Mi lehet ez?

Tisztlet doktornő! Nagyon meg vagyok ijedve. Van egy fiam, aki nappali gimnáziumban tanul. (kitúnő tanuló) A gyerek tegnap este bejött hozzám beszélgetni. Majdnem hanyatt estem. Elmondta, hogy félelmei vannak, hogy magában vagy másokban (akár bennünk, a családtagokban) kárt fog tenni, mert ilyen késztetések jönnek rá és alig bírja leküzdeni. Wlmondta, hogy pár éve kezdődtek, akkor csak ritkán fordult elő de mostmár rendszeresen. Emellett fél a páros számú dolgoktól, bizonyos holmijait nem meri használni, mert fél hogy ártanak neki. A gyerek az utóbbi 1-2 évben picit meg is változott, néha dühös volt, pl hangos beszéd zavarta és ezt ordítva, csapkodva fejezte ki és néha nagyon zárkózott és nem lehet hozzá szólni.Ha mégis próbálunk vele beszélni ideges lesz.Javasoltam neki, hogy menjnk el pszichiáterhez, de hallani sem akar róla. Attól fél, hogy őrültnek fogják tartani. Mi lehet ez, doktornő? Köszönöm előre is válaszát, S.Lara

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza kényszerbetegség témában

Kedves Lara,

Nagyon jó, hogy a fia meg tudta Önnel osztani a félelmeit. Sokat szenvedhet tőlük, és most, hogy elmondta, vélhetően már ettől is megkönnyebbült. A leírt tünetek alapján kényszerbetegségben / OCD/ szenved, ami a szorongásos betegségek egyik fajtája. Jó volna, ha sikerülne meggyőzni, hogy keresse fel egy kollégámat. Gyógyszeres, és/vagy pszichoterápiától eredmény várható.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2014. november 28., 13:22; Megválaszolva: 2014. november 28., 23:09
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat