A kánikula veszélyei
A meleg időnek és fokozatainak jelölésére árnyalt és bőséges szóválaszték áll a rendelkezésünkre a magyar nyelvben. Az egyik ilyen megfigyelés a kánikulának nevezett minden nyáron akár többször is visszatérő hőhullámok időszaka.
A meleg hatása szervezetünkre
Sok folyadékot fogyasszunk |
Tartós melegben a szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve. A meleg hatására kitágulnak az erek, a szívet fokozott munkavégzés terheli. Ilyenkor megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam. Ilyenkor lappangó gyulladások is belobbanhatnak, pl. a sebek, garat, belső szervek stb.
A hőszabályozó rendszerünk is nagyobb munkát végez, a test felhevülését meg kell akadályoznia, ezért fokozottan izzadunk. Az elvesztett folyadék pótlása nagyon fontos. Különösen kell figyelni a kisgyerekekre és az idősekre, akiknek a folyadékháztartásuk nem annyira stabil. Az izzadás során azonban nemcsak folyadékot, hanem értékes ásványi anyagokat is veszítünk. Az ásványi anyag hiánya komoly fennakadást okozhat a szervezetünkben, pl. a magnézium hiánya csökkenti a gondolkodást, idegesek, ingerlékenyebbek leszünk. Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor begörcsöl a lába, ezt gyakran a káliumhiány okozza. De a szívbetegek esetében erre nagyon oda kell figyelni, mert a lecsökkent kálium szint szívritmus zavarokat is kiválthat.
Az immunrendszerünk pedig intenzívebb támadásnak van kitéve, hiszen a melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, így gyakran tapasztaljuk, hogy megfázunk, pedig nagyon meleg van.
A kánikula megzavarja az idegrendszeri folyamatokat is, a depressziós betegek ilyenkor gyakran kerülnek letargiába. Gyakori, hogy alvászavarok jelentkeznek, de a koncentrációs zavarok miatt a növekszik a baleseti kockázat is, gyakrabban vannak balesetek.
Mit tegyünk a kánikulában?
A könnyű ételek segítik a szervezet |
Hőség idején fokozottan figyeljünk a gyermekekre és az idősebbekre. Hőháztartásuk igen érzékeny és könnyen felborul, így sokkal hajlamosabbak a kiszáradásra.
Csecsemőknél fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre. Az anyatej mellé adhatunk gyengére főzött teát, vagy visszahűtött forralt vizet.
Ha fejfájást, szédülést, hányingert, szájszárazságot érzünk, mindenféleképpen igyunk folyadékot, mert ezek a tünetek jelei a kiszáradásnak.
Ilyen időben nem érdemes erős, csípős fűszereket használni ételeink ízesítésére, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését.
Ügyeljünk arra, hogy a főétkezések ne maradjanak ki étrendünkből, mert fáradtabbak, ingerlékenyebbek leszünk és teljesítőképességünk csökken.
A magas cukor- és sótartalmú ételek, finomságok folyadékot vonnak el szervezetünkből, így mellőzzük fogyasztásukat.
A vacsorát a kora esti órákra ütemezzük. Éjszaka sokkal jobban tudunk aludni, ha könnyű fogásokat fogyasztunk, pl.: zöldséges ragut, salátát, főzeléket, párolt, sült zöldséget.
A kánikula mindenkire másként hat. Vannak, akik kifejezetten kánikula érzékenyek, ami azt jelenti, hogy oly mértékben megviseli őket, hogy akár munkaképtelenné is válhatnak a tartós melegben.
Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.
Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat. Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is. További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.