A nyári hőség az egészséges embert is megviseli

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A hét elején 39 fok körüli maximumok várhatók nappal, de például a Duna-Tisza-köze déli részén 40 fok is lehet. A nyári hőség mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán vagy szubtrópusi vidékre utazna.

Nyári életmódunkat a nagy meleghez és a magas UV-B sugárzáshoz kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, valamint az egészségre veszélyes, károsító hatásokat. A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk.

Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és a folyadékvesztést - olvasható az Országos Gyermekegészségügyi Intézet tájékoztatójában.

Az Országos Mentőszolgálat a tartósnak ígérkező kánikulában teljes kapacitással, sőt a Balaton partjainál megerősített egységekkel dolgozik. A kánikulai csúcsban a mentők riasztásainak száma akár 30 százalékkal is megemelkedhet - tudtuk meg a Mentőszolgálattól.

Az idősek viselik a legrosszabbul a kánikulát. Szombaton a nagy melegben több ájulásos eset volt, egy ember bevásárlás közben, egy másik pedig a tömegközlekedési eszközön lett rosszul. Emellett a mentősöknek szokatlanul sok embert kellett a detoxikálóba szállítaniuk. Ennek oka, hogy a kánikula az alkohol hatását felerősíti, a nagy melegben elfogyasztott sör vagy bor akár eszméletvesztést is okozhat.

Állandóan szomjas vagyok

Az izzadással távozó folyadékot, ásványi sókat pótolni kell. Mindenképpen cukor- és szénsavmentes italokat fogyasszunk, mert ezek nem csökkentik a szervezet folyadékmegtartó képesség. Fontos, hogy ne alkohollal, hanem ásványvízzel vagy hideg teával enyhítsük szomjunkat. Kiemelt figyelmet kell fordítani a szoptatós anyákra, mivel ők a szoptatással biztosítják a gyermekük folyadékigényét is.

Onnan tudhatjuk biztosan, hogy elegendő folyadékot fogyasztottunk, hogy bőséges szalmasárga vizeletet ürítünk.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal azt tanácsolja: a harmadfokú hőségriadó idején a munkahelyeken ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy igyanak 15-20 percenként legalább egy pohár hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat.

Nincs étvágyam

Nem kell megijedni, ha a gyerekek étvágya csökken a melegben, fontos, hogy bőségesen fogyasszanak folyadékot. Az étkezésben részesítsük előnyben a könnyű életeket, a salátákat és gyümölcsöket, kerüljük a nehéz, zsíros ételeket.

Figyeljünk arra, hogy könnyebben megromolhatnak a főtt ételek, ne tároljuk azokat több napig, az autós utazáskor pedig inkább száraz élelmiszert vigyünk magunkkal, ne tegyünk a szendvicsbe felvágottat, sajtot, vagy ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, minél hamarabb fogyasszuk el - tanácsolja az általunk megkérdezett háziorvos.

Nem elégszer hangsúlyozzuk

  • Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban 10 és 16 óra között. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyékos, szellős helyet.
  • A kültéren dolgozóknak felváltva, rövid ideig szabad csak a tűző napon tartózkodni, arra kell késztetni őket, hogy könnyű, világos színű ruházatban végezzék feladataikat.
  • A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsük el függönnyel, jobb, ha nappal bezárjuk az ablakokat.
  • A klímaberendezésre sokan érzékenyek - különösen vigyázni kell a csecsemőkre. A készülékeket mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva.
  • Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal frissítsük.
  • Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, a gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is. Így a hűtést 30%-kal növelhetjük.
  • Várandós anyák óvják a magzatot is az erős sugárzástól, napozáskor fedjék le a hasukon a méh területét.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.