Súlyosabb a mellrák az elhízott nők esetében

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A mellrákban szenvedő túlsúlyos betegeknél sokkal hevesebb lefolyású a betegség, és nagyobb a valószínűsége a korai elhalálozásnak - olvasható egy amerikai tudósok által közzétett tanulmányban.

A mellrák egyik veszélyes fajtáját, az úgynevezett gyulladásos mellrákot találták a kórosan elhízott betegek 45 százalékánál, míg ez az arány a túlsúlyosak körében 30 százalék, a normális testsúlyúaknál csak 15 százalék volt.

- Minél elhízottabb a páciens, annál súlyosabb a betegség - mondta Dr. Massimo Cristofallini, a Texasi Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontjának orvosa, a kutatás vezetője.

A magas testzsír növeli a gyulladás kockázatát, ami sokkal agresszívabb lefolyású betegséghez vezethet. A kutatásban 606 mellrákban szenvedő nőt vizsgáltak, és a BMI testtömegindex alapján csoportosították őket. Azok, akiknek a BMI értékük 25 alatt van, normális testsúlyúak, 25-29-es értékkel túlsúlyosak, 30 felett kórosan elhízottak.

A kutatás megkezdésétől eltelt ötödik évben az elhízottak 56,8 százaléka, a túlsúlyosak 56,3 százaléka, míg a normális súlyúak 67,4 százaléka volt életben. A normál testsúlyúak 56 százaléka élt még tíz év múlva is, míg ez az arány az elhízottaknál csak 42 százalék volt.

Ezek az adatok is mutatják, hogy az elhízás nem csak arról szól, hogyan néz ki a túlsúlyos személy, illetve, hogy milyen lelki sérülések érik kövérsége miatt. Különleges figyelmet kell szentelni nekik, hiszen már eddig is több tanulmány bizonyította, hogy az elhízottság növeli a különböző rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Nemrégiben brit kutatók bizonyították, hogy a leukémia, myeloma multiplex, a pajzsmirigyrák, a vastagbél- és veserák kialakulásának esélye megduplázódik a túlsúllyal.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.