• Mit jelent, ha valakinek kilyukad a szeme? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Mit jelent, ha valakinek kilyukad a szeme? Ki kell venni a sérült érzékszervet? Vak lesz az illető? Milyen okai lehetnek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    A szemészetben az egyik legrettegettebb jelenség a szem "kilyukadása", perforációja. Ilyenkor a szemet határoló burok sérül, lyukad ki.

    Hirdetés

    Sérülhet a szaruhártya vagy az ínhártya.

      A szaruhártya betegségei: a keratoconus


    A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. A szaruhártya betegségei: a keratoconus>>

    Mi okozhatja a szem "kilyukadását"?

    Az okok között leggyakrabban a sérülés fordul elő, azt követi az igen súlyos gyulladás miatti elvékonyodás (pl. ínhártya esetében) vagy a másik igen gyakori ok a szaruhártya igen kifejezett kifekélyesedése vagy az "akut" keratoconus miatti elvékonyodás.

    Ilyen esetben megbomlik a szem integritása - a nyíláson át szabadon bejuthatnak a kórokozók nagyon súlyos fertőzést okozva.

    A nyílás miatt a szemen belül uralkodó normális (kb. 20 Hgmm) nyomás - ami megfelelő tónust ad a szemnek - nagyon lecsökken, retina és chorioidea leválást, bevérzést eredményezve. 

     

      Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu  
     
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás

    A gyógyulás esélyei a szem perforációja esetén

    A gyógyulási esélyek latolgatásánál alapvető tehát, hogy mi vezetett a kilyukadáshoz és milyen gyorsan történt az ellátás.

      Szemtorna gyakorlatok


    A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód.
    Szemtorna gyakorlatok>>

    Sérülésekből adódó perforatio esetén ha hamar (néhány órán belül történik) az ellátás, megfelelő antibiotikum védelemben akár 100%-os is maradhat a látás.

    Tehát nem kell feltétlenül minden esetben a perforaló sérülést szenvedett szemet eltávolítani.

    Más problémakör, ha a perforált szem teljesen vak, akkor mérlegelni kell az eltávolítást, mert a sérülés miatt olyan immunreakció indulhat be ami veszélyezteti a másik szemet.

    Ha eltekintünk az eltávolítástól akkor megfelelő immunszuppressziós kezelést érdemes alkalmazni.

      Elsősegélynyújtás szemsérülések esetén


    Sok szemészeti betegség esetén jelentős az "időfaktor", fontos a sürgős ellátás: minél koraibb a beavatkozás annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. A szakszerű ellátás előtt mi magunk is nagyon sokat tehetünk.
    A fájdalom mértéke sokszor nem függ össze a szem sérülésének súlyosságával. Az ideghártyába ékelődött kis fémszilánk esetén például még kitűnő a látás és szinte elhanyagolható a fájdalom, ugyanakkor elviselhetetlen fájdalommal jár az ívfény okozta minimális szaruhártya károsodás, mely tünetmentesen gyógyul néhány nap alatt. Jellegzetes mechanikai sérülés a különböző sportsérülések, pezsgősdugó sérülés, gyereknél a hógolyósérülés, verekedés következtében kialakuló sérülés.
    Elsősegélynyújtás szemsérülések esetén>>

    (WEBBeteg/ Dr. Papp Júlia, szemész)

    Módosítva: 2012.01.26 23:23, Megjelenés: 2012.01.26 23:23
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA