Vakbélgyulladás terhesség alatt

Dr. Osikóczki Orsolya
Szerző: WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya

Várandósság alatt a leggyakrabban előforduló akut hasi kórkép az akut vakbélgyulladás, amely legtöbbször a terhesség első két trimeszterében alakul ki, de a harmadik harmadban is jelentkezhet. Melyek a veszélyei, hogyan ismerhető fel, és mi a teendő vakbélgyulladás gyanúja esetén?

Vakbélgyulladás - A téma cikkei

5/1 A vakbélgyulladás és tünetei
5/2 A vakbélműtét és típusai
5/3 A vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél
5/4 Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?
5/5 Vakbélgyulladás terhesség alatt

Az akut has fogalma egy fenyegető és kifejletében életveszélyes hasi megbetegedésre utal, mely azonnali, gyors cselekvést, általában sürgős műtéti beavatkozást igényel. Akut hasi katasztrófa hátterében számos ok állhat:

  • az üreges szervek perforációja, elzáródása,
  • hasi szervek akut vérellátási zavara,
  • különböző hasi sérülések, vérzések.

Az egyik leggyakoribb a féregnyúlvány perforációja.

Hogyan ismerjük fel terhesség alatt a vakbélgyulladást?

Akut vakbélgyulladásra jellegzetes, hogy atípusos tünetekkel jár. Klasszikus tünetei a bizonytalan, majd egyre erősödő gyomorszáj, köldök körül kezdődő hasi fájdalom (előrehaladott esetben izomvédekezés is kialakulhat), mely fokozatosan a jobb alhas felé irányul; émelygés, hányinger, hányás, rossz közérzet, gyengeség, hasi puffadás, étvágytalanság, bevont nyelv.

A fenti tünetek főleg a várandósság korai szakaszában jellemzőek, de akár később is felléphetnek a terhességgel járó hormonális változások következtében a terhesség természetes velejárójaként.

A fehérvérsejtszám emelkedése is utalhat vakbélgyulladásra, azonban fontos tudni, hogy ez az érték az egészséges terhességben is megemelkedik.

Vakbélgyulladás terhesen?

Gyakori kérdések Most 23 hetes terhes vagyok és elkezdett szúrni a hasam bal oldala. Csak vitamint szedek, és igyekszem sok rostosat fogyasztani. Lehet, hogy csak a baba nyomja vagy előfordulhat a vakbélgyulladás is? Dr. Farkas Ágnes válasza az Orvos válaszol rovatban

Miért nehezebb a vakbélgyulladás felismerése?

A terhesség során, a terhesség előrehaladtával megváltozik a hasi szervek elhelyezkedése, ennek következtében várandósoknál szokatlan helyen jelentkezhet hasi fájdalom vakbélgyulladás esetén.

A fájdalom helye és lokalizációja a terhesség nagyságával változik: míg az első trimeszterben a has jobb alsó részén jelentkezik (hasonlóan a nem terhes állapothoz), a terhesség előrehaladtával egyre feljebb és oldalra kerül a fájdalom legerősebb pontja, mivel a növekvő méh a vakbél elhelyezkedését megváltoztatja, felfelé tolja.

A has tapintása is nehézségekbe ütközik a terhesség növekedésével.

A fenti tényezők kifejezetten megnehezítik a betegség korai stádiumban történő felismerését várandósoknál.

Tudta?

A vakbélgyulladás műtéti kezelése a várandósság alatt szükségessé váló műtétek között az első helyen áll körülbelül 90 százalékos gyakorisággal.

Miért veszélyesebb terhesség alatt?

A vakbélgyulladás veszélye abban rejlik, hogy a betegség diagnózisa és kezelése sokkal nehezebb, mint nem terhes állapotban. A féregnyúlvány gyulladásának késői felismerése nemritkán ahhoz vezet, hogy perforáció, illetve következményes hashártyagyulladás kialakulása után kerül sor terhesekben a vakbélgyulladás diagnózisának felállítására. A késedelem pedig veszélyes lehet mind az anyára, mind a magzatra.

Az anyánál életet veszélyeztető vérmérgezés alakulhat ki, a magzatot tekintve pedig spontán vetéléshez, illetve koraszüléshez vezethet a megbetegedés. Amennyiben azonban időben felállítják a diagnózist, az anya és a magzat is biztonságban van.

Hogyan kezelhető?

A kezelést – terhesség alatt is – a sürgős műtéti beavatkozás, a féregnyúlvány eltávolítása jelenti. A műtét nehézségét főként az anatómiai helyzetváltozás okozza. Az anatómiai viszonyok eltérése miatt a műtétben csupán sebésztechnikai különbség van a nem terhes állapothoz viszonyítva. Amennyiben a magzat kora megengedi, egyidejű császármetszés végzése is szóba jöhet az anya és a magzat biztonsága érdekében.

Ne késlekedjen!

Vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz! Az életveszélyes szövődmények elkerülése végett, elengedhetetlen a késlekedés nélküli diagnózis és műtéti beavatkozás.

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya


Ezt olvasta már? Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Időskori változások az...

A gasztrointesztinális rendszer működésének korfüggő változásai alapvetően a keringés - következményesen a szekréció és abszorpció, vagyis a...

Áteresztő bél szindróma

Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

A vakbélgyulladás tünetei...

Gyermekeknél a vakbélgyulladás tünetei eltérhetnek a felnőttkoriaktól. A betegség leggyakrabban tízéves kor körül és fiatal felnőttkorban...

Vakbélgyulladás: vakbélműtét...

A gyermekkori hasi fájdalmak hátterében számos ok állhat, a vakbélgyulladás biztos kizárásához vagy megerősítéséhez többnyire kórházi...

Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

A leggyakrabban előforduló, sürgős műtéti beavatkozást igénylő, hasi fájdalommal járó megbetegedés a vakbélgyulladás, amelynek hétköznapi...

A vakbélgyulladás kialakulása és...

A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem...

A légszennyezettség növeli a...

Kutatások szerint az erősen szennyezett levegő növeli a felnőttkori vakbélgyulladás kialakulásának esélyét. Ez az összefüggés magyarázatot ad...

Vakbélműtét a vaginán keresztül

Egy újfajta sebész eljárásnak köszönhetően a hasfalon ejtett seb nélkül is kivitelezhető a vakbélműtét. Hogy a hason megmaradó műtéti heget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.