• Parlagfű allergia és immunterápia

    WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
    Szerző:
    WEBBeteg

    Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa, mogyoró allergiások, ők a már kialakult allergiás tüneteik miatt jöttek gyógyszert felíratni.

    Jövögetnek a fűpollen allergiások is, készülnek május végi-júniusi tüneteikre, jó előre beszerzik a szükséges gyógyszereket. A parlagfű allergiások viszont még egyáltalán nem gondolnak az idén is egészen biztosan megérkező augusztusi parlagfűszezonra és emiatt már megint lemaradnak az időben elkezdett immunterápiáról.

    Mi is az az immunterápia?

    Sok helyen olvashatunk róla nagy-nagy általánosságokat, de konkrétumot  annál kevesebbet. Olvassuk, hogy átprogramozza az immunrendszert, megtanítja elfogadni az allergént, hogy ez az egyetlen oki kezelése az allergiának, szemben a csak tünetileg ható antihisztaminokkal és szteroidos orrspraykkel.

    Hirdetések

    Nem homeopátia, de mégis nyelv alá adott cseppekről olvasunk, meg arról, hogy nem tartalmaz gyógyszerhatású vegyületet, csak az allergiát okozó pollen, atka stb. kivonatát.

     

     Allergia vagy nátha?


    Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magunkat. Az egyik legfőbb jel, hogy az allergia a célszervtől függően általában mindig ugyanazt a szervet érinti. Allergia vagy nátha? - Tünetek>>
    Allergia aloldal - Minden az allergiás panaszokról

    Hazánkban kb. másfél millió ember szenved a parlagfűallergiától, a parlagfűvel hasonlóképp elárasztott Szlovákiában is biztosan van egymillió. Náluk 40-60000 embert kezelnek immunterápiával, nálunk csak pár százan, egy-két ezren ismerik ezt a kezelési lehetőséget.

    Mi lehet ennek a nagy eltérésnek az oka?

    Részben nyilván az, hogy míg a környező országokban, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában a TB támogatja ezt a kezelési módszert, addig nálunk, a világ parlagfűvel legszennyezettebb országában, nincsen ilyesmire TB támogatás. Ezzel együtt nem árt tudni, hogy TB támogatás híján is létezik ma már kedvező áron immunterápiás lehetőség, melynek költsége összevethető az ilyenkor szükséges antihisztamin gyógyszerek árával.

    Hogyan zajlik konkrétan egy ilyen kezelés?

    Az allergiás nátha kezelése


    Az alábbiakban egy általánosan alkalmazott sémát ismertetünk, hangsúlyozva, hogy ez nem alkalmazható minden betegre. A kezelőorvosnak - a beteggel szorosan együttműködve - a páciens tüneteinek súlyosságát, és az előtérben álló tüneteket figyelembe véve kell kialakítania a kezelési tervet. Ismét utalunk az allergének és az irritáló anyagok lehetőség szerinti elkerülésének, mint megelőzésnek a - semmilyen gyógyszerrel nem pótolható - szükségességére. Az allergiás nátha kezelésének lépései>>

    A parlagfűkivonatot tartalmazó cseppeket két hónappal a parlagfűszezon kezdete előtt, tehát május hónapban kezdi el adagolni, a nyelve alá cseppentve a páciens. Két hétig fokozatosan emelkedő adagokat cseppent magának, napi egyszer, otthon, reggelente, majd egy telítő adagot elérve ezt adagolja magának folyamatosan, egészen a szezon végéig, kb. október közepéig.

    Ezt a fajta kezelést minden évben megismétli, összesen 3-5 évig és azt tapasztalja, hogy minden évben egyre jobban vészeli át a korábban nehezen viselt allergiás hónapokat. Egyre kevesebb tüneti gyógyszerre szorul, sőt esetleg el is hagyhatja azokat teljesen.

    És ami fontos: már a kezelés első évében csökkennek a tünetek, tehát idén májusi kezdéssel, már idén augusztusra enyhíthetők a várható tünetek. Tavalyi évben kezdett pácienstől idézve, a kezelés első évében, augusztus végén: Döbbenetes, hogy most úgy tudok elmenni egy parlagfűvel borított mező mellett, hogy semmit nem érzek, még csak tüsszentenem sem kell!

    Allergia immunterápiát hazánkban elvileg minden allergológia-klinikai immunológia szakképesítéssel rendelkező szakorvos végezhet, ám közülük is még csak kevesen szereztek saját gyakorlati tapasztalatot.

    Ki jelentkezhet ilyen kezelésre?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt az allergiáról

    Majdnem mindenki, felnőtt és gyermek egyaránt kaphatja, ha már elmúlt 4 éves és legalább 2-3 éve ismert, pontosan, Prick teszttel és/vagy vérvétellel igazolt pollen vagy poratka allergiája van. Jól beállított asztma nem okoz gondot, ellenjavallt viszont súlyos asztmás tünetek esetén.

    Nem kezdhet immunterápiát, aki már szinte mindenre allergiás, aki várandós, rossz állapotú daganatos vagy súlyos pszichiátriai beteg vagy béta-blokkolókat szed magas vérnyomása kezelésére.

    Ha parlagfű allergiásak vagyunk, érdemes lenne tehát idén végre időben felocsúdnunk és tétlen várakozás helyett utánajárnunk, nem lenne-e számunkra is alkalmas az immunterápiás kezelés?

     Egész éven át tartó allergiaszezon


    A lakosság egyelőre nem érintett tagjainak is érdemes tisztában lenniük azzal, hogy valaki éppen most is veszélynek van kitéve, már meg is jelentek a tünetei, másnak csak hetek, esetleg hónapok múlva kezdődnek a panaszai. A szakembereknek viszont egész évben szembe kell nézniük a problémával – az allergiás beteget kezelni kell, egyeseknél megelőzni a betegség kialakulását, másoknál az állapot súlyosbodását. Az ok nélkül való őszi megkönnyebbülésről, a laikus tévhitekről, a téli allergia-szezon jellemzőiről és a szabályozás kacskaringós útjáról is beszélgettünk dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvossal. Egész éven át tartó allergiaszezon>>

    (WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, Svábhegyi Gyógyintézet, www.gyerek-allergia.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Őszülés és hajhullás

    Prof. Dr. Balázs Csaba

    Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

    Műtét utáni ápolás

    Nurse Háziápolási Szolgálat

    A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Az asztma kezelési lehetőségei

    A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít...

    A penészgomba-allergia kezelése és...

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a...

    Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az...

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon...

    Fogkrém-allergia - Ezek lehetnek a tünetek

    A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak...

    A tojásallergia tünetei

    Egyre gyakoribb a tojásallergia kialakulása, Magyarországon nagyjából a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely...

    Hogyan állapítható meg az ételallergia...

    Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA