A bölcsességfog eltávolítása

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

A bölcsességfogak olyan őrlőfogak, melyek általában a kamaszévek végén, a 20-as évek elején bújnak ki. Ha egészségesek, és megfelelően igazodnak, értékes alkotóelemei a szájnak, ám legtöbbször elhanyagoltak, és az eltávolításuk szükséges.

A nyolcadik fog a legutolsó a sorban, ez a bölcsességfog. Azért kapta ezt a nevet, mert 18 és 25 éves kor között töri át a fogínyt, amikor a közhiedelem szerint, legtöbb tudás birtokában van az ember. Az alsó 8-as fog, általában a legnagyobb méretű fog, ami az emberi szájüregben találhatóak.

Általában olyan, mint az előtte található két őrlőfog, de egészen kicsi, csapfog is lehet, különösen a felső fogsorban. Egyeseknél (13 százaléknál) a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak elő, esetleg hiányoznak, de olyan eset is előfordulhat, amikor csak az egyik vagy másik hiányzik.

Bővebben Mire jó a 8-as fog?

Problémák a bölcsességfogakkal

Házi praktikák

Fogfájás esetén előbb vagy utóbb mindenképp fogorvoshoz kell fordulni, mert csak szakember segíthet a probléma megoldásában. De amíg nem szánja rá magát vagy nincs lehetősége orvoshoz menni, adunk néhány tanácsot, melyek segítségével enyhítheti a fájdalmat.

Bővebben Gyors segítség fogfájásra: házi praktikák

Problémát jelenthetnek, ha nem megfelelő helyzetben nőnek (vízszintesen, ferdén vagy távol a többi őrlőfogtól, esetleg kifelé vagy befelé dőlve). A rosszul nőtt bölcsességfog torlódást vagy egyéb sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben.

Azok a bölcsességfogak, melyek a második őrlőfogakra hajlanak, ezeket védtelenebbé teszi a fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás miatt.

Mindezen kívül a lágy szövetek vagy az állkapocs fogságába is eshetnek úgy, hogy csak részben képesek azt áttörni. A lágy szövetekbe vagy állkapocsba részben vagy teljesen bezárt bölcsességfogat impaktált fognak nevezik. A csak részben áttört fog utat engednek a baktériumoknak, mely fájdalmas gyulladással, duzzanattal, állkapocs merevséggel és általános betegségekkel járhat.

A csak részben áttört fogak emellett hajlamosabbak a szuvasodásra és ínybetegségekre, mivel nehezen elérhető helyzetüknél fogva nehezebb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni azokat.

Honnan tudom, hogy már van bölcsességfogam?

Gyulladás?

Gyakori kérdések Múlt héten kiszedték a bölcsességfogamat. Visszamentem hogy kiszedjék a gézt belőle. Tegnapra valami váladék folyt ki a fogamból ami kellemetlen ízű és szagú volt. Dr. Katona Pál, fogszakorvos, dento-alveolaris szájsebész szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

Mikor szükséges feltétlenül eltávolítani a bölcsességfogat?

A rosszul elhelyezkedő bölcsességfog különböző problémákat okoz, melyet bizonyára észlel. Ha tünetmentes, kérdezzen rá fogorvosánál helyzetükre. Rendszeres röntgenfelvétellel nyomon követhető az állapotuk, illetve így összehangolható a többi foggal.

Az is előfordulhat, hogy a fogorvos a bölcsességfog eltávolítását ajánlja, még mielőtt fájdalmas és komplikált folyamatnak lenne előidézője. Eltávolítása fiatalabb korban könnyebb, ilyenkor ugyanis még a fog gyökere nem fejlődött ki teljesen, és a csont kevésbé sűrű. Idősebbeknél a gyógyulási idő is hosszabb ideig tart.

Bővebben A bölcsességfog növekedésével járó tünetek kezelése és ha az otthoni praktikák nem válnak be

Hogyan távolítják el a bölcsességfogat?

Altatás, érzéstelenítés, félelem

Gyakori kérdések A fogorvosom mind a négy bölcsességfogam kiműtését javasolta. A segítségét szeretném kérni, hogy Ön melyiket ajánlaná, a helyi érzéstelenítést vagy az altatást? Illetve, hogyan tudnám legyőzni a félelmemet? Dr. Ágics Ildikó, fogszakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

Az, hogy mennyire könnyen tudja az orvos eltávolítani a bölcsességfogat, annak elhelyezkedésétől függ. A fogínyt teljesen áttört fog eltávolítása úgy zajlik, mint bármely más fogé. Ha azonban a bölcsességfog a fogíny alatt van, és beágyazódott az állkapocsba, az íny bemetszésével, illetve a fog fölötti csontrész eltávolításával jár. Az ilyen fogat gyakran nem egyben, hanem kis darabokban távolítják el.

Mielőtt azonban eltávolítanák, a környező szöveteket és a fogat elérzéstelenítik. Előfordulhat, ha nagyon ideges, hogy némi nyugtatót kap a szorongás oldására. Ez lehet dinitrogén–oxid (kéjgáz), vagy intravénás nyugtató. Dinitrogén-oxid alkalmazásakor, ha annak elmúlik a hatása, egyedül is hazavezethet, ám egyéb szedatívum használatánál valaki másnak kell Önt hazavinnie.

Gyógyulás a bölcsességfog eltávolítása után

Az eltávolítás utáni gyógyulás ideje az eljárás nehézségétől függ. Általában a következőkre számíthat:

Az első 24 óra

Mikortól mozoghat?

Az az idő, ami a műtét és az edzéshez való visszatérés között eltelik, személyenként változik. Általános jel azonban arra, hogy újra mozoghat, ha megszűnik a vérzés, csökken az íny duzzanata, és jó az általános közérzete. Hallgasson a testére! Ha szédül, vagy egyéb kellemetlenséget tapasztal, várjon néhány napot, mielőtt visszatér edzésprogramjához.

Bővebben Edzés bölcsességfog eltávolítása után

Fogsor
Az emberi fogsor
felépítése
Keresgéljen a WEBBeteg
Médiatárában
!
  • Vérzés – A vérzés a foghúzást követően néhány órán át is eltarthat. Ennek kontrollálására helyezzen tiszta, nedves gézdarabot a fog helyére, és harapjon rá határozottan. Körülbelül 45 percig alkalmazzon állandó nyomást a felületre. Egy nedves teafilter hatékony alternatívája a géznek, ugyanis a benne lévő csersav segíti a gyógyulást és a vérrögök kialakulását, melyek itt a varasodáshoz hasonló funkciót töltenek be. Ismételje ezt a folyamatot, ha kismértékű vérzést tapasztal, ám erős vérzésnél lépjen kapcsolatba orvosával! Kerülje az öblítés és köpést, a szívó mozdulatokat (pl. szívószál használat vagy dohányzás), és a forró italokat.
  • Arcduzzanat – A duzzanat minimalizálására csavarjon jeget egy darab ruhába, és tegye azt 10 percre az arcára, majd 20 percig hagyja szabadon. Szükség szerint ismételje ezt az első 24 órában.
  • Fájdalomcsillapítás – Használjon fájdalomcsillapítót, ha szükségét érzi!
  • Antibiotikum – Valószínűleg még a foghúzás előtt felírja az orvos a fertőzések elkerülésére, ezért szedje azt az orvos utasítása szerint.
  • Étkezés – Az étkezést korlátozza folyadékra, amíg az érzéstelenítésből adódó zsibbadás el nem múlik. Néhány napig csak puha ételeket fogyasszon, és kerülje az alkoholt valamint a narkotikus fájdalomcsillapítókat. Nagyon fontos, hogy a gyógyulás első pár napjában ne fogyasszon tejet, tejtermékeket.
  • Fogmosás – A fogmosás továbbra is fontos, de az első 24 órában kerülje a kihúzott fog közvetlen közelében lévő fogak sikálását. A második napon finoman már ezeket is moshatja.

24 óra után

  • Arcduzzanat – Az első 24 óra jeges kezelése után most meleg borogatást alkalmazzon úgy, hogy 20 percig az arcán hagyja, majd 20 percre leveszi azt.
  • Sós vizes öblögetés – Egy pohár meleg vízbe tegyen fél teáskanál sót, és ezzel öblögessen étkezés után és lefekvés előtt. Ne használjon más szájöblítőt, mivel irritációt okozhat.
  • Varratok – Amennyiben nem felszívódó varratot kapott, azt kb. 1 hét múlva el kell távolítani.
  • Teljes gyógyulás – A teljes gyógyulás néhány héttől akár néhány hónapig is tarthat. Rendszerint azonban az első két hét múlva a gyógyulás mértéke akkora, hogy újból kényelmesen használhatja a foghúzás helyén is a száját.

Lehetséges szövődmények

A bölcsességfog eltávolítás egyik szövődménye, ha nem megfelelő a vérrögképződés a kihúzott fog helyén. Ilyenkor a gyógyulás folyamata elhúzódó, fájdalmas és kellemetlen szájszaggal jár. A paresztézia egy ritkábban előforduló szövődmény. A fogeltávolítás során időnként a környező idegek megsérülnek a nyelv, ajak vagy áll zsibbadását okozva, mely tarthat néhány napig, hétig, hónapig vagy akár állandó is lehet.

Dr. Veress Dóra, általános orvos

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Cs. K szakfordító, forrás: webmd.com
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

Gyerekkori fogszuvasodás - már egy...

A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis...

Mikor szükséges feltétlenül...

Bölcsességfognak a leghátsó őrlőfogat nevezzük, mely már 14 éves korban elkezd kinőni az állkapocsból. Az íny áttörésének ideje a 18. és 25....

Bölcsességfog - Mire jó a 8-as fog?

A bölcsességfog 18 és 25 éves kor között tör elő, sokszor kellemetlenségeket, fájdalmat okozva. Mivel ez a leghátsó fog, nehéz elérni a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.