A hypertonia kezelése csökkenti az elbutulást

Független Hírügynökség
megjelent:

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésével, 13 százalékkal is csökkenhet a demencia előfordulása - adta hírül a Lancet Neurology című orvosi folyóiratra hivatkozva a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapja.

Az időskori elbutulás és a magas vérnyomás összefüggésének pontos oka nem ismeretes. De hogy létezik valamilyen összefüggés, azt már más kutatások is kimutatták.

A brit kísérletben közel 4 ezer magas vérnyomású idős személy vett részt. A kísérletet nagyon gyorsan le is állították, annyira nyilvánvaló volt az eredmény. A kezelésben részesülő csoportban, ugyanis annyival ritkábban fordult elő szívbetegség és agyvérzés, hogy etikátlan lett volna a kontrollcsoporttól tartósabban megtagadni a gyógyszert.

Más korcsoportokban végzett három hasonló kutatás eredményeit összevetve, azonban a tudósok levonták a következtetést, hogy a magas vérnyomás kezelése 13 százalékkal csökkenti az időskori elbutulás valószínűségét.

Általában az emberek negyedének van magas vérnyomása, sok esetben kiderítetlenül vagy kezeletlenül.

Az időskori elbutulásnak egyre nagyobb jelentőséget ad a fejlett országokban a társadalmak elöregedése. Gyors ütemben nő az idősek aránya, és ezen a korcsoporton belül is a 80 felettieké.

(FH)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.