A légszennyezettség növeli a vakbélgyulladás esélyét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Kutatások szerint az erősen szennyezett levegő növeli a felnőttkori vakbélgyulladás kialakulásának esélyét. Ez az összefüggés magyarázatot ad arra is, miért növekedett meg ugrásszerűen a megbetegedések száma.

A vizsgálatban mintegy 5 000, 18 évesnél idősebb beteg vett részt, akik 1999 és 2006 között feküdtek a calgaryi kórházban (Kanada) vakbélgyulladással. A nyári hónapokban, mikor az emberek nagy része többet tartózkodik a levegőn, és annak ózon- valamint nitrogén-dioxid koncentrációja emelkedettebb, a vakbélgyulladásos megbetegedések száma is nőtt.

Noha ez az első olyan felmérés, mely a belélegzett levegő tisztasága és a vakbélgyulladás között keres összefüggést, eredményét alátámasztja a tény, hogy az első vakbélgyulladásokat az 1880-as évek végén, az ipari forradalomban elöljáró országokban regisztrálták. A megbetegedések számában jelentős csökkenés következett be 1970 után, mikor az Egyesült Államok elfogadta a Tiszta Levegőért Törvényt, mely célja az ország légszennyezettségének csökkentése volt.

Bár a vakbélgyulladás pathogenezise még nem ismert, közismert, hogy a fejlődő országokban ez a betegség szinte alig fordul elő. Ha az összefüggést a további vizsgálatok is megerősítik, az lehetőséget adhat a betegség legalább egy rizikófaktorának kontrollálására a levegő minőségének ellenőrzésével - állítja a kutatást végző Kaplan.

(WEBBeteg - Cs. K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters Health)

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.