Hogyan befolyásolja a gyógyszerek hatását a táplálkozás?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos gyógyszerek hatását. Ezekről a nem kívánt következményekről azonban sem az élelmiszerek csomagolásán, sem a gyógyszerek útmutatóiban nem emlékeznek meg...

A grapefruit „remek” példa arra, amikor egy élelmiszer – jelen esetben egy teljesen ártalmatlannak tűnő gyümölcs –, megváltoztatja a beszedett gyógyszer hatását.

A grapefruit hatása a gyógyszerekre
Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat. Részletesen a témáról: a grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre>>

Az egyik gyógyszergyártó a 90-es években, azzal a jó szándékú tanáccsal látta el egyik készítményének szedőit, hogy a gyógyszert – ha tehetik – grapefruit levével együtt vegyék be, mivel a fanyar ízű gyümölcslé elfedi a gyógyszer kellemetlen ízét.

A gyógyszercég – miután számos panasz érkezett a készítmény ajánlott adagolásával kapcsolatban – kivizsgáltatta termékét, s arra a megállapításra jutott, hogy a grapefruit leve drasztikusan megnövelte a gyógyszerből szervezetbe jutó hatóanyagok koncentrációját.

Az már régóta ismeretes, hogy az alkohol fogyasztása, a legtöbb gyógyszer szedése alatt ellenjavallt, ám ki gondolná, hogy az amúgy egészségesnek mondott tej és joghurt, csökkenti egyes antibiotikumok hatékonyságát.

A gyógyszergyártó cégeknek a legtöbb országban törvények írják elő, hogy az egyes készítményeikhez mellékelt használati utasításban, feltüntessenek minden olyan információt, amelyet az adott gyógyszer és élelmiszerek egymásra való hatásáról tudnak.

Szokatlan, de egyszerű módszerek fájdalomcsillapításra

A csokoládé olyan agyi területet aktivál, amely tompítja a fájdalmat, és megnehezíti az evés abbahagyását - közölték amerikai kutatók. Egyszerű fájdalomcsillapítás>>

„Ennek a kötelezettségnek kivétel nélkül eleget tesznek, ugyanakkor viszonylag kevés információ áll rendelkezésükre e téren, s további vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a kölcsönhatásokról többet tudjunk meg” – hangsúlyozza Ulrich Hagemann, a Német Gyógyszerkutató Intézet vezető munkatársa, a szakterült kiváló ismerője.

A következő összeállításban a legfontosabb olyan eseteket foglaltuk össze, amelyben élelmiszerek és gyógyszerek hatnak egymásra:

Nyugtatók és altatók

A témakörben talán a gyógyszerek és az alkohol összeférhetetlensége a legismertebb.

Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban néhány gyógyszercsoport, melyre nem jelentős, vagy nincs hatása az alkoholnak.
Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások>>

Ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják orvosaik intelmeit, s erős nyugtatók szedése idején sem hajlandók lemondani a röviditalok fogyasztásáról, vagy az ártalmatlannak gondolt sörözésről.

Az alkoholtartalmú készítmények a központ idegrendszerre tompítóan hatnak, s felerősítik a hasonlóképpen működő nyugtatók hatását.

A szeszesitalok, emellett a gyógyszerek felszívódását gátolhatják is: amíg a szervezet azzal van elfoglalva, hogy a „bedöntött” alkoholt feldolgozza, nincs energiája a gyógyszer hatóanyagának feldolgozására, ennél fogva a gyógyszer csak lényegesen később fejtheti ki hatását.

Kölcsönhatás az antibiotikumokkal

Az úgynevezett tetracyklin-csoportba tartozó antibiotikumok azonnal elvesztik hatásukat, amint tejjel vagy tejtermékkel egy időben kerülnek a szervezetbe.

Antibiotikum és fogamzásgátló

Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nem kívánt terhesség is létrejöhet.
Antibiotikum és fogamzásgátló>>

Az antibiotikumok hatóanyagai ugyanis reakcióba lépnek a tejjel, joghurttal, túróval, vagy sajttal, és az így keletkezett anyagnak esélye sincs, hogy felszívódjon, hanem hatástalanul távozik a végbélen keresztül.

Az antibiotikumok mellett, a csontképzés érdekében szedett fluoridok sem működnek kalcium (ha úgy tetszik tejtermék) fogyasztása mellett.

A tejjel bevett flourtablettáknak csupán töredéke kerül igazán hasznosításra.

A szakemberek ajánlása szerint, tehát antibiotikumok, fluoridok és biofoszfonátok szedése kizárólag vízzel történjen, s ezután legalább két órának kell eltelnie addig, amíg tejterméket is fogyaszthatunk.

Véralvadás-gátlók és ellenlábasaik

Véralvadásgátló mellett tartandó diéta

Vannak-e olyan ételek, melyeket a kumarinszármazékokat tartalmazó véralvadásgátlók szedése mellett kerülni kell? - Az orvos válaszol>>

Az orvosok infarktus vagy műtétek után, véralvadásgátlók szedését írják elő lábadozó pácienseiknek, hogy az esetlegesen bekövetkező trombózist megelőzzék.

A K-vitamin antagonista (ellentétes hatású) típusú véralvadásgátlók hatását csökkentik a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek, ami kétségkívül egészségi kockázatokat jelent az érintetteknek.

Ilyen hatású gyógyszer szedése mellett, tehát kerülendő a brokkoli, a saláta, a karfiol, a spárga, a spenót, a bab, a lencse, valamint a tojás sárgáját tartalmazó ételek, és a zsíros tejtermékek fogyasztása.

Óvatosan az antibiotikumokkal!

A penicillin feltalálását követően addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.
Óvatosan az antibiotikumokkal!>>

Koffein és antibiotikumok

A gyulladások idején szedett antibiotikumok, teljesen összeférhetetlenek a koffeintartalmú italokkal. Ennek értelmében kerülendő a kávé, a fekete-, zöld-, és mate tea (memóriajavító teakeverék), valamint a kóla fogyasztása is.

Az antibiotikum ugyanis gátolja a koffein feldolgozását, s ennek eredményeképpen idegesség, erős szívdobogás, illetve alvászavarok szerepelhetnek a következmények listáján.

A koffein emellett doppingszerűen hat a fájdalomcsillapító készítményekre is.

A fájdalomcsillapítóból – koffeines környezetben – jóval kisebb adag elég ugyanannak a hatásnak az elérése érdekében.

A vaspótló készítmények ugyancsak nem egyeztethetők össze a kávéval és „társaival”, valamint vörösborral sem.

Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik. Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei>>

A vasionok és az említett italok elegyéből, egy különösen nehezen oldódó elegy keletkezik a gyomorban, s ráadásul a bevitt vas, minden pozitív hatás nélkül kerül kiválasztásra a szervezetből.

Az asztmás jellegű betegségek esetén javasolt, theophyllin-tartalmú gyógyszerek hatását is erősíti a szervezetbe bevitt koffein.

Amennyiben e két anyag kölcsönhatását figyelmen kívül hagyjuk, nyugtalanságra, alvászavarra és erős szívdobogásra számíthatunk.

Szintén nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a homeopátiás készítmények is vesztenek hatásukból kávé fogyasztása mellett.

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz.
Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40 mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70 mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tablettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található.
A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

Fájdalomcsillapító „lenullázva”

A friss gyümölcsökkel felturbózott müzli rendszeres fogyasztására, a táplálkozás-szakértők is elismerően csettintenek.

Az aszpirin és amit nem tudunk róla
Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. Az aszpirin és amit nem tudunk róla>>

Számos vitamin mellett, nagy mennyiségben tartalmaznak úgynevezett másodlagos növényi anyagokat, s emellett ballasztanyagokban is gazdagok, s ennél fogva megkérdőjelezhetetlen egészséges hatásuk.

Az említett ballasztanyagok az emésztés során, számos olyan káros anyagot kötnek meg, amelyek amúgy a bélfalon keresztül vérkeringésünkbe kerülnének.

Amennyiben bizonyos gyógyszereket közvetlenül müzli, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó élelmiszer, csonthéjas gyümölcsök fogyasztása előtt vagy után szedünk be, a ballasztanyagok a vékonybélben negatívan befolyásolhatják számos hatóanyag felszívódását.

(WEBBeteg - K. J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.