• Lázcsillapítás kezdőknek és haladóknak

    Szerző: Dr. Olasz Katalin - interambulance.hu

    Fertőzés esetén kialakult láz napi ritmusára jellemző, hogy többnyire délután, kora este kezd emelkedni, reggelre általában elmúlik, majd délután ismét emelkedni kezd. Egy vírusos fertőzés kapcsán a láz 2-3 nap alatt megszűnik, önmagában orvosi ellátást nem igényel.

    Láz és lázcsillapítás

    A testhőmérséklet rendellenes emelkedése a láz. Ez egy tünet, melyet kiválthat fertőző és nem fertőző betegség, külső hatás is. A hónaljban mért 36,6 °C fokos testhő az átlagos, 37,2 °C fok fölött beszélünk lázgyanúról. Láz és lázcsillapítás

    Lázról akkor beszélünk, ha a test belső hőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, mely hónaljban mérve megfelel 37,5 Celsius foknak, szájban mérve 37 Celsius foknak. Ilyenkor a szervezetben zajló bonyolult folyamatok révén, a test hőközpontja a test hőmérsékletét a külső hőmérséklethez képest, a szokásosnál alacsonyabbnak észleli és elkezdi a testet fűteni azáltal, hogy összehúzza izmainkat (vacogás, libabőr), csökkenti a párolgást, álmosságot okoz. Majd miután a központ észleli a tévedést, igyekszik az addig megtakarított felesleges hőtől megszabadulni, ilyenkor kipirulás, izzadás mellett csökken a test hőmérséklete.

    Hirdetés

    A láznak fontos szerepe és haszna van, hiszen immunrendszerünk magasabb hőmérsékleten jobb hatásfokkal dolgozik, hamarabb legyőzi a kórokozókat, a fertőzést, a gyulladást.

    Mire figyeljünk lázcsillapítás során?

    Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    Általánosságban elmondható, lázat csillapítani csak akkor szükséges, ha a beteg közérzete rossz (kivételt képeznek az idős betegek, kisgyermekek, szív-és tüdőbetegségben szenvedők, stb.). Ha a lázcsillapítás célja csupán a testhőmérséklet csökkentése, az abban az esetben nem indokolt, ha a beteg jó közérzetű.

    Amennyiben indokolt, a lázcsillapítás menetében első lépésként ne fűtsük tovább a már amúgy is túlhevült beteget. Ne öltöztessük túl, csak egy vékony takarót tegyünk rá, ne fűtsünk még külön a szobában, akkor sem, ha a beteg vacog. Növeljük a folyadékbevitelt, amely szintén ne legyen forró, inkább langyos, hiszen a folyadék literenként akár fél-egy fokkal is csökkenti a hőmérsékletet.

    Próbálkozhatunk gyógyszeres lázcsillapítással is. Erre ideálisak a patikában vény nélkül kapható paracetamol tartalmú gyógyszerek, ezek már 3 hónapos kortól használhatóak, 10-15 mg/testtömeg kilogrammonként 4-6 óránkén adagolva. Egy felnőtt ember 4 óránként vehet be 1-2 tablettát (325-650 mg), naponta maximum 4000 mg-ot. Fontos, hogy a különböző hatóanyagú szereket ne kombináljuk, egymás után ne alkalmazzuk!

    Hűtőfürdő és hidegvizes borogatás láz ellen

    Ha a fentiek mellett sem csökken a hőmérséklet, akkor szóba jöhet még a hűtőfürdő lehetősége, amennyiben jól esne a betegnek. A lázas beteget a testhőmérsékletével megegyező hőmérsékletű vízzel teli fürdőkádba ültetjük, fokozatosan langyos vizet engedünk bele,lassan kevergetve, egészen 31-34 Celsius fokos vízhőmérsékletig, vagy addig, míg a betegnek jól esik. Kerüljük el a didergést, mert az rontja a hőleadást! 

    A karra, bokára helyezett vizes kendő törődő gesztus, de sajnos lázat nem csillapít. Gondoljanak bele, ha egy forró vízzel teli fazék két fülére hideg vizes kendőt csavarunk, attól a fazékban lévő víz hőmérséklete lényegében nem változik.

    Az egész testet beborító hideg vizes borogatás, avagy priznic a régi idők hagyatéka, ám a beteget stressznek, kellemetlenségeknek teheti ki, így alkalmazása ma már nem javallott.

    Mindenképpen orvoshoz kell azonban fordulni, amennyiben a láz három-négy nap után sem szűnik meg, vagy tudatzavart, zavartságot okoz a betegnél, esetleg kullancscsípés után jelentkezik.

    (Dr. Olasz Katalin - interambulance.hu)

    Módosítva: 2016.12.30 08:12, Megjelenés: 2016.12.30 08:12
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Koronavírus: negyedik napja nincs újabb elhunyt

    Öt újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4210 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma, immár negyedik napja változatlanul 589 fő, ám 6-an jelenleg is lélegeztetőgépen vannak.

    Koronavírus - Továbbra is be kell tartani a járványügyi megelőző szabályokat

    Továbbra is indokolt a járványügyi megelőző szabályok fokozott betartása - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel, azzal összefüggésben, hogy a COVID-19 fertőzés halmozódását észlelte a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben.

    Amit a paracetamol szedéséről tudni kell

    Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag, és mi az, amit fontos tudni róla?

    A láz okai és a lázcsillapítási módszerek

    A láz emelkedett testhőmérséklettel járó állapot, egy tünet, melyet kiválthat fertőző és nem fertőző betegség, külső hatás is. Mi a teendő láz esetén?

    Lázgörcs: Tünetek és kezelés

    A szülő számára talán az egyik legijesztőbb dolog, ha a gyermekénél görcsrohamot lát. 6 hónapos és 5 éves életkor között a leggyakrabban előforduló, ilyen panaszt okozó probléma a lázgörcs. Nem ritka betegség, és az arra való hajlam genetikailag meghatározott - ha a családban volt már a felmenők között lázgörcsre hajlamos ember, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek is hajlamos lesz erre.

    Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Tisztázzuk a fogalmakat!

    A magas láz csillapítása

    A láz csillapítására már számos lehetőség van. A megfelelő módszer kiválasztásakor főként arra kell odafigyelni, hogy a beteg csecsemő, gyermek vagy felnőtt. Nem minden korosztálynak felel meg valamennyi lázcsillapító eljárás.

    A lázcsillapításról

    A láz szinte soha nem önállóan jelentkező tünet. A testhőmérséklet emelkedése a szervezet reakciója külső (fertőzések) vagy belső (pl. tumor) hatásokra. A láz segíti az immunrendszert a kórokozók és a káros idegen anyagok legyőzésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.