• Szemölcsök: Mi okozza és milyen típusai vannak?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szemölcsök kellemetlenek, és akár veszélyesek is lehetnek. Némelyek maguktól eltűnnek néhány nap alatt, mások akár hónapokig vagy évekig is makacsul kitartanak.

    Ahogy a herpeszt, úgy a szemölcsöket is vírus okozza. Több mint száz vírusfaj felelős a szemölcsök kialakulásáért, legtöbbjük a HPV-k közé tartozik. Néhány közülük különösen veszélyes lehet, így például az, amelyik a nemi szervek környékén alakul ki. Bármilyen szemölcse is van, soha ne piszkálja, ne vakargassa vagy csipkedje, bármekkora is a kísértés, mert ily módon vírusok millióit viheti át más bőrfelületre, ahol újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

    Hirdetések

      Tesztelje, milyennek látszik a bőre!


    Tudja Ön, hogy milyen idősnek néz ki a bőre? Azt, hogy mennyire fiatal és friss a bőre, vagy esetleg már fiatalon öregnek tűnik, nem csak az életkor határozza meg, hanem az életmód és a bőrápolás is. Bőrünk egészsége – teszt kitöltése>>

    A szemölcsöket okozó vírusokat nagyon könnyen el lehet kapni. Az uszodák, strandok vizébe kerülnek a fertőzöttekről levált hámsejtekkel, és a vízben lebegve könnyedén megtalálják újabb áldozatukat. Közvetlen testi kontaktussal is terjedhetnek, elég hozzá csak egy kézfogás. A bőrön lévő apró sérülések kedveznek a vírusok bejutásának a szervezetbe. A gyerekek játék közben is könnyen elkaphatják a vírusokat. Minden negyedik gyermeknek van vírusos szemölcs a kezén vagy a lábán. Attól függ, hogy valóban megfertőződünk-e a vírussal vagy sem, hogy mennyire erős az immunrendszerünk. Az erős immunrendszer megakadályozza, hogy a vírusok kerekedjenek felül.

    Megelőzés

    Körömrágástól is kialakulhat szemölcs

    Jellemzően a fiatal és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés. Körömrágástól is kialakulhat szemölcs>>

    A vírusfertőzéseket nem lehet száz százalékos biztonsággal elkerülni. Még erős immunrendszer mellett is szükség van óvintézkedésekre; mindenki a saját papucsát és a saját törülközőjét használja az uszodákban és a strandokon!

    A szemölcsök típusai

    Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

    A szemölcsök ezen típusa könnyen felismerhető karfiolszerű kinézetéről. Körülbelül borsó nagyságúak, színük (lehet fehér, szürke vagy barna) és formájuk változó. A leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, a térd vagy a könyök környékén vagy az arcon fordulnak elő.

    Uszodaszemölcsök (mollusca contagiosa)

    A melanoma tünetei és kezelése


    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus. A melanoma tünetei és kezelése>>

    Ezek a szemölcsök ártalmatlan félgömbformájú kinövések. Felületük fényes, leginkább a paprikához hasonlítható. A közepük behorpadt. Az uszodákban rendkívül gyorsan fertőznek. A hűvös nedvesség felpuhítja a bőrt, így a szemölcsvírusok könnyedén bejuthatnak a bőrbe. A gyerekek gyakrabban fertőződnek meg, különösen veszélyeztetettek közülük, akiknek atópiás dermatitiszük is van. Többnyire a gyerekek hasán, hátán, karján vagy lábán jelennek meg a szemölcsök. Az uszodaszemölcsök csoportokban jelentkeznek. Ez az egyik legszembetűnőbb jellegzetességük. A többi szemölcstől eltérően ezt a típust nem a humán papillomavírus okozza, hanem a himlővírusok közé tartozó faj (Molluscipoxvirus).

    Talpi szemölcsök (verruca plantaris)

    A téma cikkei

    8/1 Szemölcsök a kézen és a lábon
    8/2 Szemölcs kialakulásának okai
    8/3 Szemölcs megelőzése
    8/4 A szemölcs és eltávolítása, kezelése
    8/5 Gyakran ismételt kérdések a szemölcsökről
    8/6 Időskori szemölcs
    8/7 Futószemölcs
    8/8 Körömrágástól is kialakulhat szemölcs

    Ahogy a növények gyökerei a földben, úgy növekednek a talpi szemölcsök is belülről, elsősorban a talpon. Nem pusztán kozmetikai problémát jelentenek, hanem nagyon fájdalmasak is. Minden lépés kínszenvedés lehet annak, akinek a talpán ilyen szemölcsök vannak, mert belülről nőnek, és kívülről csak egy kis részük látszik, valójában sokkal nagyobbak, s mint ilyen, nagyon nehezen lehet megszabadulni tőlük. Ha nem távolítják el maradéktalanul, a szemölcs kíméletlenül kiújul. A szemölcsök barnás vagy szürkés színűek, a sötét kis pöttyök pedig a járás okozta apró bevérzések.

    Lógó szemölcsök (verruca filiformis)

    A lógó szemölcsök, hosszúkás, szálas, sokszor ecsetfejszerű, fehéres vagy bőrszínű kinövések. Főleg az arcon, a nyakon, az ajkak környékén, a szemhéjon, az állon és a homlokon alakulnak ki. Nagyon könnyen terjednek, elég hozzá a fertőzött személyt megérinteni, és egyik testfelületről a másikra is átvihető. Mivel érzékeny testfelületeken alakul ki, csak orvos távolíthatja el őket.

    Lapos szemölcsök (verruca plana)

    Főleg gyerekeknél és fiataloknál fordul elő, de idősebbeknél is jelentkezhet. A szemölcsök az arcon, a csukló környékén, a kézfejen és az alkaron alakulnak ki, ritkábban az arcon vagy a lábszáron. Lapos dudorok a bőrfelszínen, ezért sokszor összetévesztik őket az anyajegyekkel. Ha egy barna vagy bőrszínű foltról nem tudja eldönteni, hogy valójában mi is az, forduljon bőrgyógyászhoz!

    Szeborreás szemölcs

    HPV elleni védőoltás


    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik már védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. A HPV elleni védőoltásról bővebben>>

    Lencse vagy bab alakú jóindulatú bőrdaganatok. Általában a kor előrehaladtával jelennek meg. Mivel laikusok nem tudnak különbséget tenni jó és rosszindulatú elváltozás között, és a szeborreás szemölcs könnyen összetéveszthető a bőrrákkal (mindkettő sötét vagy tarka színű) vagy festékes anyajeggyel, az ilyen típusú szemölcsöket mindenképp mutassa meg bőrgyógyásznak!

    Genitális szemölcsök (verruca genitalis)

    Ezek a szemölcsök szexuális úton terjednek, és nagyon veszélyesek lehetnek. A szemölcsök ezen típusát okozó vírus a felelős a vírus okozta méhnyakrák kialakulásáért is. Ma már létezik HPV elleni védőoltás, bár még vitatottak a lehetséges mellékhatásai. Ne kísérletezzen otthoni kezeléssel! Minél hamarabb orvoshoz fordul, annál jobb. Ne felejtkezzen meg partneréről sem, akkor sem árt a vizsgálat, ha nála még nem jelentkeztek a tünetek.

    Hogy lehet megszabadulni a nem kívánt szemölcsöktől?

    Lefagyasztás

    Az orvos -196 oC-os folyékony nitrogénnel fagyasztja le a szemölcsöt. A szemölcs körül ennek hatására hólyag keletkezik. Legkorábban egy hét múlva esik le a szemölcs.

    Levágás, leégetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!


    A szemölcsöt az orvos közvetlenül is eltávolíthatja; levághatja éles sebészi ollóval vagy leégetheti. Mindkét módszer hegeket hagyhat hátra. A nagyméretű, nagy felületű szemölcsöket lézerrel is eltávolíthatja. Néhány napig a szemölcs helye fájdalmas lehet, ám ritkán marad hátra heg. Az utóbbi és a leégetés helyi érzéstelenítésben vagy ritkán altatásban is elvégezhető.

    Otthoni praktikák bevetése előtt forduljon orvoshoz!

    Ha valamilyen otthoni praktika vagy gyógyszertárban kapható szemölcseltávolító szer segítségével szeretne megszabadulni szemölcseitől, előbb keressen fel egy bőrgyógyászt és kérdezze meg, milyen módszer lenne a legmegfelelőbb az Ön számára, mivel vannak olyan szemölcsök, amelyeket csak orvos távolíthat el. Valamint a különböző készítmények és praktikák nem univerzálisak, vagyis nem mindegyik alkalmas mindenféle szemölcs eltávolítására, sőt akár ártalmasak is lehetnek.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: Adler-Apotheke, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Allergiás, asztmás tünetek

    Minél hamarabb megkezdik az orvosi kezelést, annál eredményesebben javítható a beteg állapota.

    Nem csak jódhiány okozhat pajzsmirigyzavart

    Hiányállapotok, melyek a pajzsmirigy csökkent működését eredményezik.

    Napszakok és ételek

    Mikor és mit érdemes fogyasztani? Fontos tudnivalók a főétkezésekkel és a kisétkezésekkel kapcsolatban.

    Háromnapos láz

    A roseola infantum leginkább a fél év és 2 év közötti gyermekeket érinti, cseppfertőzéssel terjed. Milyen tüneteket okoz?

   •  

    Hozzászólások (5)
    Írta: Gabi
    2013-08-05 23:51
    Férjem talpán volt egy szemölcs. Lefagyasztották. Pár hótták" nap múlva annak helyén egy csomóban lett 3 új szemölcs. Azokat is lefagyasztották. Persze ugye a fagyasztás helyén mindig lett egy kis sebecske.Ezután ugyanezen a helyen kb akkora területen, mint egy 5 forintos, amennyi szemölcs ráfért, annyi mégújabb szemölcs született. Ezeket már nem fagyasztották, hanem "lenyúzták" a bőrrel együtt. Csodás érzés volt ezután a járás, hiszen a talp első részén volt mindig a szemölcstelep, a lábujjaktól kb 2 cm-re. Amikor ez a kb 5 forintos méretű seb begyógyult, nemsokára a talpán mindenfelé elszórtan kb 40 db új szemölcs született. Ekkor hallottam a vérehulló fecskefűről. Elkezdtem ennek a nedvével kezelni a szemölcseit. Kb 2 hónap alatt mind eltűnt, olyan szép lett a talpa, mint a baba popsija. És ami a lényeg: Ez a szemölcsös korszak a 80-as évek közepén volt, és azóta sincs sem a talpán, sem máshol szemölcse!!! :) :) :)

    Írta: Zoli
    2013-01-06 01:49
    5 évig mindennel próbálkoztam, végül az Acetocustin + Guttaplast páros lett a nyerő. Az első 3 szemölcs levétele után az összes többi (kb 15-20 db kezemen, lábamon) magától eltűnt.

    Írta: mindegy
    2012-07-12 17:03
    Nekem csüngős szemölcseim voltak.Egyszerü eltávolítani.Hajszállal elkötöd,leszárad.Vagy addig irritálod naponta többszöri dörzsölgetéssel, míg ugyan ez az eredmény.Leesik megfeketedve. Ingyen!

    Lapozzon a hozzászólások között!