• A 2-es típusú cukorbetegség összefügg az Alzheimer-kórral

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az inzulinrezisztenciában és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek esetében, nagyobb az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható plakkok kialakulásának kockázata - állapították meg japán kutatók.

    Az American Academy of Neurology szaklapban megjelent kutatásban, 135 hatvanhét éves átlagéletkorú ember vett részt a japán Hisayama városból. A csoport tagjainak folyamatosan mérték a vércukorszintjét, és 10-15 évig vizsgálták náluk az Alzheimer-kór jeleit. Ez idő alatt körülbelül 16 százalékuk esetében alakult ki a neurodegeneratív betegség, amely a kognitív működést befolyásolja, és főként a memória, a viselkedés és a szociális adaptáció romlásával jár.

    Hirdetések

    A kutatók az alanyok halála után az agyukban is vizsgálták az Alzheimer fizikai jelének számító plakkok jelenlétét – kiderült, hogy 65 százalékuk esetében kialakultak plakkok az agyban. A kísérletből az is kiderült, hogy azoknak az alanyoknak az esetében, akik vércukorszabályozása rendellenes volt, nagyobb volt a plakkok kialakulásának kockázata. Az inzulinrezisztenciában szenvedők 72 százalékában találtak plakkot.

    „További kutatásokra lesz szükség annak megállapítására, hogy az inzulinrezisztencia okozza-e a plakkok kialakulását” - nyilatkozta a tanulmány szerzője, Kensuke Sasaki, a Kyushu Egyetem kutatója.

    A cukorbetegség kezelésével megelőzhető az Alzheimer?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember szerint lehetséges, hogy a cukorbetegség szabályozása illetve megelőzése révén az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzhetjük. „A 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór két olyan betegség, amelyek járványszerűen terjednek a világ minden részén” – számolt be Sasaki. „Az elhízás gyakoriságának növekedését, illetve az elhízás és a 2-es típusú diabétesz terjedésének összefüggését figyelembe véve ezek az eredmények rendkívül aggasztók.”

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte mintegy 37 millió ember szenved demenciában, melyet az esetek többségében az Alzheimer-kór okoz.

    (Medipress/AFP)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    Cukorbetegség és testmozgás - Mit és mennyit sportoljon a diabéteszes?

    A cukorbetegség kezelésének első lépcsője a diéta, és az életmód rendezése, amely elsősorban rendszeres testmozgás beiktatását jelenti.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    Belgyógyász: az inzulinrezisztens állapot megfordítható

    A kettes típusú cukorbetegséget megelőző úgynevezett inzulinrezisztens állapot megfordítható, és a szervezet újra egészségessé tehető - mondta Breyer Helga belgyógyász az M1 aktuális csatornán vasárnap.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA