Így lesz eredményes az újévi fogyókúra

szerző: Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus - WEBBeteg
frissítve:

Az új év kezdetén a legtöbb ember a pillanat hevében fogadalmat tesz: idén végre tényleg lefogyok, leszokom a dohányzásról, rendbe rakom a pénzügyeimet, többet törődöm a családommal... Ugye ismerős Önnek is? Vajon az újévi fogadalmak tényleg csak 10 napig tartanak?

A leggyakoribb újévi fogadalmak képzeletbeli dobogóján évek óta első helyezett a fogyás.

Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos úgy véli, a fogyásra vonatkozó fogadalmak sikertelenségének leggyakoribb oka a komoly motiváció hiánya, a rossz módszerválasztás, a nem megfelelő szemléletmód és a hiányos önkontroll.

„A statisztikák szerint az újévi fogadalmak 65-70 százalékát már az első 10-12 napon feladják, további 10-15 százalék egy hónapon belül bukik bele a fogadalmába. Hosszú távon, egy éven túl a fogyás tekintetében 5-6 százalék tart ki a fogadalma mellett!” - árulta el a szakorvos.

Ez a cikk is érdekelheti Mi a baj a fogyókúrával?

Mit csinálnak másként a „sikeresek”, mint akik feladják? Ön melyik típusba tartozik?

„Kutatások szerint, aki a karácsonyi ünnepeket követően egy hónapon belül nem adja le a felszedett súlyt, azon ez a súlyfelesleg rajta is marad. Természetes tehát, hogy felvetődik a kérdés: a sikeresek mit csinálnak másképpen, mint azok, akik elbuknak valahol menetközben.” Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos szerint ez kétféle szemléletmód harca.

A saját szemléletmód feltárásához tudni kell, hogy az önbizalmat leginkább a mindennapi tapasztalatok, sikerélmények vagy éppen kudarcok formálják, amelyek bizonyos (akár tudat alatti) következtetések levonásához vezetnek. Ezek a konzekvenciák alakítják ki azt a személyes szemléletmódot, mely nemcsak az egyes célokra pl. a fogyásra, hanem az életstílus egészére hatással van.

A rögzült szemléletmóddal rendelkezők maximalisták, csak a 100 százalékos eredménnyel elégedettek. Persze ezt a szintet nehéz folyamatosan fenntartani, így amikor először megáll a fogyási folyamat erőfeszítéseik ellenére, elvesztik a kedvüket és azt mondják: „Nekem ez úgysem sikerül; biztosan a génjeim vagy a hormonjaim miatt nem tudok fogyni; én még a víztől is hízom; ha nem tudok 100 százalékos teljesítményt nyújtani, akkor semmit sem ér az egész; stb.” – és feladják. Ha minden fogyókúrás próbálkozás így végződik, kialakulhat pl. a testsúllyal kapcsolatos struccpolitika, sőt egyre nehezebben kezdenek újabb fogyókúrába az újabb kudarc elkerülése érdekében, így viszont a sikerre sincs esély.

A fejlődő szemléletűek másként gondolkodnak: „Én akkor is végigcsinálom a fogyókúrát és elérem a célomat, ha most éppen megállt a fogyás; most egy picit elcsábultam, de holnap kompenzálom a hibámat, és még jobban odafigyelek, sokkal jobban fogom csinálni!” Ők minden nehézséget kísérletként fognak fel, és tovább keresik a jó megoldást. Akit a kudarcok nem riasztanak el céljaitól, nagyobb valószínűséggel képes tartós sikert elérni.

Szerencsére a szemléletmódját bárki bármikor megváltoztathatja, rögzült szemléletét fejlődő szemléletre cserélheti!

Így lesz sikeres az újévi fogyókúra! Kövesse Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos tanácsait!

Ez a cikk is érdekelheti Életmódváltással a túlsúly ellen

1. Ne áltassa magát!

Ha tényleg eldöntötte, hogy le szeretne fogyni, akkor mérje meg a testsúlyát és a körfogatait. Fontos, hogy ne dugja homokba a fejét, legyen tisztában az adottságaival és állítson fel reális célt!

2. Fogalmazzon meg egy valós célt és tartson ki!

Gondolja át és írja le, miért szeretne lefogyni.

Azért szeretnék lefogyni...
- mert javítani szeretnék az egészségi állapotomon
- úgy érzem, a párkapcsolatomnak jót tenne, ha leadnék pár kilót
- osztálytalálkozóra, esküvőre készülök és szeretném, hogyha én néznék ki a legjobban...

Ezek valós célok, melyek segítenek a motiváció fenntartásában, és a kitartásban nehézségek esetén is, így közelebb hozzák a sikert.

3. Vezessen táplálkozási-, mozgás- és alvásnaplót!

A sikeres emberek egyik titka az önkontroll. A fogyókúra vonatkozásában óriási segítség lehet a táplálkozási- és mozgásnapló vezetése, sőt akár méretnaplót is célszerű vezetni, amibe a testsúlyán kívül, akár a testkörfogatait vagy a ruhamérete változását is feljegyezheti. Fontos, hogy a naplóvezetésnél mindig legyen őszinte magához!

Kevésbé ismert a súlyfelesleg és alváshiány közti kapcsolat. Vezessen alvásnaplót az alvás mennyiségéről, a felébredésekről, nappali fáradtságról. Ha például a mindennapi stressz miatt nem alszik eleget, akkor bizonyos stresszkezelő módszereket érdemes elsajátítani. Ezek a fogyást is segítik, és az alvás minőségét is javítani fogják.

4. Legyen türelmes!

Ki kell várni, hogy a régi szokásai helyét szilárdan átvegyék az új életstílusra jellemző automatizmusok. Egy régi szokás lecseréléséhez és egy új szokás megszilárdításához minimum 6 hónap kell, tartós szokássá válásról pedig minimum 1 év után beszélhetünk.

5. Minden mindennel összefügg!

Ha az egyik életterületét képes rendbe hozni, akkor a többi életterülete is rendbe jöhet. Egy egyszerű példa: Ha sikereket ér el a fogyókúrában és eléri a célját, akkor ez akár hatással lehet a munkahelyi eredményeire, a párkapcsolatára vagy az egészségére!

Tovább A túlsúly következményei

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.