Az allergiás megbetegedések okai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha szemviszketéssel, tüsszögéssel, vagy a szezonális allergia egyéb tüneteivel küzd, érdemes lenne átgondolni a szigorú kézmosási szokásait, melyről azt hitte, hozzájárul az egészségéhez.

A téma cikkei

8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
8/7 Az allergiás megbetegedések okai
8/8 Jótanácsok allergiásoknak

A rögeszmés tisztaságmánia hatására az emberi immunrendszer ellenünk fordul – állítja Dr. Guy Delespesse, a Montreali Egyetem Allergia Kutató Laboratóriumának igazgatója. A laboratórium a múlt héten adta ki legújabb kutatásainak eredményét.

„Fordított kapcsolat van a higénia színvonala, illetve az allergiás és autoimmun megbetegedések előfordulása között” – nyilatkozta Delespesse. „Minél sterilebb környezetben él egy gyermek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy élete során valamilyen allergiával vagy immunrendszeri megbetegedéssel fog küzdeni.”

Nem csak allergiát okoz

Delespesse szerint a túlzott higénia nem csak a szezonális allergiáért felelős. Az ekcémás és csalánkiütéses megbetegedések száma is folyamatosan növekszik, melynek egyik fő oka az, hogy igyekszünk korlátozni a szükséges baktériumokkal való kapcsolatunkat.

Mit nevezünk náthának?
A nátha (rhinitis, rinitisz) szó klinikai értelemben az orrnyálkahártya gyulladását jelenti. Orrnyálkahártya-gyulladásról akkor beszélünk, ha a tüsszögés, orrfolyás, gátolt orrlégzés közül legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető. Bővebben a nátháról>>

1980-ban a nyugati országok lakosságának 10 százaléka szenvedett különféle szezonális allergiáktól. Delespesse kutatása szerint ez 30 százalékra növekedett 2010-re. A gyerekek különösen veszélyeztetettek, ma már minden tizedik asztmás, és a betegség okozta halálozási arány is nő.

Csak az Egyesült Államokban évente 32 milliárd dolláros kárt okoznak a szezonális allergiák a gazdaságnak a közvetlen egészségügyi költségek és a termelésből való kiesés által.

Delespesse kutatása alátámasztja David Strachan epidemiológus 1989-es „higéniai hipotézisét”, mely a túlzott higéniát okolta a brit gyerekek körében tapasztalható allergiás megbetegedésekért.

Ő azt tapasztalta, hogy a fiatalabb testvéreknél kisebb az allergia kockázata, mivel az idősebb testvérek jelenlétével több mikróbának voltak kitéve.

Minden az allergiáról
Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

Más szóval, az immunrendszerünknek már korán szüksége van arra, hogy megtanulja megvédeni magát a különféle kórokozókkal szemben, hiszen ez a képesség fog segíteni a későbbiekben is.

Amint azt Christpoher Karp, a Cincinnati Egyetem immunológusa is alátámasztotta, már az élet korai szakaszában is szükséges, hogy erős kórokozóknak legyünk kitéve, s ezáltal erős immunrendszer fejlődhessen ki.

Egy kis kosz és probiotikum segíthet

Delespesse azt javasolja a szülőknek, hogy hagyják a gyermeküket egy kis kosznak, szennyeződésnek kitenni, s az immunrendszer erősítése, valamint a szervezet hasznos baktériumszámának növelése érdekében adjanak nekik probiotikus joghurtot, vagy tápálékkiegészítőket.

Különösen igaz ez a várandós anyákra, mivel a terhesség alatt fogyasztott probiotikumok segítenek csökkenteni a születendő gyermeknél az allergia kockázatát.

Nem csodaszerek, ám segítenek javítani az étrendünkön és egészségünkön.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:aolnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.