• Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Tisztázzuk a fogalmakat!

    A téma cikkei - Lázcsillapítás


    3/1 Láz és lázcsillapítás
    3/2 Láz és lázcsillapítás gyermekkorban
    3/3 A helyes lázmérés és lázcsillapítás

    Amikor a gyermekgyógyász megkérdezi a hozzá forduló szülőktől, hogy mennyi volt a kicsi láza (egyrészt hogy a betegség súlyosságát, feltételezhető eredetét illetve a terápiás lehetőségeket átgondolja), gyakran kapja azt a választ, hogy 37,6 °C volt. Láznak azonban csak a 38 °C és az afeletti testhőmérsékletet nevezzük.

    Hogyan mérjük a lázat?

    A hónaljban mért hőmérséklet mellett szájban, fülben illetve végbélben is mérhetünk lázat, a végbélben mért hőmérséklet értékéből azonban 0,5 °C-ot le kell vonni. Azaz, ha a csecsemő végbelében 38,1 °C-ot mérünk, akkor a kicsi tényleges hőmérséklete 37,6 °C, tehát még nem lázas.

    Néhányan fülbe dugható digitális hőmérőt, illetve homlokra tehető hőmérő szalagot használnak. Általában megbízhatóbbak a hagyományos higanyos lázhőmérők, bár az utóbbi időben a komolyabb digitális hőmérők is pontos értéket mutatnak.

    A kézrátételes hőmérséklet megállapítást semmiképpen se alkalmazzuk, nagyon megtévesztő. Mindig mérjük meg a kicsi lázát, hiszen maximum két percet vesz igénybe, ugyanakkor a kezelés és a láz okának kiderítése szempontjából orvosuknak nem mindegy, hogy mennyi volt a gyermek hőmérséklete.

    Hirdetések

    Mikortól csillapítsuk a lázat?

    Tudnivalók szülőknek a lázzal járó betegségekről


    Amint a neve is mutatja, 38 °C felett csillapítsuk a testhőmérsékletet, hiszen onnantól beszélünk lázról. 37 és 38 °C között csak abban az esetben javasolt lázcsillapító adása, ha a kicsit - a csecsemőket, kisdedeket - nagyon megviseli a hőemelkedés, illetve ha a gyermek lázgörcsre hajlamos, vagy más betegsége miatt a hőemelkedés nagyon megviseli szervezetét.

    Fontos, hogy a láz mindig tünet, nem pedig betegség. Jelez, megmutat valamit, rávilágít arra, hogy valami nincs rendben a szervezettel. A láz a szervezet számára hasznos, hiszen ilyenkor az immunrendszerünk aktívabban működik, a magasabb hőmérsékleten a kórokozók jobban pusztulnak. Ezért szokták az orvosok sokszor javasolni, hogy hőemelkedésre még ne adjunk gyógyszert gyermekünknek.

    Ugyanezért próbálnak sok szülőt meggyőzni arról is, hogy ne adjunk az első lázra antibiotikumot, hiszen a baktérium elpusztulhat a szervezet természetes védekező rendszere, a magasabb testhőmérséklet által is.

    Kétféle lázcsillapítási módszer ismeretes, a fizikális és a gyógyszeres, amiket mindig együtt alkalmazzunk.

    Hűtőfürdő és Priznitz

     Mire figyeljünk még?


    Ne takarjuk be gyermekünket hatalmas takarókkal, mert az megakadályozza a szervezet hőleadását, ezáltal megakadályozza, hogy a gyermek láza lemenjen. Itassunk továbbá a kicsivel minél több folyadékot, és adjunk neki könnyű, inkább pépes ételt.

    Fizikális lázcsillapítás alatt a hűtőfürdőt és a Priznitzet (állott vizes borogatás) értjük.

    Hűtőfürdő. Hűtőfürdő esetén engedjünk a fürdőkádba kb. 37 °C hőmérsékletű vizet. Ültessük bele a kicsit, csecsemőt alkarunkkal alátámasztva tegyük bele, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük a vizet, közben kezünkkel kevergessük a vizet. Arra vigyázzunk, hogy ne hűtsük le nagyon gyorsan a vizet, illetve ne hűtsük le 22 °C alá, mert görcsöt okozhat a gyermeknek. A hűtőfürdőt kb. 5 percig alkalmazzuk, szükség esetén több alkalommal.

    Fontos kiemelni, hogy a lázcsillapítás során ne arra törekedjünk, hogy a gyermek láza teljesen lemenjen, hiszen a nagy hőmérséklet ugrás is ugyanúgy megviseli a szervezetet. Például egy 39 °C láz esetén elég, ha 38 °C-ig vagy 37,5 °C-ig csillapítjuk a gyermek hőmérsékletét, nem kell a normál 36,5 °C-ra törekedni.

    Priznitz. Hogyan történik a Priznitz, más néven állott vizes borogatás? Egy lavórba engedjünk langyos vizet, tegyünk bele egy törölközőt, jól nedvesítsük át, csavarjuk ki, majd a gyermek törzsét hónaljtól combközépig tekerjük be vele. Erre egy vékony száraz ruhát tegyünk. Ha a nedves törölköző átvette a test hőmérsékletét (kb. 10 perc múlva), cseréljük ki egy másik langyos vízbe mártott törölközővel. Ezt mindaddig folytassuk, míg a gyermek láza le nem megy.

    Fontos eloszlatni egy tévhitet. Sokan mennek úgy a rendelőbe, hogy a kicsi csuklójára, bokájára tett vizes ruhát, mégsem használt. Ezzel nem érdemes próbálkozni, mert nem is fog. A csukló, boka felszíne ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy segítsen, a gyermek egész törzsét be kell ahhoz tekerni, hogy a láza lemenjen.

    Gyógyszeres lázcsillapítás

    A gyógyszeres lázcsillapítást 38 °C felett alkalmazzuk, mindig a fizikális lázcsillapítással együtt. Háromféle gyógyszer közül választhatunk, mégpedig az amidazophen, az ibuprofen és a paracetamol tartalmúak közül. Fontos kitapasztalni, hogy gyermekünknek melyik készítmény válik be a legjobban. Minden szervezet egyéni, így az is egyedi, hogy hogyan hat a gyógyszer a gyermekünk szervezetére, hat-e rá egyáltalán.

    Lázcsillapító gyógyszerek


    Bővebben  További információk a lázcsillapítókról:

    A paracetamol tartalmú gyógyszerek vény nélkül kaphatóak patikákban, kúp, szirup illetve tabletta formájában, láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. Két hónapos kor alatt nem adható. Szirupja jó ízű, a gyerekek általában könnyen beveszik. Kúpja jól alkalmazható hányós gyerekeknél, csecsemőknél. Fontos, hogy megfelelő dózisban adjuk! Gyermekorvosok sokszor tapasztalhatják, hogy nem azért nem megy le a gyermek láza, mert a gyógyszer nem elég hatékony, hanem mert keveset kapott belőle a gyermek.

    A paracetamol tartalmú gyógyszerek dagját úgy kell kiszámolni, hogy 10-15 mg-nak megfelelő adagot kell adni minden testtömeg kilógrammra. Azaz ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10x10 azaz 100 mg-nyi gyógyszert adjunk neki. Ha ez nem elég, akkor 10x15, azaz 150 mg-nyit is adhatunk. Mivel az 5 ml-es szirupban 120 mg hatóanyag van, könnyű kiszámítani, hogy egy 10 kg-os gyerek akár az 5 ml-t is megkaphatja.

    Az ibuprofen tartalmú gyógyszerek szintén kaphatóak szirup, kúp és tabletta formájában. 5 kg testsúly felett - 3 hónapos kortól - alkalmazható.

    Az amidazophen tartalmú készítmények 10 mg/testtömeg kg adagban alkalmazandóak, kúp és tabletta formájában szerezhetőek be. A kúpok egy része nyugtatót is tartalmaz, ezért csecsemőkori oltások, fogzás során illetve lázgörcsös csecsemőknek jól alkalmazhatóak.

    Szalicilsav tartalmú gyógyszereket 12 év alatti gyermekeknél ne alkalmazzunk, ugyanis vírusfertőzés alatt történő használata súlyos májelégtelenséget okozhat!

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos


    Ez is érdekelheti Önt A helyes lázmérés és lázcsillapítás felnőtteknél

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Szexuális úton terjedő betegségek

    A nemi betegségek közé 25-30 különböző betegség tartozik. Milyen tünetekkel járhatnak?

    Elsőfokú riasztás a parlagfű miatt

    A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedésére lehet számítani.

    Ajakherpesz

    A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő var, sokaknak okozott már kellemetlenséget.

    Meddőség, vetélések

    Véralvadási zavar is állhat a háttérben: Az antifoszfolipid, vagy más néven Hughes-szindróma.

   •  

    Hozzászólások (6)
    Írta: Vendég
    2014-06-22 22:45
    Érdekes! Az én gyerekeim, ha lázasak,MINDIG az a célom, hogy csillapítsam! A hűtőfürdőt tudni kell jól alkalmazni, akkor a gyerekeknek nem kínzás,sőt... Ha egy kis játékkal egybekötöm még élvezik is! Nem értem az ellenzőit! Nekem mindig egy volt tanárom jut eszembe, aki arra tanított, hogy visszafordíthatatlan következménye lehet a tartós magas láznak!!! Gyógyszert csak korlátozott számban ehet a gyerek, hűtőfürdetni viszont akár többször is! Miért ne tennék meg mindent a gyerekeim egészségéért?! Ja, mert felelősségteljes szülő vagyok, és gyógyszerezem agyon a gyerekeim!Bocs!

    Írta: Olvasó
    2014-02-03 16:11
    Én sem vagyok hűtőfürdő párti, még emlékszem gyermekkoromban milyen rettenetes "élmény" volt. Ma már az orvostudomány egyszerűen, MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL, és a gyereknek plusz szenvedés nélkül egy pici kúppal vagy pár csepp-el gyorsan segít ezügyben. Akkor miért ne alkalmazzuk?

    Írta: Timi
    2014-01-19 09:03
    Azért a kínzás szó egy kicsit túlzás..Valóban kellemetlen, de egy szülő kötelessége, hogy a gyermek érdekében kicsit előre is lásson a pillanatnyi helyzetnél!! A sokáig tartó magas láz komoly szövődményeket okoz, ezért csillapítani kell!

    Lapozzon a hozzászólások között!