• Talán ocd?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A 19 éves testvérem problémájával fordulok Önhöz. Van egy szokása, amely néha elmúlik, majd egy idő után ismét visszatér. Kényszeresen fogdos (vagyis inkább végigsimít) dolgokat, amiket megfog. Például miután lecsukja a villanyt, a villanykapcsolón húzogatja végig az ujjait sokszor. Vagy a székre letett ruháit, a kilincset simítgatja végig. Minden végigsimítás után a szája fölött megérinti a bőrét. Ezt ismételgeti állandóan. Ha megfogom a kezét hogy ne csinálja, vagy beszélgetni próbálok vele ezekről a cselekéseiről agresszívvá válik. Ez egyfajta kényszerbetegség? Arra nem tudnám rávenni, hogy forduljon orvoshoz, viszont félek, hogy idővel súlyosbodik majd az állapota. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a kényszerbetegség témában

        Kedves Kérdező! Igen, ez lehet kényszerbetegség. Ha a testvére indulatos lesz, ha nem csinálhatja ezt az ismétlődő cselekvést, akkor ez nagy valószínűséggel kényszer. A rossz hír az, hogy csak ő kérhet segítséget a probléma rendezéséhez, ezt Ön nem teheti meg helyette. Beszélni kellene vele, hogy forduljon pszichiáterhez, mert ez neki sem jó, hogy ezt kénytelen csinálni. Az orvosi vizsgálaton csak beszélgetni fognak vele, semmi olyan nem fog történni, amitől tartania kellene.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 24., 14:48; Megválaszolva: 2011. május 25., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: