• Életeket menthet a vastagbélszűrés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legújabb hírek szerint augusztus végén valóban elindulhat az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek előkészítése még 2016 márciusában kezdődött. A projekt felgyorsítása elengedhetetlen, mert Magyarország Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban, mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel.

    A vastagbélrákszűrési program során még ez év végéig 75 ezer, 2020 közepéig pedig összesen 200 ezer, 50 és 70 év közötti lakosnál kell elvégezni a szűrést – közölte egy írásbeli képviselői kérdésre válaszolva a napokban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumok parlamenti államtitkára.

    Hirdetések

    Mindkét nemnél a leggyakoribb rákfajta

    Mint a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke egy minapi konferencián elmondta: Magyarországon ma minden 18 emberből egynél kialakul valamikor élete során vastagbéldaganat. Évente ma már több mint tízezer új vastagbélrákos beteget fedeznek fel, főleg az 50 és a 70 év közötti korosztályban. A tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló onkológiai betegség mindkét nemnél, a halálokoknál is a második, a nemdohányzók körében viszont mindkét nemnél a leggyakoribb rákfajta. Bodoky György professzor rámutatott: jelenleg a betegek legalább felét a 3., 4. stádiumban fedezik fel, amikor már nem operálhatók, csak életmeghosszabbító kezelésben részesülhetnek, vagy ha korábban, idővel akkor is áttétek alakulhatnak ki náluk.

    Pedig a vastagbélrák napjainkban a legjobban szűrhető betegség, vélekedett, mert a szűrés egyben betegségmegelőzés is, hiszen már mintegy tíz évvel a rák megjelenése előtt észlelhetők azok az elváltozások, amelyek rosszindulatúvá válása megakadályozható, így a betegek véglegesen meggyógyíthatók. Az időben felfedezett vastagbél-daganatosok több mint 90 százalékánál remélhető öt évet meghaladó túlélés. Ezzel szemben a későn, már áttétekkel felfedezett állapotú páciensek alig öt százaléka él még öt év múlva is – hangsúlyozta. A szűrés maga első körben székletből történik, majd a sokak által rettegett vastagbéltükrözést csak az esetben végeznek, ha az adott páciensnél ez a laboratóriumi vizsgálat alapján indokolt. Az ötven év felettiek kétévente kapnak majd értesítést a vastagbélszűrés lehetőségéről.

    Bővebben A vastagbélrák szűrési lehetőségei

    A teljes cikket a magyaridok.hu oldalon olvashatja.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

    A végbélrák kialakulása és a figyelmeztető tünetek

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

    Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?

    A véres széklet (hematochezia) akkor fordul elő, ha a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Gyakran valamiféle sérülés, aranyér, az emésztőrendszer súlyos betegsége vagy krónikus gyulladása okozza.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

    A három leggyorsabb daganat

    A rák hazánkban évente mintegy 35 000 ember haláláért felelős, a számadatok szerint a diagnosztizált betegek mintegy fele veszti életét, pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal az áttétek kialakulása a legtöbb esetben megelőzhető lenne.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.