Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

szerző: Drácz Bálint - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

A láz ritkán ér el olyan mértéket, hogy a szervezetet közvetlenül károsítja, tehát többnyire ártalmatlan, de kísérő tünetei károsak és veszélyesek lehetnek. Az alábbiakban részletezzük azokat a lázzal járó megbetegedéseket, amelyekre fokozottan oda kell figyelni!

Felső légúti fertőzések

Torok-és mandulagyulladás

Az esetek 70%-ában a betegséget vírus okozza, bármilyen életkorban jelentkezhet, egész évben, de elsősorban az őszi-téli időszakban fordul elő. Bakteriális fertőzésnél Streptococcus pyogenes a leggyakoribb. Jellemzői a torokmandulákon létrejövő gennyes tüszők, málnanyelv, narancsvörös, néha bevérzett szájpad. Hasfájás, hányás lehet a láz mellett a kísérő tünet. Antibiotikum adása csak bakteriális eredet esetén, illetve a késői, súlyos szövődmények megelőzése céljából (rheumás láz, vesék kétoldali gyulladása) adandó.

Bővebben A torokfájás és kezelése gyermekeknél

Akut bakteriális orrmelléküreg-gyulladás

Diagnosztikai kritériuma a legalább 10 napig tartó köhögés és az orrfolyás. 5-7 napig tartó antibiotikum terápia javasolt.

Tovább Az orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz)

Akut gégegyulladás

Leggyakrabban vírus okozza. Hirtelen kezdet, lázzal, rekedtséggel, ugató köhögéssel. Néha fulladással is jár. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. Kórházban kezelendő.

Bővebben A gégegyulladás tünetei és kezelése

Gégefedő gyulladás

Bakteriális kórkép, a legveszélyeztetettebb korcsoport az 1–4. éves korosztály. A tünetek általában hirtelen kezdődnek, jellemző a magas láz, a torokfájás, a nyelési és légzési nehezítettség, a rekedtség, a sípoló légzés és az elesettség. A légszomj miatt, súlyos esetben a gyermek ülő helyzetben előre dől. Lázas, rossz általános állapotú, feküdni nem tudó, nyáladzó kisgyermek esetén mindig gondolni kell erre a betegségre!

Akut középfülgyulladás

A kórokozók kb. 40%-a vírus (rhinovírusok, adenovírusok, herpesvírus-6, bocavírus, EB vírus). Az esetek többi részében bakteriális eredetről beszélhetünk.Erre utal, ha az általános tünetek (láz, csecsemőkben nyugtalanság, irritábilitás, gyakori éjszakai felébredés, nagyobb gyermekekben fülfájás, étvágytalanság, hányás) mellett a dobhártyák vörös színűek. Antibiotikum terápia javasolt.A kezelés időtartama általában 5–7 nap. Hatékony náthakezelés elengedhetetlen.Visszatérő bakteriális középfülgyulladás influenza szövődménye is lehet. Megelőzésére javasolható az influenzavakcina évenkénti adása, a szociális és lakásviszonyok rendezése, az anyatejes táplálás szorgalmazása és a kisgyermek családjában a dohányzás mellőzése.

Bővebben A középfülgyulladás

Alsó légúti fertőzések

Hörgőgyulladás

A hörgőnyálkahártya akutan kezdődő, döntően virális eredetű, általában lázzal járó megbetegedése, amely rendszerint a légcsövet is érinti. Láz, elesettség, rossz közérzet, köhögés jellemző, amely kezdetben száraz, majd inkább produktív. A nagyobb gyermekek az ismétlődő köhögés miatt mellkasi fájdalomra panaszkodhatnak. Súlyosabb esetben laborvizsgálatok, illetve mellkasröntgen szükséges a fennálló lázcsillapítás, megfelelő folyadékpótlás illetve ágynyugalom mellett.

Tovább Hörgőgyulladás - A D-vitamin hiánya is felelős

Tüdőgyulladás

A tüdő léghólyagocskáiban és/vagy a szöveti állományában zajló, kórokozók, vagy idegen anyagok által kiváltott akut vagy krónikus gyulladás. A csecsemőkori tisztázatlan eredetű infekciók nagy részét vírusok okozzák. A fő elváltozást a beszűrődés képezi. Ez a nagyobb gyermekekre jellemző lobaris formában egy lebenyre vagy annak egy részére, a kisgyermekekben előforduló bronchopneumoniás változatban több elszórt lebenykére terjed ki. Az általános influenzaszerű tünetek mellett csecsemőkorban előfordulhat hányás, hasmenés, szapora szívverés. Rendkívül fontos a célzott antibiotikum terápia korai elkezdése és az előírt mennyiség teljes beszedése.

Bővebben A tüdőgyulladás tüetei

Forrás: Drácz Bálint - Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

Cikkajánló

Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Láz
A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Tisztázzuk a fogalmakat!
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.