• A nagyobb testsúlynak is lehet előnye?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vékonyabb embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy műtétjüket követően egy hónapon belül meghalnak, mint a nagyobb testsúlyú pácienseknél - állapították meg amerikai kutatók.

    Az Archives of Surgery című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzőinek az összefüggés hátterében álló okokat nem sikerült tisztázniuk.

    Hirdetések

    Az alacsony testtömegindex komoly kockázati tényező lehet

    George Stukenborg kutatásvezető, a Virginiai Egyetem munkatársa csoportjával valójában azt akarta megvizsgálni, hogy miként befolyásolja az elhízás a műtét utáni túlélést. Eredetileg azt feltételezték, hogy a kövér emberek túlélése rosszabb lehet, ezzel szemben az adatok elemzésekor azt találták, hogy minél vékonyabb volt egy operált páciens, annál nagyobb kockázata volt a műtétet követően a 30 napon belüli elhalálozásnak.

    Az alacsony testtömegindexet a 30 napon belüli elhalálozás egyik fontos kockázati tényezőjének kell tekinteni, és a műtétet megelőző döntések, illetve tervezés során figyelembe kell venni értékét - vélekedett Stukenborg.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A kutatócsoport csaknem 190 ezer, műtéten átesett ember egy hónapon belüli halálozási adatait elemezte, amelyek egy amerikai orvosi regiszterből származtak 2005-ből és 2006-ból. Az összes operált páciens közül 3200 halt meg. A halálozási arány 2,8 százalék volt azoknál, akik testtömegindexe 23,1-nél kisebb volt (vékony és normál), míg csupán 1 százalék azok körében, akiké 35,3-nél nagyobb (elhízott).

    Negyven százalékkal nagyobb volt a műtét utáni halálozás kockázata azoknál, akik BMI értéke 23,1-nél kisebb volt azokhoz képest, akiké 26,3 és 29,6 között volt (túlsúlyos).

    A testtömegindex, BMI értékét úgy kapjuk meg, hogy a testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével. Egy 180 centiméter magas, 70 kilogrammos férfi BMI értéke például 21,6. Ha ugyanehhez a magassághoz 90 kilogrammos testtömeg társul, akkor a BMI 27,8, ha pedig 110 kilogramm, akkor a BMI 34.

    A testsúly befolyásolja a várható életkort


    Másfél millió ember adatai alapján elmondható, hogy mind a túlsúly, mind a túlzott soványság rosszat tesz az egészségnek és megrövidíti az életkilátásokat. Amerikai kutatók 19 nagy tanulmány eredményeinek összesítése alapján számolták ki, hogyan hathat a testsúly a várható élettartamra. A testsúly befolyásolja a várható életkort>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Fogyókúra: hogyan maradhat feszes a bőrünk?

    Gyakori probléma a fogyókúrázók életében, hogy fogyókúra után nem a várt karcsú testet nyerik, hanem csíkos, lógó bőrtömeg marad rajtuk. Elég a televízió népszerű fogyókúrás műsorainak versenyzőit megnézni: hiába érték el a kívánt testsúlyt, mégsem nyerték el azt az önbizalmat, amit a fogyástól reméltek.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Gyógynövénnyel a súlyproblémák ellen

    Az indiai csalánt az ayurvédikus gyógyászat is használta. Segít rendezni a pajzsmirigy működését, hiszen legtöbbször ez áll a hátterében az indokolatlan súlygyarapodásnak.

    Gyógynövénnyel a súlyproblémák ellen

    Az indiai csalánt az ayurvédikus gyógyászat is használta. Segít rendezni a pajzsmirigy működését, hiszen legtöbbször ez áll a hátterében az indokolatlan súlygyarapodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások