A korcsolyázás segít a pluszkilók elleni küzdelemben - Formálja a farizmot, erősíti a lábakat

Szerző: Red Lemon Media

Bizonyított tény, hogy a nehezen betartható újévi fogadalmak listáját az egészséges életmódra való áttérés vezeti, ám az ünnepek alatt felszedett makacs kilóktól nem kizárólag önsanyargatással és koplalással lehet megszabadulni. Turi Petra, a Jégterasz oktatója szerint a korcsolyázás szórakoztató, közösségi mozgásforma, és sportértéke sem elhanyagolható.

Sport és egészség a WEBBetegen

Aki nyáron magabiztosan szeretne mutatkozni a strandon jobb, ha már most elkezd tudatosan dolgozni áhított alakján, izomzatán. Turi Petra, a miskolci szinkronkorcsolya csapat egykori tagja elsősorban azoknak ajánlja a korcsolyázást, akik sportos lábakat, farizmot, és jobb egyensúlyérzéket szeretnének.

Korcsolyázás során leginkább az alsó testrészeink izomcsoportjait, valamint a has- és hátizmainkat használjuk. Egy kezdő korcsolyázó már egy alkalom után, minden használatban lévő izomzatát érzi, ami szükséges az egyensúlyozáshoz. Nagyon látványos eredményt lehet elérni az alsó és felső lábszárainkon, valamint a farizomnál is” - árulta el a Jégterasz oktatója.

Turi Petra olyan gyakorlatokat is megmutatott, amelyekkel akár célzottan is megdolgoztathatjuk egyes izomcsoportjainkat. „A teljesen kezdőknek az egy lábon egyensúlyozást ajánlom, de a guggolás is az alap feladatok közé tartozik, ráadásul nagyon jó farizom formáló gyakorlat, valamint segít leküzdeni a narancsbőrt. Aki magabiztos a jégen, az kipróbálhatja az ágyút is (guggolás előre nyújtott lábbal), de a haladók csúszhatnak koszorúzva is (hátul szorosan, feszesen keresztbe tett lábbakkal), így megdolgoztatva a comb és farizmot” - mondta az oktató, aki azt is hozzátette: kitartó és rendszeres korcsolyázással tökéletes formás lábakat és feneket lehet faragni, és ehhez heti 4-5 alkalom szükséges.

Mint minden sportnak, a korcsolyázásnak is alapfeltétele a bemelegítés, a sérülések elkerülése érdekében. „A bemelegítést érdemes fentről lefelé haladva végezni. Végezzünk nyakkörzést, vállkörzést, malomkörzést, törzsdöntést, és alaposan mozgassuk át a térdet, bokát is. Jégre lépés előtt a guggolás valamint az egy lábon állás-egyensúlyozás nagyon sokat segíthet a jégen, továbbá soha ne nyújtott lábbal, hanem hajlított térddel korcsolyázzunk” - javasolja a Jégterasz oktatója.

Néhány gyakorlat:

  • Egy lábon állás és egyensúlyozás: a lengő lábunkat szorosan térd alá, az álló lábunkhoz zárjuk. Tartsuk egyenesen a testünket, ebben a kezünk oldaltartása is segítséget nyújt.
  • Guggolás: A feneket hátra engedjük, a lábat párhuzamosan vállszélességbe tartjuk, majd térdünket behajlítva guggolunk. Fontos, hogy a térdünk ne menjen a lábfejünk elé.
  • Koszorúzás előre (keresztbe tett lábakkal): Jobb lábunkat keresztbe tesszük szűken a bal előtt, majd testsúlyunkat teljesen áthelyezzük a jobb lábunkra. A hátsó lengő lábunkat szorosan és feszesen keresztbe tartjuk a levegőbe.

Egyensúlyozás

Egyensúlyozás térden támasztva

Egy lábon állás

Guggolás

Koszorúzás előre

Ágyú

(Red Lemon Media)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A testmozgás hiánya lehet a súlyos...

Az utóbbi, valamivel több mint egy évben számos szakember igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás lehet a COVID-19 elleni...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.