Magas proteintartalmú diéta - Mennyire egészséges?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A legtöbb egészséges ember számára a magas proteintartalmú diéta, általában nem káros abban az esetben, ha csak rövid ideig követjük (3-4 hónapig). A magas proteintartalmú diéta – amely gyakran szénhidrát korlátozással jár együtt – hosszú távú veszélyeit még mindig tanulmányozzák.

Számos egészségügyi problémát eredményezhet, ha sokáig követjük a magas proteintartalmú diétát:

Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek
Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel! Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek
  • Néhány magas proteintartalmú diéta, olyan mértékben lecsökkenti a szénhidrát bevitelét, hogy táplálékozási elégtelenséget, vagy túl kevés rost bevitelét eredményezi; mindez székrekedéshez, (divertikulitiszhez) vezethet, és növelheti bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét.
  • A magas proteintartalmú diéták gyakran olyan ételek fogyasztását írják elő, mint a vörös hús és a teljes zsírtartalmú tejtermékek. Néhány szakértő úgy hiszi, hogy az ilyen étrendek megnövelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  • A magas proteintartalmú diéták okozhatják, vagy súlyosbíthatják a már meglévő máj- és vesebetegségeket, mivel a testnek már így is gondot okoz a protein anyagcsere melléktermékeinek eltávolítása.
Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek
A rekreációs sport térhódításával sokasodnak az egyénileg sportolók, akik számára nagyon fontos, hogy tisztában legyenek egy jól összeállított edzés felépítésével. Az edzés három fő részből tevődik össze: bemelegítés, fő szakasz, levezetés. Hogyan épül fel a hatékony edzés?

A magas proteintartalmú diétát, inkább csak a fogyókúra kiegészítéseként, rövid ideig ajánlatos követni. Okosan kell megválasztani a proteint, amit beviszünk a szervezetbe. Jó választás a hal, csirke (a bőre nélkül), sovány marhahús, disznóhús és alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

Válasszunk magas rosttartalmú szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű termékeket, magas tápértékű zöldségeket és gyümölcsöket. Amennyiben májbetegsége, vesebetegsége vagy diabétesze van, vagy gyógyszert szed krónikus betegségre, konzultáljon orvosával mielőtt magas proteintartalmú diétába kezd.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.