A futószemölcs

szerző: Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Kádár Eszter frissítve:

A futószemölcs (lapos szemölcs, verruca plana) egy olyan jóindulatú bőrnövedék, amelyet a humán papilloma vírus (HPV) bizonyos törzsei okoznak. A szervezetbe jutva nagyon gyorsan szaporodnak és egyszerre több kis léziót is létrehozhatnak.

A futószemölcs vagy laposszemölcs - nevéhez híven - lapos, bőrből alig kiemelkedő, bőrszínű szemölcs, amely általában csoportosan fordul elő a fertőzött személy bőrén. Könnyű összetéveszteni a közönséges szemölcsökkel (verruca vulgaris), de míg a verruca vulgaris bőrből kiemelkedő, félgömb alakú, tömött, érdes, addig a verruca plana bőrből kevésbé emelkedik elő, viszont nagyobb számban, csoportosan jelenik meg.

Bármely életkorban kialakulhat a fertőzés, de a futószemölcs többnyire közösségbe járó (óvodás, kisiskolás) gyerekek (verruca plana juvenilis), ritkábban idősebb korú felnőttek és legyengült immunrendszerű emberek betegsége.

A futószemölcs okai és a fertőződés módjai

A szemölcsöket, köztük a futószemölcsöt is a HPV családjába tartozó vírusok okozzák, a HPV 3,10, 28 és 49-es típusa idézi elő. A vírus sérült bőrfelszínen keresztük a hámsejtekbe jut, ahol gyors szaporodásba kezd, és szemölcsként jelenik meg.

A fertőződés legáltalánosabb módja emberek közti közvetlen bőrkontaktus. A vírus átvitelét megkönnyíti, ha a bőr sérült, vágások, horzsolások, karcolások vannak rajta. A vírus igen könnyen terjed a fertőzött bőrfelületről a testfelszín más részeire, akár borotválkozást követően is történhet. A futószemölcs megsértésével a vírus terjedése könnyebb, akár több száz szemölcs is kialakulhat a test más részein.

Nem csak emberi kontaktus útján jöhet létre, sok esetben fertőzött tárgyakon (törölköző, csempe, kád) is megtapad a vírus.

A téma cikkei - Szemölcsök

3/1 Mi okozza a szemölcsöt és milyen típusai vannak?
3/2 A szemölcs eltávolítása, kezelése
3/3 Szemölcsök: a leggyakrabban feltett kérdések

A futószemölcs jellemzői

  • A futószemölcsök kisebbek és egyenletesebb felszínűek, ritkábban emelkednek elő a bőrfelszínről, mint a többi szemölcs (plana=lapos). Mivel laposak és küllemük nem utal a bőr szarurétegének túlburjánzására, a páciensek tévesen azt hihetik, hogy szeplőről, esetleg napozástól kialakuló pigmentfoltokról van szó.
  • A futószemölcs a testen bárhol előfordulhat (nyakon, arcon, csuklón, térden), de gyermekeknél az arcon jellemző a megjelenése. Férfiak körében a borotválkozással érintett területeken jelenik meg gyakrabban, míg nőknél a lábon, hónaljban figyelték meg gyakoribb előfordulását, szintén a szőrtelenítési eljárásnak (borotválás) köszönhetően.
  • Jellemzően csoportosan fordulnak elő, 20-100 darab futószemölcs is megjelenhet egyidejűleg.
  • Általában 2-5 mm nagyságúak és a páciens bőrszínének megfelelően színük a pirostól a barnáig változik. A környező bőrfelület színéhez viszonyítva lehetnek sötétebbek, világosabbak, vagy azonos színűek.

A futószemölcs diagnózisa

Futószemölcs, lapos szemölcs gyermek arcán (verruca plana juvenilis)Mivel jól látható elváltozásról van szó, szakembernek nem nehéz megfigyeléssel diagnosztizálni. A bőrgyógyászati vizsgálaton az orvos szabad szemmel és dermatoszkóppal vizsgálva dönti el a diagnózist. Mivel általában fájdalommentes és nem okoz különösebb problémát, a betegek jó része nem fordul vele orvosohoz.

A futószemölcs kezelése

A futószemölcs fertőzés évekig fennállhat, ugyanakkor egyes esetekben kezelés nélkül el is múlhat. Fertőzés esetén már a szemölcsök megjelenésekor érdemes orvosi segítséget igénybe venni, annak érdekében, hogy az otthoni módszerek nehogy a vírus továbbterjedését és ezzel a szemölcsök elszaporodását okozzák.

A szemölcs kezelése függ az elhelyezkedésétől és a méretétől is. Kezelhető fagyasztással, elektrokauterrel, lézerrel, sebészeti úton, ecsetelőkkel, krémekkel, vagy Wolkmann kanállal. Az orvos kompetenciája eldönteni, hogy mely kezelési módszer a legalkalmasabb.

Patikában található, otthoni ecsetelésre alkalmazható készítmények általában kevésbé koncentráltak, mint a vényre kapható készítmények, ugyanakkor az otthon is használható fagyasztó készülékek hatásosak lehetnek.

Kezelés alatt és után is érdemes saját törölközőt használni az egy háztartásban élőknek, ugyanis nagy az újrafertőződés és egymás megfertőzésének esélye.

WEBBeteg.hu logóSzerző: Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Kádár Eszter
Kép forrása: Primary Care Dermatology Society

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.