• Vakbélgyulladás terhesség alatt

    Dr. Osikóczki Orsolya
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya

    Várandósság alatt a leggyakrabban előforduló akut hasi kórkép az akut vakbélgyulladás, amely legtöbbször a terhesség első két trimeszterében alakul ki, de a harmadik harmadban is jelentkezhet. Melyek a veszélyei, hogyan ismerhető fel, és mi a teendő vakbélgyulladás gyanúja esetén?

    Az akut has fogalma egy fenyegető és kifejletében életveszélyes hasi megbetegedésre utal, mely azonnali, gyors cselekvést, általában sürgős műtéti beavatkozást igényel. Akut hasi katasztrófa hátterében számos ok állhat:

    • az üreges szervek perforációja, elzáródása,
    • hasi szervek akut vérellátási zavara,
    • különböző hasi sérülések, vérzések.

    Az egyik leggyakoribb a féregnyúlvány perforációja.

    Hogyan ismerjük fel terhesség alatt a vakbélgyulladást?

    Vakbélgyulladás - A téma cikkei

    5/1 A vakbélgyulladás és tünetei
    5/2 A vakbélműtét és típusai
    5/3 A vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél
    5/4 Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?
    5/5 Vakbélgyulladás terhesség alatt

    Akut vakbélgyulladásra jellegzetes, hogy atípusos tünetekkel jár. Klasszikus tünetei a bizonytalan, majd egyre erősödő gyomorszáj, köldök körül kezdődő hasi fájdalom (előrehaladott esetben izomvédekezés is kialakulhat), mely fokozatosan a jobb alhas felé irányul; émelygés, hányinger, hányás, rossz közérzet, gyengeség, hasi puffadás, étvágytalanság, bevont nyelv.

    A fenti tünetek főleg a várandósság korai szakaszában jellemzőek, de akár később is felléphetnek a terhességgel járó hormonális változások következtében a terhesség természetes velejárójaként.

    A fehérvérsejtszám emelkedése is utalhat vakbélgyulladásra, azonban fontos tudni, hogy ez az érték az egészséges terhességben is megemelkedik.

    Hirdetés

    Miért nehezebb a vakbélgyulladás felismerése?

    Vakbélgyulladás terhesen?

    Gyakori kérdések Most 23 hetes terhes vagyok és elkezdett szúrni a hasam bal oldala. Csak vitamint szedek, és igyekszem sok rostosat fogyasztani. Lehet, hogy csak a baba nyomja vagy előfordulhat a vakbélgyulladás is? Dr. Farkas Ágnes válasza az Orvos válaszol rovatban

    A terhesség során, a terhesség előrehaladtával megváltozik a hasi szervek elhelyezkedése, ennek következtében várandósoknál szokatlan helyen jelentkezhet hasi fájdalom vakbélgyulladás esetén.

    A fájdalom helye és lokalizációja a terhesség nagyságával változik: míg az első trimeszterben a has jobb alsó részén jelentkezik (hasonlóan a nem terhes állapothoz), a terhesség előrehaladtával egyre feljebb és oldalra kerül a fájdalom legerősebb pontja, mivel a növekvő méh a vakbél elhelyezkedését megváltoztatja, felfelé tolja.

    A has tapintása is nehézségekbe ütközik a terhesség növekedésével.

    A fenti tényezők kifejezetten megnehezítik a betegség korai stádiumban történő felismerését várandósoknál.

    Miért veszélyesebb terhesség alatt?

    Tudta?

    A vakbélgyulladás műtéti kezelése a várandósság alatt szükségessé váló műtétek között az első helyen áll körülbelül 90 százalékos gyakorisággal.

    A vakbélgyulladás veszélye abban rejlik, hogy a betegség diagnózisa és kezelése sokkal nehezebb, mint nem terhes állapotban. A féregnyúlvány gyulladásának késői felismerése nemritkán ahhoz vezet, hogy perforáció, illetve következményes hashártyagyulladás kialakulása után kerül sor terhesekben a vakbélgyulladás diagnózisának felállítására. A késedelem pedig veszélyes lehet mind az anyára, mind a magzatra.

    Az anyánál életet veszélyeztető vérmérgezés alakulhat ki, a magzatot tekintve pedig spontán vetéléshez, illetve koraszüléshez vezethet a megbetegedés. Amennyiben azonban időben felállítják a diagnózist, az anya és a magzat is biztonságban van.

    Hogyan kezelhető?

    A kezelést – terhesség alatt is – a sürgős műtéti beavatkozás, a féregnyúlvány eltávolítása jelenti. A műtét nehézségét főként az anatómiai helyzetváltozás okozza. Az anatómiai viszonyok eltérése miatt a műtétben csupán sebésztechnikai különbség van a nem terhes állapothoz viszonyítva. Amennyiben a magzat kora megengedi, egyidejű császármetszés végzése is szóba jöhet az anya és a magzat biztonsága érdekében.

    Ne késlekedjen!

    Vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz! Az életveszélyes szövődmények elkerülése végett, elengedhetetlen a késlekedés nélküli diagnózis és műtéti beavatkozás.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya    Ezt olvasta már? Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

    Módosítva: 2016.11.25 11:25, Megjelenés: 2016.11.25 11:25
   • Cikkajánló

    Folyadékpótlás hőségben

    Folyadékpótlás hőségben

    Nébih

    A megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk!

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Bőrtünetek, melyek lisztérzékenységhez is társulhatnak

    A lisztérzékenység tankönyvi tünetei a rendszeres hasi fájdalom vagy puffadás, hasmenés és következményes felszívódási zavar miatt fogyás, laktózintolerancia, vashiány, vérszegénység, esetleg más hiányállapotok. De emellett jelen lehet kifejezetten enyhe tünetek, de még tünetmentes eltérés formájában is.

    Kontaminált vékonybél szindróma

    A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, small intestine bacterial owergrow) baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása miatt alakul ki.

    A vakbélgyulladás kialakulása és tünetei

    A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.

    Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

    A leggyakrabban előforduló, sürgős műtéti beavatkozást igénylő, hasi fájdalommal járó megbetegedés a vakbélgyulladás, amelynek hétköznapi elnevezése valójában megtévesztő, hiszen nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány gyulladásos megbetegedéséről van szó. Megóvhatjuk-e magunkat és gyermekünket a vakbélgyulladás kialakulásától?

    A vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél

    Gyermekeknél a vakbélgyulladás tünetei eltérhetnek a felnőttkoriaktól. A betegség leggyakrabban tízéves kor körül és fiatal felnőttkorban jelentkezik, az őszi és a tavaszi időszakban halmozottabban fordul elő. Nemegyszer felső légúti fertőzés előzi meg.

    Vakbélgyulladás: vakbélműtét gyerekeknél

    A vakbélműtétet kétféle eljárás keretében tudják elvégezni: van az úgynevezett feltárásos műtét, amikor a hasfalon ejtett metszésen át hatolnak be a hasba és távolítják el a gyulladt féregnyúlványt, míg egyre több intézményben ma már laparaszkópos technikával dolgoznak.

    A légszennyezettség növeli a vakbélgyulladás esélyét

    Kutatások szerint az erősen szennyezett levegő növeli a felnőttkori vakbélgyulladás kialakulásának esélyét. Ez az összefüggés magyarázatot ad arra is, miért növekedett meg ugrásszerűen a megbetegedések száma.

    Vakbélműtét a vaginán keresztül

    Egy újfajta sebész eljárásnak köszönhetően a hasfalon ejtett seb nélkül is kivitelezhető a vakbélműtét. Hogy a hason megmaradó műtéti heget elkerüljék, nők esetében a vakbelet a vaginán keresztül is el tudják távolítani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.