• Tabu, ami megdönthető

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hazánkban évente akár tízezer újszülött életét és fejlődését befolyásolja az édesanyák hallgatása. A kismamák többsége ugyanis tabuként kezeli a terhesség alatti és a szülés után jelentkező vizelettartási nehézségeket, annak ellenére, hogy ez a várandósággal együtt járó, szakemberek segítségével könnyen kezelhető, átmeneti tünet.

    Felesleges aggodalmak és tabuk

    Magyarországon minden harmadik kismama szembesül e problémával. Mindemellett a kezeletlen esetek több mint felénél mutatkoznak a terhességi depresszió tünetei, ráadásul az időben nem kezelt gyermekágyi inkontinencia később tartós vizeletinkontinenciához is vezethet.

    Felelőtlenség, vagy lehetőség?

    Negyven felett keveseknek adatik meg, hogy természetes úton essenek teherbe. Magyarországon ma még extrémnek tűnik, ha egy 50 év körüli nő szül. Az ő esetükben kiemelten fontos a biológiai alkalmasság kérdése. Speciális terhesgondozást kíván, és nagyobb szakmai felkészültséget igényel a szakorvosok részéről. Első gyermek vállalása 40-50 év felett.>>

    A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb esemény a hölgyek életében, mégis sokszor felesleges aggodalmak és tabuk nehezítik a gyermekvárást. Ennek háttérében sokszor a félelmek és az ismerethiány áll.

    Jól ismert társadalmi jelenség a gyermekvállalás későbbre tolódása, aminek a társadalmi mellett élettani hatásai is vannak. Ilyen a vizelettartási nehézség (inkontinencia) is ami – bár tudunk, de szemérmesen nem beszélünk róla –, mégis meghatározó tényező, hiszen minden harmadik terhességnél rövidebb-hosszabb ideig fennáll. Azaz a vizelettartási probléma a babavárás természetes velejárói közé tartozik, és be kell látnunk, igazán nincs rajta semmi szégyellni való.

    A veszélyt az jelenti, ha felismerés és kezelés nélkül marad a kismama. A szülést követően gyakrabban súlyosbodhat a önkéntelen vizeletvesztés – az esetek több mint felében, komoly életvezetési zavarokat, elszigetelődést, depressziót, szorongást okoz. Mindeközben a szakemberek tapasztalatai szerint a kismamák a megemelkedett vérnyomásról, vércukorszintről stb. sokkal nyíltabban beszélnek orvosukkal, mint a vizelettartási nehézségéről.

    Hirdetések

    Elhallgatás és következmények

    A várandós édesanyák eleinte – jórészt jogosan – úgy gondolkodnak, hogy „majd biztos magától elmúlik, hiszen sose mondta senki, hogy ez baj lehet”. Később már szégyellik, titkolják, rejtegetik. A 6. hónapban kötelező várandós gondozási vizsgálat során az orvos és a kismama figyelme csupán a vizelet tisztaságára, fajsúlyára, cukor tartalmára, stb. irányul. A szülést követő 6. héten kötelező nőgyógyászati kontroll alkalmával pedig a gátmetszés hegének gyógyulása a fő kérdés.

    Vizelet inkontinencia

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók. Mi is az a vizelet inkontinencia?>>

    A vizelettartási problémáról azonban a kismama sokszor nem mer a szakemberrel beszélni, inkább előkerülnek a legkülönfélébb öngyógyító „megoldások”. Ha a vizelettartás mindezek ellenére, vagy épp ezért fennmarad, akkor a helyzet egyre kínosabbá válik, egyre erőteljesebb az ammónia szag, amit még a legerősebb dezodorálás sem tud elfedni… Innen egyenes út vezet a mosolytalan mindennapokhoz, rosszabb esetben a depresszió felé.

    A szakemberek véleménye szerint ez ellen közösen kell tennünk. Ennek első lépéseként idén a Nemzetközi és a Magyar Kontinencia Társaság is a várandósság alatti és a szülés utáni vizelettartási nehézséggel összefüggő problémák megelőzésének konkrét lehetőségeire hívja fel a figyelmet 2014. június 23-29.-e között tartandó Kontinencia Világhét alkalmából. Nemzetközi adatok is alátámasztják, hogy gyakori jelenségről beszélünk: három terhességből egy esetben tapasztalható a vizelettartási nehézség, s minden második kezeletlenül hagyott inkotinens kismama depresszióssá válik.

    Prof. Dr. Szabó László, a Magyar Kontinencia Társaság elnöke, gyakorló orvosként is tapasztalja, hogy a vizelettartási nehézség tabu téma. „Egy családon belül az inkontinencia sosem csupán egy embert érint, hanem mindenkire hatással van, az egész családra. Kivált igaz ez a kismamáknál, hiszen az édesanya minden problémája azonnal és minden csillapítás nélkül megjelenik a kisbaba életében, fejlődésében gátló tényezővé válhat –hívja fel a figyelmet a szakember.

    A vizelet inkontinencia típusai

    A vizeletvisszatartási nehézségeket a tünetek alapján öt csoportba sorolhatjuk, így beszélhetünk stressz, késztetéses, túlfolyásos, funkcionális vagy kevert inkontinenciáról. A vizelet inkontinencia típusai.>>

    Mire figyeljünk?

    Ha nevetésre, erőlködésre elcseppen a vizelet, javasoljuk a kismamának, hogy beszéljen a védőnővel, vagy háziorvosával a jelenségről. Az alapellátásban dolgozó szakemberek a várandós gondozásról szóló rendelet értelmében a tünetet rögzíthetik várandós gondozási kiskönyvbe! (20. pont). Küldjük el a szülész-nőgyógyászához a kismamát, hogy vizsgáltassa ki magát, és ha kell, kérje meg a szakembert: írjon fel számára megfelelő gyógyszert, segédeszközt. A szülést követő hatodik héten – a kötelező nőgyógyászati kontroll előtt – se felejtsük el, hogy érdemes a vizelettartási nehézség meglétéről beszélni!

    Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői programért felelős volt miniszteri biztos kifejtette, hogy az alapellátás, a háziorvos és a védőnők együtt az édesanyák legfontosabb támaszai, akik a kismamák lakóhelyén azonnal, folyamatosan jelen vannak. Ismerik az adott térség sajátságait, a kismamák és a család körülményeit, tapintattal és szakértelemmel tudnak segíteni. Mivel végigkísérik a kismamákat terhesség kezdetétől a születésen keresztül, a szoptatás időszakán át, elsőként találkozhatnak a vizelettartási nehézség tüneteivel is.  A szakemberek és a kismamák közötti napi szintű, bizalmi kapcsolat megengedi, hogy erről a kérdésről is minden gátlás és félelem nélkül beszéljenek.

    A vizelettartási nehézség prevenciójában a védőnő a háziorvossal közösen valóban segíthet az édesanyák számára. A tanácsadás, a megfelelő gyógytorna idejében való elindítása, a folyamatos kapcsolattartás az édesanyával az esetek nagy részében megoldást ad

    A vizelet inkontinencia kezelése

    A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló állapottól/betegségtől. Gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség. A kezelés sikerének kulcsa, a megfelelő diagnózis felállítása. Nyugodtan beszélje meg orvosával a kezelés részleteit, és a kezelések esetleges mellékhatásait. Gyakran a kezelés elkezdése után a tünetek drámaian javulnak. Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?>>

    A gyermekágyi vizelettartási zavar tehát a legkevésbé sem szégyellni való dolog, ráadásul nagyon hatékony és egyszerű módszerek állnak rendelkezésre a probléma megoldására. Annyi kell csupán, hogy a kismamák bátran jelezzék a vizelettartási nehézségét a szülésznőjüknek, védőnőjüknek vagy háziorvosuknak.

    Ezért a kismamák számára fontos információ, hogy ha vizeletcsepegést tapasztalnak, akkor a legfontosabb teendő a háziorvos, vagy a védőnő felkeresése, akik mindenben segítik az anyukát- diszkréten, hozzáértően. Tehát nem kell szenvedni, nem szabad beletörődni az általános gyakorlatba, hogy tabuként nem beszélünk a problémáról, hanem meg kell keresnie az édesanyának azokat, akikkel megoszthatja félelmeit, s akiktől meg tudhatja azt is, mit kell tennie.

    Ha idejekorán akarjuk elkezdeni a prevenciós és/vagy rehabilitációs medencefenéki-tornát, érdemes hiteles és megbízható forrást választani. A CoreWellness a Norvég Sporttudományi Iskola Sportorvosi Tanszékének professzornője által összeállított, olyan bizonyítottan hatékony gyakorlatsort tartalmaz, amellyel a várandós édesanyák a kritikus időszakban – a terhesség alatt és után – medenceizmaikat erősíteni tudják. (A támogatóknak köszönhetően a gyakorlatsor Magyarországon is ingyenesen elérhető a www.corewellness.hu oldalon keresztül

    Nem szabad tabuként kezelni!

    Életmódtanácsok

    A vizelet inkontinencia nem mindig előzhető meg, kialakulásának valószínűsége, illetve a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód módosításával. Életmódtanácsok vizelet inkontinencia esetén.>>

    Dr. Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója a Kontinencia Világhét alkalmából szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekágyi akaratlan vizeletcsöpögést nem szabad tabuként kezelni. A vizeletvesztés természetes, élettanilag is elfogadott jelenség az épp szülésre készülő kismama, illetve a szülésen éppen átesett női szervezet számára.

    Az édesanya első feladata, hogy felismerje saját lehetőségét, segítséget vegyen igénybe, beszéljen róla. S a társadalom a közösség feladata, hogy felelősen gondolkodva tegyen meg értük mindent!  A gyermekorvosok sokszor szembesülnek azzal a helyzettel, hogy nem csupán a gyermekbetegség tüneteit diagnosztizálják, hanem a kiváltó okot sokkal mélyebben, a családban találják meg. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A Bethesda Gyermekkórház és Alapítványának célja, hogy országosan a legszélesebb rétegeket érje és tájékoztassa olyan ügyekben, amelyek a gyermekek életminőségét, egészségét érintik, s ha lehet a tabuk ellen tegyen.

    Az idén a gyermekek és az édesanyák szoros viszonyának biztosítása szerepel az adománygyűjtés középpontjában. Ennek során az Országos Gyermekégés Centrum mellett kialakítandó Anyaotthon felújításával szeretnék elérni, hogy a vidékről érkező édesanyák gyermekük mellett maradhassanak a Kórházban.  

    A Bethesda Gyermekkórház Hivatalos Alapítványa és az SCA Hygiene Product Kft. ez évi közös együttműködésének részeként az SCA – a SPAR áruházlánccal közösen új adománygyűjtő akcióba kezdett – jelentette be Sándor Judit, az SCA Hygiene Kft. munkatársa. 

    Akik 2014. május 22. és szeptember 9. között Zewa Kids terméket vásárolnak valamely Interspar áruházban, egyben 50 Ft-ot adományoznak a Bethesda Kórház Alapítványnak az Anyaotthon létrehozására.

    (Bethesda Gyermekkórház Alapítvány)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Nem csak a műtét segíthet a vizelettartási problémákon

    A vizelet inkontinencia hátterében számos probléma állhat, de bármi is a kiváltó ok, egy biztos: ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek, az izomzat eredeti állapotának visszaszerzésére is törekedni kell. A kismedencei izmok edzése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják, de megvan már a módszer, ami segíthet a vizelettartási problémákon - mondja Dr. Pácsa Szilvia, a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

    Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

    A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

    Hogyan ismerhető fel a terhességi magas vérnyomás?

    A terhesség alatt olyan nőknél is jelentkezhet a magas vérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen problémáik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy a jól beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód megőrizheti a kismama és a baba egészségét.

    Mennyit hízhat a kismama várandósság alatt?

    Vajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki több mint 20 éve kutatja a fogyókúra különböző területeit.

    Hogyan sportoljunk a várandósság alatt?

    Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal ajánlott 30-45 percet mozgással töltenie a kismamának – mondja Dr. Sobel Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA