• Szoptatási nehézség prolaktin hipofízis adenómával, indított szülés után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt WebBeteg Szakértő!

        Előzmény: 2004-ben endokrinológus kissé emelkedett prolaktin szintet állapított meg. Értéke: 22 ng/ml. Többi endokrin hormon, illetve ultrahangos vizsgálat eltérést nem mutatott. 2008-ban kapott eredmény szerint a prolaktin szint: 36, 5 ng/ml (ref. tart: 1, 9 - 25) Ezután két havi Bromocriptin kúra következett, mely után a kontroll vérvétel eredménye: 46, 7 ng/ml. Tehát gyógyszeres kezelés után magasabb lett az érték, mint előtte. 2009 januárban kontrasztanyagos sella/hipofízis MRI vizsgálaton 2mm hipofízis mikroadenoma gyanúját vették fel. 2009 májusában nőgyógyász megerősítette a terhesség tényét. Ugyanebben a hónapban endokrin konzultáción a 2009. januári MRI leletet bemutatva, illetve a terhesség tényét közölve a kezelő orvos további teendőt nem javasolt, a terhesség és szoptatás utánra rendelt vissza.

        Probléma: 2010 januárban burokrepesztéssel és oxitocinnal indított szüléssel született meg gyermekem. Ez után előtejem sem volt, és a tejbelövellés sem történt meg. Gyermekemet mellből nem tudom táplálni, a kevéske tejtermelést szaporító fejési technikával tudtam elérni, és jelenleg fenntartani.

        Kérdésem, hogy a fenti nem túl magas PRL szint illetve az oxitocinos szülés okozhatja-e a tejtermelés alulműködését, elégtelenségét? Van-e ismert módszer arra, hogy megállapítsák, hogy a két hormon szintje/termelődése a szoptatáshoz megfelelő-e?  Illetve elégtelenségük esetén lehet-e gyógyszeres módon elérni, hogy szintjük a szoptatáshoz szükséges mértékű legyen és ezáltal a tejtermelődés fokozódjon?

        Illetve RÖVID előjegyzési határidővel tudnak-e a probléma kivizsgálására szakembert javasolni az ügy sürgősségére való tekintettel?

        Válaszukat megköszönve, tisztelettel:

        WEBBeteg szakértő válasza a szoptatás témában

        Kedves Hölgyem!

        Fontos tudnia, hogy a prokatin a tejtermelést serkenti, sokszor a terhesség nélküli tejfolyás veti fel a magas prolaktin szint gyanúját. Tehát ez ebben a formában nem befolyásolja a tejtermelést. Az indított szülést követően időnként nehezebben indul meg a tejtermelés, de a helyes szoptatási, és fejési technikáknak köszönhetően ez viszonylag hamar rendeződik. Vannak azonban sajnos olyan nők, akiknél igazán nem indul be a tejtermelődés, talán a gyógyteák segíthetnek valamennyit, de nincs igazán megoldás. Amit még mindenképpen javasolnék, hogy próbáljon meg egy csecsemős nővért keresni, aki házhoz megy, és segít a fejésben, a szoptatásban, a védőnője biztosan tud ebben segíteni. Külön orvosi vizsgálat emiatt nem szükséges, de kitartónak kell lennie, és semmiképpen sem szabad elkeserdnie, a tápszerrel is ugyanolyan gyönyörű, és egészséges babája lesz, és ugyanolyan szépen fog fejlődni. Erre fejlesztették ki őket, bízzon benne.

         


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-02-22 23:00:44; Megválaszolva: 2010. február 22., 23:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: