megtévesztő adatot is szolgáltathat a helytelen vérnyomás mérés? ITT olvashat bővebben a helyes vérnyomásmérés módjairól

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.