• A vakbélműtét és típusai

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész

    A vakbélműtét az általános sebészet talán leggyakoribb sürgősségi beavatkozása. Napjainkban többféle technikával végezhetik a gyulladt féregnyúlvány eltávolítását, megkülönböztetünk hagyományos és laparoszkópos műtétet.

    Vakbélgyulladás - A téma cikkei

    5/1 A vakbélgyulladás és tünetei
    5/2 A vakbélműtét és típusai
    5/3 A vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél
    5/4 Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?
    5/5 Vakbélgyulladás terhesség alatt

    A heveny féregnyúlvány-gyulladás kezelése egyértelműen sebészi feladat, a vakbélgyulladásra jellemző tünetek jelentkezésekor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A sebészeti kezelés lényege a gyulladt féregnyúlvány (appendix) eltávolítása, az úgynevezett appendectomia

    A hagyományos vakbélműtét

    Leggyakrabban a jobb alhason,  ferde irányú 4-10 cm-es bemetszésből, úgynevezett McBurney-metszésből végzik a féregnyúlvány eltávolítását. A metszés (és a féregnyúlvány) típusos helye, az elülső-felső csípőtövis és a köldök közti távolság külső harmadolópontja. A hasfali izomzatot alapesetben a sebészek csak szétválasztják, nem vágják át (ez az ún. kulisszametszés). A hashártya megnyitását követően mikrobiológiai tenyésztésre mintavétel történik.

    Ezt követően - az emberben általában mozdítható - vakbelet előemelik, majd a vékonybél utolsó szakaszának előemelését követően, a gyulladt féregnyúlványt (appendix) mintegy kibuktatják a hasüregből, majd megfosztják vérellátásától.

    Ezt követően a legtöbb esetben tövénél megzúzzák, lekötik, majd egy speciális (ún. dohányzacskó) öltéssor segítségével, átvágást követően az appendixcsonkot bebuktatják, így akadályozzák meg az átvágott nyálkahártyából származó további fertőződést. A vakbélen (coecum) keletkezett nyílást még egy rétegben elvarrják. A műtét végén a hashártyát, az izomzatos, a bőr alatti kötőszövetes hártyát öltéssorral, a bőr sebét kapcsokkal zárják.

    Hirdetés

    Vakbélműtétet követően antibiotikus kezelés lehet szükséges annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges szövődmények, fertőzések kialakulását. Az első napokban a beteg folyadékot, majd pépes étrendet fogyaszt, a puffasztó, szénsavas, túlságosan rostos anyagok bevitelét kerülni kell. A felépülési idő rövid, a hazai gyakorlat változó, általában 3-5 napos kórházi bennfekvést igényel.

    Minden fertőzött hasi szerv miatti műtét leggyakoribb szövődménye a sebgyógyulás zavara, a sebgennyedés. Ez appendicitist követően akár 10% gyakoriságú is lehet, időbeni észlelés esetén nem szakmai hiba. Helyi kezeléssel (feltárás és naponkénti kötéscsere) néhány hét alatt megoldódik.

    A laparoszkópos vakbélműtét

    Napjainkban a laparoscopia elterjedésével a vakbélműtétet is egyre gyakrabban a vágás nélküli módszerrel, a hasüreg egy ponton történő átfúrásával végzik; a kutatások igazolták, hogy általános (hashártyagyulladással, tályoggal nem járó) esetekben ez a módszer is kellően biztonságos. Ilyenkor a hasüreget egy speciális (Veres János kapuvári tüdőgyógyászról, a feltalálójáról elnevezett) üreges tűn keresztül CO2-vel feltöltik, majd három csatornát vezetnek nyárs segítségével a hasüregbe. Egyiken az optikát, a többin az operatőr sebészeti eszközeit vezetik be.

    Műtét során ugyanúgy felkeresik, felszabadítják és vérellátásától megfosztják a féregnyúlványt, melyet tövénél vagy kapcsokkal (klipekkel), vagy speciális csomóval zárnak el. Laparoscopos műtétnél nincs csonkbuktatás, de megfelelő indikáció és műtéti technika esetén ez a beteget nem veszélyezteti. Az átvágott féregnyúlványt a munkacsatornán keresztül eltávolítják, majd egy utolsó áttekintést követően a portokat eltávolítják. Ezen sebzéseknél az esetek döntő részénél, elegendő csak a bőr sebét zárni.

    Folyadék az alhasban

    Gyakori kérdések Három nappal a vakbélműtét után az ultrahang folyadékot mutatott a jobb alhasban. Mitől lehet ez? Dr. Boros Miklós válasza az Orvos válaszol rovatban

    A laparoscopos vakbélműtét igazi előnye appendicitis esetén a bizonytalan eseteknél van, mert lehetőséget nyújt gyakorlatilag az összes hasűri szerv megtekintésére a műtét során, és a hasonló tüneteket okozó egyéb betegségek is általában elláthatók ezzel a módszerrel.

    Újabban a hírekben hallani a szájon vagy vaginán keresztül történő vakbélműtétekről is, ezek a külső vágás nélküli módszerek azonban még nem elterjedtek.

    Vakbélműtét komplikált esetben

    Előrehaladott gyulladás, bizonytalan diagnózis esetén a középvonali, vagy jobb oldali haránt hasűri behatolás is szükséges lehet; egy hashártyagyulladással kísért eset ellátása csak ily módon biztonságos. Ilyenkor a hasfal egy részét átvágják a nagyobb feltárás érdekében. A műtét alapvető technikája zömmel ugyanolyan, de a nagyobb metszésből  a hasüreg egésze jól átmosható, szemügyre vehető.

    A műtét végén gyakran a hasüregben csövet (drain) hagynak hátra, mely jelzi az esetleges szövődményeket, ebben az esetben a bennfekvés megnyúlik, rendszerint 7-10 nap, de az ilyenkor gyakrabban előforduló szövődmények miatt akár ennél hosszabb is lehet. A nagyobb seb miatt erősebb a műtétet követő (postoperatív) fájdalom mértéke, a bélműködés is általában lassabban jön helyre.

    Az előrehaladott gyulladás miatt antibiotikum adása (vénásan, infúzión keresztül) rendszerint elkerülhetetlen, ezzel nagymértékben csökkenthető a szövődmények kialakulása vagy súlyossága. Szövődménymentes esetekben a gyógyulás végleges, a betegség – mivel a féregnyúlvány egésze eltávolításra kerül – nem újulhat ki. Általában a műtétet követő 4-6 hét múlva egy kontrollvizsgálat célszerű, ilyenkor az esetleges táplálkozási zavar, gyógyulási szövődmény, esetleg kialakult hegsérv kideríthető.

    Dr. Sasi Szabó László, sebész

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Sasi Szabó László, sebész

     

    Ezt olvasta már? A vakbélgyulladás tünetei és diagnózisa gyermekeknél

    Ezt olvasta már? A vakbélgyulladás felnőtteknél

    Módosítva: 2018.08.10 20:51, Megjelenés: 2017.08.08 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Stroke után

    Stroke után

    Dr. Bessenyei Mónika

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után?

    Sport

    Sport

    Dr. Kónya Judit

    A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb. Hogyan kezdjen hozzá?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások