• Őszintén az ételszínezékekről

        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Szerző:
        WEBBeteg

        Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatóak. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe? Megvásárolnánk-e, ha színtelen vagy nem olyan szép élénk színű lenne?

        A forgalomba hozatal előtt, toxikológiai vizsgálatok után engedélyezik, ezen színező és tartósító anyagokat. Azonban egymásra gyakorolt hatásukról, és hosszú távú alkalmazás során jelentkező káros hatásukról, szinte alig áll rendelkezésre információ. Ezért javasolja egyre több fogyasztóvédelmi szervezet ezen anyagok elhagyását és kiváltását.

        Melyek a gyanúba keveredett adalékok?

        Az E102, E104, E110, E122, E124, E129 színezőanyagok és a nátrium-benzoát (E211). Ha megnézzük a boltok polcain található élelmiszereket, szinte mindegyikben megtaláljuk valamelyik adalékot. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, jégkrémek, chipsek jól ismert összetevőiről van szó.

        Hirdetések

        Több szakmai és civil szervezet kérte az élelmiszeripar résztvevőit, hogy váltsák ki ezen ételszínezékeket és tartósítószert. Az ellenőrző szerveztek nem igazán akarnak állást foglalni, hiszen kényes kérdésről van szó.

        Mit tudunk tenni?

        Próbáljuk megkeresni azon élelmiszereket, amelyek a legkevesebbet tartalmaznak a fent említett szerekből. A lehető legkevesebbet fogyasszunk belőlük. Különösen igaz ez a gyermekeknél! Angol kutatók tanulmánya, az engedélyezett mennyiséget (!) fogyasztó gyermekeknél, a figyelemzavar és a hiperaktivitás gyakoribb előfordulását igazolta.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Ez csupán egy adat azon kevés kutatási eredményből, melyet nyilvánosságra hoztak. Számos egyéb kérdés merül még fel a hosszú távú káros következményekkel kapcsolatban, különös tekintettel a szerek daganatkeltő hatására. A káros mellékhatás kiküszöbölése nem könnyű feladat, tudatos vásárlással talán csökkenthető a bevitt mesterséges anyagok mennyisége, de teljesen el nem kerülhető.

        A házilag, természetes úton készített ételek, italok esetében, nem kell a fenti problémával szembesülni, ez lehet az egyetlen alkalmazható megoldás az egészség védelme érdekében.

        E-számok keresője! Élelmiszer adalékanyagok adatbázisa a WEBBetegen

        Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Miért fáj a hátam?

        WEBBeteg

        A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

        A szív útja

        Tóth András, újságíró

        A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

        Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

        A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

        A túl sok telített zsírsav fogyasztása károsíthatja az agyműködést!

        Az agyban lévő őssejtek a telített zsírsavaktól károsodhatnak, ami később pszichés tüneteket is eredményezhet. Figyelemzavart, reflexlassulást, de akár depressziót is okozhat.

        Feldolgozott ételek pro és kontra

        Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit különféle húsokból állítottak elő, de lehet egy konzerv készétel is, amibe mindenféle sókat és anyagokat tettek, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

        Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

        Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól? Részletesen az élelmiszercímkék kötelező elemeiről és azok jelentéséről.

        Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem figyel

        A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív.

        Több mint TestŐr előzetes

        Félre a tartósítószerekkel. Megmutatjuk, hogy készül felesleges adalékanyagoktól mentes élelmiszer.
        Laktóz- és gluténmentes étrend-kiegészítők - kiderítjük, mire figyeljenek az ételintoleranciában szenvedők vásárlásnál.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA