Mit jelent, ha valakinek kilyukad a szeme? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Mit jelent, ha valakinek kilyukad a szeme? Ki kell venni a sérült érzékszervet? Vak lesz az illető? Milyen okai lehetnek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A szemészetben az egyik legrettegettebb jelenség a szem "kilyukadása", perforációja. Ilyenkor a szemet határoló burok sérül, lyukad ki. Sérülhet a szaruhártya vagy az ínhártya.

A szaruhártya betegségei: a keratoconus

A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. A szaruhártya betegségei: a keratoconus

Mi okozhatja a szem "kilyukadását"?

Az okok között leggyakrabban a sérülés fordul elő, azt követi az igen súlyos gyulladás miatti elvékonyodás (pl. ínhártya esetében) vagy a másik igen gyakori ok a szaruhártya igen kifejezett kifekélyesedése vagy az "akut" keratoconus miatti elvékonyodás.

Ilyen esetben megbomlik a szem integritása - a nyíláson át szabadon bejuthatnak a kórokozók nagyon súlyos fertőzést okozva.

A nyílás miatt a szemen belül uralkodó normális (kb. 20 Hgmm) nyomás - ami megfelelő tónust ad a szemnek - nagyon lecsökken, retina és chorioidea leválást, bevérzést eredményezve.

A gyógyulás esélyei a szem perforációja esetén

A gyógyulási esélyek latolgatásánál alapvető tehát, hogy mi vezetett a kilyukadáshoz és milyen gyorsan történt az ellátás.

Szemtorna gyakorlatok

A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód.
Szemtorna gyakorlatok

Sérülésekből adódó perforatio esetén ha hamar (néhány órán belül történik) az ellátás, megfelelő antibiotikum védelemben akár 100%-os is maradhat a látás.

Tehát nem kell feltétlenül minden esetben a perforaló sérülést szenvedett szemet eltávolítani.

Más problémakör, ha a perforált szem teljesen vak, akkor mérlegelni kell az eltávolítást, mert a sérülés miatt olyan immunreakció indulhat be ami veszélyezteti a másik szemet.

Ha eltekintünk az eltávolítástól akkor megfelelő immunszuppressziós kezelést érdemes alkalmazni.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.