A bölcsességfog eltávolítása

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

A bölcsességfogak olyan őrlőfogak, melyek általában a kamaszévek végén, a 20-as évek elején bújnak ki. Ha egészségesek, és megfelelően igazodnak, értékes alkotóelemei a szájnak, ám legtöbbször elhanyagoltak, és az eltávolításuk szükséges.

A nyolcadik fog a legutolsó a sorban, ez a bölcsességfog. Azért kapta ezt a nevet, mert 18 és 25 éves kor között töri át a fogínyt, amikor a közhiedelem szerint, legtöbb tudás birtokában van az ember. Az alsó 8-as fog, általában a legnagyobb méretű fog, ami az emberi szájüregben találhatóak.

Általában olyan, mint az előtte található két őrlőfog, de egészen kicsi, csapfog is lehet, különösen a felső fogsorban. Egyeseknél (13 százaléknál) a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak elő, esetleg hiányoznak, de olyan eset is előfordulhat, amikor csak az egyik vagy másik hiányzik.

Bővebben Mire jó a 8-as fog?

Problémák a bölcsességfogakkal

Házi praktikák

Fogfájás esetén előbb vagy utóbb mindenképp fogorvoshoz kell fordulni, mert csak szakember segíthet a probléma megoldásában. De amíg nem szánja rá magát vagy nincs lehetősége orvoshoz menni, adunk néhány tanácsot, melyek segítségével enyhítheti a fájdalmat.

Bővebben Gyors segítség fogfájásra: házi praktikák

Problémát jelenthetnek, ha nem megfelelő helyzetben nőnek (vízszintesen, ferdén vagy távol a többi őrlőfogtól, esetleg kifelé vagy befelé dőlve). A rosszul nőtt bölcsességfog torlódást vagy egyéb sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben.

Azok a bölcsességfogak, melyek a második őrlőfogakra hajlanak, ezeket védtelenebbé teszi a fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás miatt.

Mindezen kívül a lágy szövetek vagy az állkapocs fogságába is eshetnek úgy, hogy csak részben képesek azt áttörni. A lágy szövetekbe vagy állkapocsba részben vagy teljesen bezárt bölcsességfogat impaktált fognak nevezik. A csak részben áttört fog utat engednek a baktériumoknak, mely fájdalmas gyulladással, duzzanattal, állkapocs merevséggel és általános betegségekkel járhat.

A csak részben áttört fogak emellett hajlamosabbak a szuvasodásra és ínybetegségekre, mivel nehezen elérhető helyzetüknél fogva nehezebb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni azokat.

Honnan tudom, hogy már van bölcsességfogam?

Gyulladás?

Gyakori kérdések Múlt héten kiszedték a bölcsességfogamat. Visszamentem hogy kiszedjék a gézt belőle. Tegnapra valami váladék folyt ki a fogamból ami kellemetlen ízű és szagú volt. Dr. Katona Pál, fogszakorvos, dento-alveolaris szájsebész szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

Mikor szükséges feltétlenül eltávolítani a bölcsességfogat?

A rosszul elhelyezkedő bölcsességfog különböző problémákat okoz, melyet bizonyára észlel. Ha tünetmentes, kérdezzen rá fogorvosánál helyzetükre. Rendszeres röntgenfelvétellel nyomon követhető az állapotuk, illetve így összehangolható a többi foggal.

Az is előfordulhat, hogy a fogorvos a bölcsességfog eltávolítását ajánlja, még mielőtt fájdalmas és komplikált folyamatnak lenne előidézője. Eltávolítása fiatalabb korban könnyebb, ilyenkor ugyanis még a fog gyökere nem fejlődött ki teljesen, és a csont kevésbé sűrű. Idősebbeknél a gyógyulási idő is hosszabb ideig tart.

Bővebben A bölcsességfog növekedésével járó tünetek kezelése és ha az otthoni praktikák nem válnak be

Hogyan távolítják el a bölcsességfogat?

Altatás, érzéstelenítés, félelem

Gyakori kérdések A fogorvosom mind a négy bölcsességfogam kiműtését javasolta. A segítségét szeretném kérni, hogy Ön melyiket ajánlaná, a helyi érzéstelenítést vagy az altatást? Illetve, hogyan tudnám legyőzni a félelmemet? Dr. Ágics Ildikó, fogszakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

Az, hogy mennyire könnyen tudja az orvos eltávolítani a bölcsességfogat, annak elhelyezkedésétől függ. A fogínyt teljesen áttört fog eltávolítása úgy zajlik, mint bármely más fogé. Ha azonban a bölcsességfog a fogíny alatt van, és beágyazódott az állkapocsba, az íny bemetszésével, illetve a fog fölötti csontrész eltávolításával jár. Az ilyen fogat gyakran nem egyben, hanem kis darabokban távolítják el.

Mielőtt azonban eltávolítanák, a környező szöveteket és a fogat elérzéstelenítik. Előfordulhat, ha nagyon ideges, hogy némi nyugtatót kap a szorongás oldására. Ez lehet dinitrogén–oxid (kéjgáz), vagy intravénás nyugtató. Dinitrogén-oxid alkalmazásakor, ha annak elmúlik a hatása, egyedül is hazavezethet, ám egyéb szedatívum használatánál valaki másnak kell Önt hazavinnie.

Gyógyulás a bölcsességfog eltávolítása után

Az eltávolítás utáni gyógyulás ideje az eljárás nehézségétől függ. Általában a következőkre számíthat:

Az első 24 óra

Mikortól mozoghat?

Az az idő, ami a műtét és az edzéshez való visszatérés között eltelik, személyenként változik. Általános jel azonban arra, hogy újra mozoghat, ha megszűnik a vérzés, csökken az íny duzzanata, és jó az általános közérzete. Hallgasson a testére! Ha szédül, vagy egyéb kellemetlenséget tapasztal, várjon néhány napot, mielőtt visszatér edzésprogramjához.

Bővebben Edzés bölcsességfog eltávolítása után

Az emberi fogsor
felépítése
Fogsor
  • Vérzés – A vérzés a foghúzást követően néhány órán át is eltarthat. Ennek kontrollálására helyezzen tiszta, nedves gézdarabot a fog helyére, és harapjon rá határozottan. Körülbelül 45 percig alkalmazzon állandó nyomást a felületre. Egy nedves teafilter hatékony alternatívája a géznek, ugyanis a benne lévő csersav segíti a gyógyulást és a vérrögök kialakulását, melyek itt a varasodáshoz hasonló funkciót töltenek be. Ismételje ezt a folyamatot, ha kismértékű vérzést tapasztal, ám erős vérzésnél lépjen kapcsolatba orvosával! Kerülje az öblítés és köpést, a szívó mozdulatokat (pl. szívószál használat vagy dohányzás), és a forró italokat.
  • Arcduzzanat – A duzzanat minimalizálására csavarjon jeget egy darab ruhába, és tegye azt 10 percre az arcára, majd 20 percig hagyja szabadon. Szükség szerint ismételje ezt az első 24 órában.
  • Fájdalomcsillapítás – Használjon fájdalomcsillapítót, ha szükségét érzi!
  • Antibiotikum – Valószínűleg még a foghúzás előtt felírja az orvos a fertőzések elkerülésére, ezért szedje azt az orvos utasítása szerint.
  • Étkezés – Az étkezést korlátozza folyadékra, amíg az érzéstelenítésből adódó zsibbadás el nem múlik. Néhány napig csak puha ételeket fogyasszon, és kerülje az alkoholt valamint a narkotikus fájdalomcsillapítókat. Nagyon fontos, hogy a gyógyulás első pár napjában ne fogyasszon tejet, tejtermékeket.
  • Fogmosás – A fogmosás továbbra is fontos, de az első 24 órában kerülje a kihúzott fog közvetlen közelében lévő fogak sikálását. A második napon finoman már ezeket is moshatja.

24 óra után

  • Arcduzzanat – Az első 24 óra jeges kezelése után most meleg borogatást alkalmazzon úgy, hogy 20 percig az arcán hagyja, majd 20 percre leveszi azt.
  • Sós vizes öblögetés – Egy pohár meleg vízbe tegyen fél teáskanál sót, és ezzel öblögessen étkezés után és lefekvés előtt. Ne használjon más szájöblítőt, mivel irritációt okozhat.
  • Varratok – Amennyiben nem felszívódó varratot kapott, azt kb. 1 hét múlva el kell távolítani.
  • Teljes gyógyulás – A teljes gyógyulás néhány héttől akár néhány hónapig is tarthat. Rendszerint azonban az első két hét múlva a gyógyulás mértéke akkora, hogy újból kényelmesen használhatja a foghúzás helyén is a száját.

Lehetséges szövődmények

A bölcsességfog eltávolítás egyik szövődménye, ha nem megfelelő a vérrögképződés a kihúzott fog helyén. Ilyenkor a gyógyulás folyamata elhúzódó, fájdalmas és kellemetlen szájszaggal jár. A paresztézia egy ritkábban előforduló szövődmény. A fogeltávolítás során időnként a környező idegek megsérülnek a nyelv, ajak vagy áll zsibbadását okozva, mely tarthat néhány napig, hétig, hónapig vagy akár állandó is lehet.

Dr. Veress Dóra, általános orvos

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Cs. K., fordító, forrás: WebMD
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Mit ehetünk, és mit nem javasolt fogyasztani foghúzás után?

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

Mi történjen a bölcsességfogakkal, ha fájdalmat okoznak?

A közhiedelem szerint, akinek a bölcsességfoga megjelenik, az a személy hatalmas tudás birtokában van. Ennek persze semmi köze a valósághoz...

Mikor szükséges feltétlenül eltávolítani a bölcsességfogat?

Bölcsességfognak a leghátsó őrlőfogat nevezzük, mely már 14 éves korban elkezd kinőni az állkapocsból. Az íny áttörésének ideje a 18. és 25....

Foghúzás után - A legfontosabb szabályok időrendben

Foghúzás után az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Fontos azonban, hogy teendőink még nem értek véget, mert még megfelelő gyógyulás...

Mi a teendő szájsebészeti műtétek után?

A szájsebészeti műtétek utáni komplikációk megelőzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait....

Foghúzás utáni teendők

Egy egyszerű foghúzás után a panaszoknak két nap múlva enyhülniük kell. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez valóban így legyen, és hogy...

Edzés bölcsességfog eltávolítása után

A bölcsességfog általában 17 és 21 éves kor között jelenik meg. Zavarhatják a különben egészséges szájat, zsúfoltságot és más kellemetlen...

Bölcsességfog - Mire jó a 8-as fog?

A bölcsességfog 18 és 25 éves kor között tör elő, sokszor kellemetlenségeket, fájdalmat okozva. Mivel ez a leghátsó fog, nehéz elérni a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.