B5-vitamin (pantoténsav)

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A pantoténsav a B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Számos élelmiszerben megtalálható, azonban bizonyos esetekben mégis kialakulhat B5-vitamin-hiány, jellegzetes tünetekkel. Mik lehetnek ezek?

Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel. Elnevezése a görög „panthoten” (mindenütt) szóra vezethető vissza, mely arra utal, hogy a B5-vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Ebből kifolyólag hiánya csak ritkán fordul elő.

A pantoténsav az élelmiszerekben kötött formában található meg, a koenzim-A alkotórészeként. A szervezetben a koenzimből a vitamin felszabadul, és pantoténsav vagy pantotein formában felvehető lesz a szervezet számára. A pontos átalakulási folyamatok ma még nem ismertek.

Milyen szerepet tölt be a B5-vitamin a szervezetben?

A pantoténsav központi szerepet játszik az intermedier anyagcserében (közti anyagcsere), amelynek legfontosabb eleme a koenzim-A és a zsírsav-szintetáz-komplex (a zsírsav felvételének és átalakításának enzimkomplexe). A koenzim-A elsősorban az acil-csoport szállításáért felelős. A B5-vitamin főként a különböző neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin, valamint az A- és a D-vitamin képződésében vesz részt.

B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.

A B5-vitamin hiányának jelei

A B5-vitamin hiánya nagyon ritkán, extrém esetekben fordulhat elő, mivel ez a vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható.

Vannak azonban olyan tényezők, mint pl. az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek, melyek fennállása esetén sokkal gyakrabban előfordulhat pantoténsavhiány. Súlyos idegkimerültség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú ideig tartó antibiotikumkúra, rosszul tápláltság, felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-vitamin-hiány.

A súlyos B5-vitamin-hiány tünetei a következők: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás és nem utolsósorban a kéz- és lábujjak zsibbadása, bizsergése, égő érzése (Vigyázat! Ez más betegség tünete is lehet, ezért ki kell vizsgáltatni!).

Ahogy minden B-vitaminra igaz, úgy a B5-vitaminra is érvényes, hogy viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, ha viszont igen, akkor más B-vitaminok hiányával együtt jelentkezik.

Miben fordul elő B5-vitamin?

Ahogy már említettük, nagyon sok élelmiszerben megtalálható a pantoténsav. Az állati eredetű táplálékforrásokban azonban különösen nagy mennyiségben, így a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és tejben. Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.

Napi igény

Mint minden vitamint, a legjobb a B5-öt is természetes forrásból, vagyis táplálkozásunk útján az azt tartalmazó élelmiszerekkel pótolni.

Felnőtt nők és férfiak napi igénye 6 mg. Kismamáknál szoptatási időszakban 7 mg-ra nő a napi igény.

Ha pótlásra van szükség, akkor szedhető önmagában B5-vitamin-készítmény vagy vitamin-B-komplex készítmény. Hiánybetegség esetén az orvos utasításainak megfelelő adagolást kell követni.

Túladagolása

Eddig nincs arra vonatkozó ismert adat, hogy a B5-vitamin-többlet bármilyen tünetet okozna. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi ajánlott mennyiség túllépése semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben, ennek ellenére természetesen kerülendő a bevitelét túlzásba vinni.

A fölösleges pantoténsavat a vesék választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett vitamin mennyiségétől.

Tovább Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Vitamine-lexikon.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.