Háromnapos láz (roseola infantum)

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A roseola enyhe lefolyású vírusos betegség, mely általában ártalmatlan, és leginkább a fél év és 2 év közötti gyermekeket érinti. 4 éves kor után ritka az előfordulása.

Mi okozza a háromnapos lázat?

A háromnapos lázat két gyakori herpeszvírus okozza, de nem azonosak a nemi szervek fertőzéseiért felelős herpes simplex vírussal. Cseppfertőzéssel terjed a már fertőzött beteg orr-és torokváladékából, mikor az nevet, beszél, köhög vagy tüsszent. A betegséget főként azok a fertőzött betegek terjesztik, akik még nem mutatnak tüneteket. Nem szokott járványt okozni, és az év bármely időszakában jelentkezhet.

Milyen tünetekkel jár?

Kiütéses gyermekkori betegségek

A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütések benyomását keltik. A tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes több fajta bőrelváltozást áttekinteni.
Kiütéses gyermekkori betegségek

A roseola infantum tünetei általában a fertőzést követően 1-2 héttel jelentkeznek. Az is előfordulhat, hogy a tünetek olyan enyhék, hogy szinte észre sem venni őket. A betegség legelső tünete, a hirtelen magas láz (39.4 °C - 40.6 °C), mely 2-3 napig tart, de akár 8 napig is elhúzódhat, majd a láz amilyen hirtelen jelentkezett, olyan váratlanul is múlik el.

A láz elmúltával rózsaszín kiütések vagy apró foltok jelenhetnek meg a törzsön, a nyakon és a karokon. Ezek általában laposak, de időnként megnőhetnek, nem viszketnek, és 1-2 napig tartanak.

Ritkán torokfájás, orrfolyás, enyhe köhögés vagy gyomorfájás, hányás és hasmenés is előfordulhat a láz mellé, ritka esetben a szemhéj megduzzad. A háromnapos lázban szenvedő gyermek nyűgös, ingerlékeny lehet, csökkenhet az étvágya, de a legtöbb esetben a szokásosan viselkedik.

Azonnal hívjon orvost, ha a betegnek lázgörcse vagy egyéb görcsös rohama van, tartósan 39.4 °C-nál magasabb a láza, vagy a kiütések 3 nap múlva sem szűnnek!

Lehetséges komplikációk roseola esetén

Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?
Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni és megelőzni a sok betegséget?
Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

A gyermekeknél a lázgörcs az egyik lehetséges komplikáció. Ilyenkor a beteg másodpercekre vagy pár percre elveszti az eszméletét, kezei, lábai vagy a feje rángatózik, és elveszítheti a hólyag, illetve végbél irányítása feletti kontrollt. Ha a gyereknek görcsös rohama van, azonnal kérjen orvosi segítséget!

A roseola nagyobb kockázatot jelent azokra, akiknek az immunrendszere legyengült, pl. friss szervátültetettek esetén. Ilyenkor egy korábbi fertőzés kiújulhat, vagy, mert az immunrendszerük gyengébb, kevésbé képesek ellenállni a vírusoknak, így a fertőzés is sokkal súlyosabban jelentkezik és nehezebb azt leküzdeni.

Gyakori komplikációja a fertőzésnek ebben az esetben a tüdőgyulladás és az encephalitis, mely az agy potenciálisan életveszélyes gyulladása.

Diagnózis

A háromnapos láz diagnosztizálása kórtörténet és fizikális vizsgálat alapján történik. Ha a gyereknek magas láza volt, amit kiütések követnek, nagy valószínűséggel roseola infantum-ról van szó.

A háromnapos láz kezelése

A magas lázat paracetamol és ibuprophen tartalmú lázcsillapítókkal lehet kezelni, illetve javasolt még a hideg vizes borogatás és a hűtőfürdő is. Minden esetben kövesse az orvos utasítását az adagolást illetően, ha lázcsillapítót ad gyermekének! Sose adjon aszpirint gyermekének, mivel annak gyermekkorban történő alkalmazása növeli a Reye-szindróma kialakulásának veszélyét!

A kiütések mindenféle orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak. Tartsa a beteget otthon mindaddig, míg 24 órán át nem lázmentes és már jobban érzi magát.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.