• A vakbélgyulladás és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. A vakbélgyulladás tünetei közé tartozik a köldöktáji, erősödő majd görcsössé váló fájdalom, azonban ez a panasz számos más betegség tünete is lehet. Jelnyelvi verzió

    A vakbélgyulladás (appendicitis) elnevezés félrevezető, mert nem a vakbél gyulladásáról van szó, hanem annak csak egy része, a féregnyúlvány (vermis appendicularis) heveny megbetegedéséről. Hazánkban évente mintegy tízezer vakbélműtét (appendectomia) történik, ezzel a vakbélgyulladás a leggyakoribb olyan megbetegedés, amely sürgős sebészeti beavatkozást igényel. Tüneteinek felismerése, a betegség diagnosztizálása mindazonáltal nehéz feladat.

    Fontos tudni - Vakbélgyulladás gyermekeknél


    Gyermekeknél kockázati tényezőnek tekinthető a 9 év feletti életkor, a bélgyulladás és felső légúti fertőzés.
    A vakbélgyulladás tünetei gyerekeknél>>

    A vakbélgyulladás kialakulásához vezető út a féregnyúlvány elzáródásával kezdődik. Ez leggyakrabban bélsárkő miatt következik be, ám az elzáródás oka lehet még idegentest, daganat is, továbbá a közvetlen kiváltó ok gyakran ismeretlen marad. Kisgyermekkorban gyakran hasmenéssel járó fertőzés vagy felső légúti megbetegedés mellett jön létre, a kórokozók feltételezhetően a vér vagy a nyirokkeringés útján telepednek meg a féregnyúlványban.

    Az elzáródás következtében pangás alakul ki, majd előbb a féregnyúlvány nyálkahártyája, majd annak teljes fala gyulladt lesz, amely kezelés nélkül gennyesedik, a bélfal elhal, majd átfúródik (perforatio).

    Hirdetések

    A vakbélgyulladás jellemző tünetei

    Sajnos nincs olyan tünet, amelynek fennállása esetén a diagnózis teljes pontossággal kimondható lenne. Hiába gyakori betegség, diagnózisa egyes esetekben mégis komoly szakmai kihívást jelent a vizsgáló orvosnak, főleg kisgyermekeknél, akiknél a hasi panaszok igen gyakoriak, és bármely más betegség jelei lehetnek.

    A vakbélgyulladás legtöbbször rossz közérzettel, étvágytalansággal és bizonytalan köldöktáji, majd gyomor tájéki fájdalommal indul. A folyamat előrehaladásával a fájdalom erősödik, görcsös jellegűvé válik, és a jobb alhas területére lokalizálódik (kisgyermekek ezt nem mindig jelzik).

    Akut vakbélgyulladás - Ön tudta?


    A folyamat előrehaladásának sebessége az életkorral fordítottan arányos: kisgyermekeknél akár 6-8 óra alatt perforatio alakulhat ki.

    Jelentkezhet hányinger és hányás, főleg gyermekeknél. Felnőtteknél jellegzetes tünet a székrekedés, gyermekeknél viszont hasmenés és hígabb széklet is előfordulhat. Jellemző a hőemelkedés, a magas láz vagy hidegrázás viszont a betegség súlyosbodását vagy szövődmény kialakulását jelzi. A perforatio diffúz hasi érzékenység és a has kőkemény állapota hívja fel a figyelmet, a beteg általános állapota gyorsan romlik.

    A fizikális vizsgálat folyamán az orvosban korán felvetődik az appendicitis gyanúja, melyet egyszerű, speciális eljárásokkal lehet bizonyosabbá tenni (például a láb meghatározott irányú mozgatása jellemző helyen okoz fájdalmat a has területén).

    Vérvétel mindig történik, amelynek az eredménye jelzi a gyulladás mértékét, és a műtéti kezeléshez elengedhetetlen információkat szolgáltat a beteg általános állapotáról. A vizelet vizsgálatát is el kell végezni.

    Gyakran kerül sor hasi és mellkas röntgen-, hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatra.

    A vakbélgyulladás kezelése

    A vakbélgyulladás műtéti úton (appendectomia) kezelhető, amit általános altatásban végeznek sebészeti vagy gyermeksebészeti osztályon. A műtét során megnyitják a hasüreget, eltávolítják a féregnyúlványt, ellenőrzik a szomszédos területeket. Az eltávolított részből minden esetben mintát küldenek szövettani vizsgálatra. Szövődmény jele nélkül a hasüreget zárják, amennyiben például tályog (gennygyülem) található, ún. draint hagynak meg, melyen keresztül a műtéti területről származó folyadék ürülhet és biztosítja a műtét utáni öblítés lehetőségét. Egyes esetekben antibiotikumos kezelés válik szükségessé.

    Hogyan zajlik a vakbélműtét?


    Részletesen a vakbélműtétről>>

    A beteg komplikációmentes esetben a műtét utáni első napon felkelhet. Diéta szükséges, ám néhány napos kórházi tartózkodás után haza is mehet a páciens, a műtétet megelőző aktív életformához 4-6 hét fizikai kímélet után fokozatosan térhet vissza.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra,  gasztroenterológus)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Visszérkezelés télen-nyáron!

    A visszeresség nemcsak esztétikai probléma, kezelés hiányában olykor komoly szövődményeket is okozhat.(x)

    Érzékeny fogak

    Az érzékeny fogakat mindenképpen kezeltetni kell. Mit lehet és mit érdemes tenni? A fogorvosi kontroll elengedhetetlen.

    Melyek a legegészségesebb élelmiszerek?

    Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás. Mely élelmiszerek a legegészségesebbek?

    Ön megelőzné ezeket, ha lehet?

    Összeszedtük azokat a súlyos, illetve súlyos következményekkel járó betegségeket, amelyek ellen ma már létezik védőoltás.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (6)
    Írta: Kovács Hózsef
    2013-07-20 18:53
    Én egy ojat szeretnék kérdezni hogy pár napja el kezdet fájni a sasamnál job oldalt köldökömtöl kb 10centire kb 45 fokba vakbélgyuladásra gondoltam de nem fáj mindig nincs hányingerem meg iesmi mik lehetnek az okai és mien betegségre lehet sacolni vagy valami simpla levegö beszorulás vagy iesmi véggett is lehet ?

    Írta: ·Dr.Gusztav Kilian
    2011-11-30 17:45
    Kedves leveliro velemenyem szerint a mutet soran bent maradt valami ami betokozodott,feltetlen menjen el egy sebeszeti felulvizsgalatra, egy masik korhazba panaszaval amint lehet surgosen.

    Írta: Vendég
    2009-10-11 17:21
    2009 július 19-én (Vasárnap) jelentkeztem a környékünkön lévő legközelebbi korházban hasi panaszokkal. Belgyógyászaton vizsgálgattak és semmire sem jutottak. Kedd regelre sikerült is diagnosztizálni a féregnyulvány (Vakbél) gyulladást aminek bőven volt ideje perforálódni és hatalmas ököl nagyságu tályogot produkálni. Kedden reggel kb 10 órakkor történt meg a segészetre való át szállításom és várni keztem az elvileg életmentő műtétemet. Kedd este 23.00-kor el is kezdődött a műtétem amely során a tályogot el távolították de a vakbelemet már nem sikerült ki venni mert már annyira elgyengült (volt ideje rá) hogy már nem lehetett vele dolgozni. Másnap közölték hogy a perforálódott vakbelem még továbbra is a tulajdonomban marad 4-6 hónapig. (Amig annyira meg nem erősödik, kövesedik amig megint nem lesz tartása és varható lesz) Kilenc nap után haza engedtek. Rendszeresen kötözésre kellet járnom mert a sebem gennyedzett majd késöbb bőr alatti tályog alakult amit egy kis műtéttel kipucoltak és ezt a sebet (kb 10 cm ) nem is varták össze hogy szabadon távozzon belőle a nem odavaló. Késöbb kiderült sipoly is ki alakult és azóta is folydogál belőle az elvileg a vakbélből távozó genny! Most itt tartunk! Fel merült továbba a Chron betegség gyanuja csak én nem érzem egyetlen tünetét sem. Most várom mi lessz ebből és várom a következő vakbél műtétet. Még mondja nekem azt valaki hogy a vakbél műtétet manapság szinte egy portárs is meg tudja csinálni.

    Írta: Vendég
    2008-08-06 23:18
    Édesanyám 57 éves.Erős cukor és szívbeteg .Vasárnap óta vagyis 4 napja rosszul van minden nap vissza vittem a körzeti orvoshoz .Ma reggel azt mondta valami gyulladás de nem tudja mi ultrahang , labor tökéletes.Most korházban van vakbélgyulladás amit egy másik orvos állapitott meg de ha nem hivom ki anyukám már talán nem él teljesen perforálódott fél háromkor vitte el a mentő most lassan éjfél és még nem operálták meg dél óta egy korty vizet sem ivott inzulin, gyógyszerek, semmi ott ül még mindig a folyósón fél három óta és vár ülve.Ennyi felháboritó, hogy itt tartunk.

    Írta: Vendég
    2008-07-28 11:57
    42 éves nő vagyok, tavaly novemberben volt vakbélműtétem. Reggel kezdett fájni, délben már műtét a területi (számomra abszolút ismeretlen) kórházban. Laparoszkópos eljárással. A különbséget a hagyományos műtéti eljáráshoz képest nem kell bemutatni. Másnap otthon. 3 fiam várt, a legkisebb 2,5 éves volt, nehéz lett volna 4-5 hetet lábadoznom. Hálás köszönet a Budai Irgalmasrendi Kórháznak, az ápolónőknek és főképp Dr BenczLászlóadjunktus úrnak. K. Erika

    Lapozzon a hozzászólások között!