• Az egy ruhamérettel való hízás 33 százalékkal növeli a mellrák kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    Azoknál a nőknél, akik tízévente egy ruhaméretnyit híznak, 33 százalékkal nő a mellrák kialakulásának kockázata - állítják brit kutatók.

    Hogy ismerhető fel idejében a mellrák?

    A nőknek ma már nagy esélyük van arra, hogy a mellrák diagnosztizálása után a megfelelő kezelést alkalmazva meggyógyuljanak, és újra teljesen egészségesek legyenek. Ehhez azonban a tumort időben fel kell fedezni. Hogy ismerhető fel idejében a mellrák?>>

    A szakértők szerint erős összefüggés van a deréktáji zsírréteg és a daganatok kialakulása között. A University College London kutatói azt tapasztalták, hogy akik két ruhaméretnyit híztak egy évtized alatt, azoknál a betegség kialakulásának kockázata 77 százalékkal volt magasabb.

    Egy ideje már ismert a tudósok számára, hogy az elhízás növeli a mellrák kockázatát. Ezt azzal magyarázzák, hogy a zsírszövet ösztrogént bocsát ki, mely hormon segíti a tumorok kialakulását. A UCL kutatói szerint pedig a hasi zsírréteg különösen veszélyes, mivel ez a típusú zsír sokkal több ösztrogént bocsát ki, mint a test bármely más részén (pl. kar, fenék, comb) található.

    A 93 000 nőt a menopauzán végigkísérő kutatás eredményeit hangsúlyozva a tudósok kiemelik, hogy már egészen kismértékű testsúlygyarapodás is növeli a mellrák kockázatát, ami ma minden nyolcadik nőt érint. Az említett kutatás során vizsgálták az abban résztvevő nők életstílusát, magasságát, testsúlyát, dohányzási –és alkoholfogyasztási szokásait, a jelenlegi illetve 25 éves kori ruhaméretét.

    Hirdetés

    Azt tapasztalták, hogy a ruhaméret növekedése volt a legfontosabb életstílusbeli jellemző, mely meghatározta, hogy az adott nőnél kialakult-e később mellrák vagy sem. Ez alapján megállapítható, hogy 25 és 65 év között a tízévente egy számmal növekvő ruhaméret 33, míg a két számmal növekvő 77 százalékkal emelte a betegség kockázatát. A megkérdezettek többsége 12-es méretet hordott 25 évesen, 14-16-osat 65 éves korában. A vizsgált nőknek csak negyede hordott ugyanakkora vagy kisebb ruhát 60 évesen, mint a 20-as éveiben.

    A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a mellrák kockázata csökkenthető – különösen menopauza után – az ideális testsúlyra való törekvéssel, annak megőrzésével, a fizikailag aktív életmóddal és az alkoholfogyasztás csökkentésével.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: dailymail.co.uk; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Módosítva: 2015.07.14 20:01, Megjelenés: 2015.07.14 20:01
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Konyhanyelven a mellrákról

    Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek kapcsán beszélgettünk Arató Györgyi dietetikussal, akinek sajnos érintettként is van tapasztalata ezzel a betegséggel, így nagyon komplexen látja át ezt a területet. A kórházi folyosókon ülve rengeteg sorstárssal találkozott, és mint az összes többi érintett nő, ő is számtalan jó szándékú tanácsot kapott, amit egészségügyi szakemberként nem egyszer elhűlve hallgatott végig.

    A mellrák kialakulása, leggyakoribb altípusok

    Az emlőrák a fejlett nyugati társadalmakban a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés nőknél. A férfiaknál is ismertek emlőrákos esetek, de ezek sokkal ritkábban jelentkeznek (a férfi emlőrák az összes emlőrákos megbetegedés csupán 1 százalékát teszi ki).

    Intraductalis papilloma, egy jóindulatú emlődaganat

    Az intraductalis papilloma egy olyan jóindulatú emlődaganat, ami az emlők tejcsatornáiban helyezkedik el. A papillomák pici, szemölcsszerű kinövések, amelyek mirigysejtekből állnak, emellett erek futhatnak bennük, és kötőszövetes vázuk van. Általában egy-két centiméteres méretűek, csak ritkán szoktak ennél nagyobbak lenni.

    Az elhízás szerepe a rák kialakulásában

    Brit kutatók keresték a túlsúly és a leggyakoribb rákos megbetegedések közötti statisztikailag is kimutatható kapcsolatot. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a túlsúly megléte jelentősen növelheti a férfiak és nők daganatos megbetegedéseinek kockázatát.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám emellett még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    Rákbetegség miatt operált emlő műtéti helyreállítása

    Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat - az összes karcinóma mintegy ötödét adva. A 35-55 éves nők halála főként emiatt következik be. 100 ezer lakosonként évi 23,2 esetet rögzítenek a statisztikai adatok (a férfi/női arány 1/100, azaz száz érintett között - a laikus számára esetleg meglepő módon - akad egy férfi is).

    Áttétes mellrák - Hogyan alakul ki? Hogyan kezelhető?

    Hazánkban a mellrákos esetek nagyjából 10 százaléka már késői stádiumban, áttétekkel kerül felfedezésre. Hogyan alakulnak ki az áttétek? Mi a különbség a korai stádiumú és az áttétes mellrák között? Ezeknek jártunk utána.

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
    A dohányfüstbe ment terv
    Mindenki azzal jár a legjobban, ha rá sem szokik a dohánytermékekre.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások